Balkan-Handball.com

Stručni savet predložio Ljubu Obradovića za selektora!

 Nakon četiri sata debate, Stručni Savet Rukometnog saveza Srbije odlučio je da za mesto selektora predloži Ljubomira Obradovića, trenutno šefa struke portugalskog Porto Vitalisa, koji je najveći trenerski uspeh zabeležio osvajanjem zlatne medalje sa juniorskom selekcijom Jugoslavije, 2000. godine u Atini (generacija 1980.). Za mesto trenera juniora, predložen je trener Crvene zvezde, Igor Butulija. Predlog struke je da sa kadetima, koje u aprilu očekuju i kvalifikacije za EP, nastavi da radi Slobodan Jokanović, dok je za trenera pionirske selekcije (1994.) "viđen" Aleksandar Savić, trener Tarketa.

Drugi sastanak novog saziva Stručnog saveta, na čelu sa predsednikom Prof.Dr Brankom Gardaševićem, a uz prisustvo Profesora Saše Markovića, Nenada Peruničića, Milorada Lajića i Vladana Jordovića, završen je posle praktično samo jedne tačke dnevnog reda – "analize aktuelnog stanja u rukometu". Posle uvodnih izlaganja, prvi je sa konkretnim predlozima izašao Nenad Peruničić, koji je rekao da bi na mestu selektora voleo da vidi Ljubu Obradovića, Jovicu Cvetkovića ili Španca, Manola Kadenasa, koji je zainteresovan za rad sa srpskom selekcijom i jako poštuje ovdašnju školu rukometa i igrače. Takođe, Peruničić je naglasio da bi najbolje rešenje za junski baraž sa Česima, bio prethodnik Seada Hasanefendića na toj poziciji, Jovica Cvetković, zbog minulog rada sa tom grupom igrača, koje najbolje poznaje od svih mogućih kandidata. Za trenere juniora, kadeta i pionira, predložio je Butuliju, Jordovića, odnosno, Jokanovića, uz dodatak Gorana Arsenića, pomoćnog trenera Vojvodine.

Trener Jugovića, Vladan Jordović, zahvalio se na lepom mišljenju Peruničića, rekavši da "trenutno ne vidi sebe u ulozi trenera ni jedne reprezentativne selekcije, a da bi preuzimanje selekcije, sa kojom je neko drugi radio na mesec dana pred takmičenje, bilo u najmanju ruku neozbiljno". Takođe je naglasio da nema kandidata za selektora, iz prostog razloga, jer je iz medija upoznat da čelnici Saveza i dalje pregovaraju sa trenutnim šefom struke, Seadom Hasanefendićem o produžetku saradnje, tako da bi svako licitiranje bilo neumesno, a da je pre za nekog domaćeg trenera, nego stranca, prevashodno zbog problema komunikacije sa trenerima u Srbiji. Na prethodne predloge za mesto trenera mlađih kategorija, najbolji srpski trener u prethodnoj godini (Izbor RSS i Sportski Žurnal), nije imao primedbi.

Iskusni trener iz Crvenke, Milorad Lajić, kao najbolja rešenja, video je Prof. Branislava Pokrajca i Seada Hasanefendića, za koga je naglasio da je reč o dobrom treneru i velikom radniku, te da bi "voleo da vidi njegov izveštaj iz Austrije", koji bi puno pomogao svima u daljem radu.

Profesor Saša Marković je izašao takođe sa dva imena. Kao najbolje rešenje, on je video Branislava Pokrajca, a odmah iza njega i Ljubomira Obradovića, trenera portugalskog Porta.

U debati koja je prethodila usaglašavanju stavova, čulo se da bi selektor trebalo da bude profesionalac i da zadovolji sve kriterijume, koje će mu postaviti struka. Takođe, čulo se da bi svaki član SS bio vezan kao koordinator za određenu selekciju. Na kraju, glasanjem je odlučeno da bi idealan kandidat za mesto selektora, bio Ljubomir Obradović. Za mesto trenera juniorske reprezentacije, predložen je Igor Butulija (generacija 1990.), kadetske, Slobodan Jokanović (1992.), a pionira, Aleksandar Savić (generacija 1994.)

Ostavljen je rok kandidatima, da u narednih sedam dana dostave osnovne koncepte svog rada kancelariji RSS-a, a da se naredni sastanak Stručnog saveta održi u sredu 24. februara, kada bi o tome bilo diskutovano i doneti konačni zaključci.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *