Balkan-Handball.com

Šef struke "Krtica" iz Lazarevca, Vladimir Dragićević: "Kolubara je projekat"

I pored dva poraza od oba beogradska rivala u borbi za pehare ove sezone, ekipa "kojoj po svim parametrima premca nema na nacionalnom nivou", Kolubara iz Lazarevca, ima u nedelju na "Banjici" protiv Partizana, prvu meč loptu u borbi za najveći klupski uspeh- titulu prvaka Srbije. Pred meč koji može mnogo toga da donese, razgovarali smo dugogodišnjim šefom stručnog štaba aktuelnog osvajača Kupa, Vladimirom Dragićevićem (33).

 Imate šansu da pobedom nad Partizanom, definitivno izbacite jednog od kandidata za titulu iz trke, i što da ne, posle poraza Zvezde u Šapcu, stavite sebe u prvi plan do kraja sezone?

– Složio bih se sa konstatacijom da pobedom u 14. kolu, možemo mnogo toga da dobijemo. Isto tako mislim da porazom od Crvene zvezde nismo izgubili mnogo. Utakmica sa Partizanom će biti veoma teška. Oni će u nju ući daleko rasterećenije, jer su realno, izgubili dosta bodova i imaju računicu da se pobedom protiv nas vrate u borbu za sam vrh, iako mislim, da je to malo verovatno, posle PKB-a i Kragujevca. Ništa neće biti rešeno što se tiče sezone, bilo kakav ishod da bude. Na proleće je sve u našim rukama, jer imamo povoljan raspored, dolaze nam oba "večita" rivala, a teška gostovanja su Niš i Novi Sad.

Koliko Vas je poraz od Crvene zvezde uozbiljio i "pomogao" da se konsolidujete. Bolje igrate od tada?

– Nisam trener koji traži alibi. Uvek sam svestan kvaliteta svoje ekipe i uvek preuzimam ulogu favorita, kada igra moja ekipa, ovakva, kakva jeste. Ne bežimo od te uloge i ne tražim razloge u zdravstvenom bilitenu. Evidentno je, međutim, da smo meč sa Zvezdom igrali bez dva leva krila i oba desna beka, tako da je jako teško bilo igrati, jer sve što smo spremili, palo je u vodu. Nismo se navikli na taj novi sistem, to je Crvena zvezda iskoristila i zasluženo pobedila. Posle te utakmice je sve došlo na svoje. Vratila su se oba desna beka, ušla u formu. Imamo problema sa pozicijom levog krila, međutim, i Lomić, i Radišić su ušli u formu, navikli se na tu ulogu kroz treninge u prethodnih mesec i po dana.

Verovatno ste svesni kritike na Vaš rad, koja postoji i u virtualnom, i u pravom, rukometnom svetu. Mnogi misle da je Kolubara mogla da ostvari mnogo bolje rezultate u godinama unazad, sa igračkim kadrom i budžetom, koji je imala (osvojen Kup Srbije i dve vicešampionske titule). Kako se nosite sa tim? Mnogi stručnjaci bi poželeli da su na vašem mestu, ali to sa druge strane, može da znači i "vruć krompir"?

– Četiri godine sam u stručnom štabu Kolubare, a treću sam šef struke.Imam 20 igrača u pogonu. Fokusiram se na prave stvari, a to je rad. To je spremanje treninga, gledanje videa, konsultacije sa saradnicima u stručnom štabu. Neću biti skroman ako kažem da imam najbolji stručni štab u zemlji. Imam odličnog kondicionog trenera, statističara, Nemanju Đukića, koji srpskoj javnosti nije toliko poznat, koji obrađuje i naše igrače, i protivnike do tančina, do sitnih detalja. Pritisak jeste veliki, ali fokusiran sam na teren i prave stvari.

U osmini finala Kupa kupova, Kolubara igra sa ruskim Kaustikom. S obzirom na Ruse i ostale ekipe iz žreba, koliko daleko "Krtice" mogu ove godine u Evropi?

– Cilj koji smo postavili jeste proleće u Evropi. Mislim da posle čuvene utakmice Partizana u Zagrebu 2005. godine, ni jedna ekipa iz Srbije to nije uspela. Imamo rivala po meri, drugoplasiranu ekipu iz ruskog prvenstva. Oni jesu favoriti, samim tim što su bili u povlašćenom šeširu.  Očekujem da možemo da prođemo, da predstavimo srpski rukomet u najboljem svetlu, kao recimo, na turniru u Banjaluci u pripremnom periodu. Naša ekipa je sastavljena od izuzetnih pojedinaca, ali se u poslednjih mesec dana pokazao i kolektivni duh, koji krasi našu igru unazad četiri godine. Kod nas se niko preterano ne ističe. Pa, vidite izveštaje, svi su tu na četiri, pet golova. Možemo poželeti malo sreće Kolubari i uz nju, mislim da bi jedno dobro četvrtfinale dalo impuls srpskom rukometu.

 Za velike uspehe u Evropi, poželjan je i "vruć" domaći teren. Kolubara ga nema, što smo zajedno konstantovali prošle godine posle utakmice Kupa kupova sa Arateom, gde je bila puna hala u Lazarevcu, ali gde je atmosfera bila kao u pozorištu. Jel' se promenilo što god?

– Nažalost, to se nije mnogo popravilo. Takva je publika u Lazarevcu. Očekujem da u nastavku sezone, kada nam budu dolazili Zvezda i Partizan, pa evropski okršaji, da ćemo dobiti tu zasluženu podršku, jer su ovi momci to svojim zalaganjem zaslužili.

Finansijska kriza je ugrozila mnoge klubove velikane, a svedoci smo da bogati klubovi u okruženju, jednostavno "pucaju" i smanjuju budžete. Tako da nije za zameriti ljudima, koji se pitaju, kako Kolubara funkcioniše i "dokle će", s obzirom na budžet i siromašno rukometno okruženje, koga smo svi svesni..

– Ne čitam komentare na vašem ili na nekom drugom sajtu. Kolubara ima 11 selekcija ispod prvog tima. Kolubara "2" i Kolubara "3" se takmiče u seniorskim rangovima takmičenja, drugoj ligi centar i srpskog ligi. Te ekipe beleže dobre rezultate. Juče je za prvi tim debitovao momak sa 17 godina i postigao dva gola, tako da Kolubara može da zadesi da neke naredne godine ima manji budžet, ali projekat postoji, i Kolubara stvara svoju budućnost, igrače za prvi tim. Svi ti klinci dolaze na utakmice prvog tima, gde gledaju jednog Neđu Jovanovića, kako se bori i kakve poteze pravi, jednog Mladena Rakčevića, reprezentativca Crne Gore. Mislim da nije na najbolji način ispraćeno ni to što je dečko, koji je kod nas proveo tri godine, Miralem Bećirović, svojim radom zaslužio poziv reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je, na kraju krajeva, pobedila i Srbiju. Radi se u Kolubari. Ne želim da se obazirem na to da li zaslužujem to mesto. Sigurno da, ako je to neko prepoznao. Ćutimo i radimo…

ŽIKA BOGDANOVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *