Diskusija o selektoru na UO RSS: Potrebna je šok terapija - Balkan-Handball.com
Naslovna Arhiva Diskusija o selektoru na UO RSS: Potrebna je šok terapija

Diskusija o selektoru na UO RSS: Potrebna je šok terapija

zika.bogdanovic
0 komentar

Postavljenju Jovice Cvetkovića na mesto selektora reprezentacije Srbije prethodila je veoma interesantna diskusija u kojoj su učešće uzeli svi članovi Upravnog odbora. Najglasniji je bio predsednik Zajednice trenera RSS, profesor Saša Marković,čiji je predlog bio da se formira Radno telo koje će voditi reprezentaciju u mečevima sa Poljacima i Belorusima:

 • Radimo neke isto stvari kao Velja Marjanović, jedna tačka dnevnog reda, a mi biramo selektora. Da li garantujete da će Cvetković pobediti ove dve utakmice? Za ovih 15 dana UO treba da odredi telo koje će da vodi ove utakmice. Škrbić, dva trenera i fizioterapeut. Ko je prvi na tabeli? Dajte tog trenera. Neka trenerska da jednog čoveka, pa neka izginu, a posle ove dve utakmice neka biraju Cvetkovića. Da oformimo četu, garantujem da ćemo pobediti Poljsku sa pet, a Belorusiju sa 15 razlike – rekao je predsednik trenerske organizacije i izjasnio se protiv stranaca:

MARKOVIĆ O +5 U GDANJSKU, +15 U NIŠU I DEZERTERIMA

 • Momira Ilića nije stvorio Kadenas, nego pokojni Gužva, pa pre njega u Aranđelovcu. Za 24 sata smo u borbi za medalje ako ne radimo kao Velja Marjanović. Vruć krompir je u rukama ovog predsednika i UO. Nije slučajno da je izvršena sabotaža prve Skupštine osmog septembra. Da je tada održana, bilo bi dosta vremena pred ove kvalifikacije koje su vrlo važne. Dva sata smo na UO Zajednice raspravljali o svim tim pitanjima. Zajednica je potvrdila odluku da Dejan Perić nije selektor. To je prethodni UO ignorisao, iako odluka postoji pet meseci. Nismo želeli da pišemo krivične prijave, radili smo u sportskom duhu. Odluka je doneta zbog katastrofalnih rezultata, 17. mesta sa juniorima u Brazilu, pa redom. I to ne samo zbog rezultata. I žandarmerija je morala da reaguje u Brazilu. Ovde su usvajani ti izveštaji i rađeno sve da ovaj sport ode u zapećak – rekao je Marković i nastavio:

 • Doneli smo odluku da se ispoštuje regularna procedura u vezi izbora selektora reprezentacija. Javni konkurs, CV, planovi i programi od pionira do selektora, da to sve usvoji Zajednica trenera i UO. Da se selektori izaberu na četiri godine, da imaju punu podršku što će doneti boljitak rukometu – dodao je Marković i zaključio:

 • Ovo je goruće pitanje i dali smo prednost UO da se opredeli za ove kvalifikacione utakmice, a da se nakon toga uđe u proceduru formiranja stručnih štabova i selektora. Treba Savez da sastavi spisak, a ne ime. Da vidimo ko se neće odazvati. Da vidimo ko je to sportski dezerter? Ostaviće to radno telo novom selektoru četiri boda gratis.

ŠKRBIĆ ZA KADENASA

Svoje mišljenje imao je i potpredsednik UO RSS, Dragan Škrbić:

 • Bez analize ne možemo da krenemo napred. Bitan je ulazak u kvalifikacije, ali mi kao UO nemamo mogućnost da promenimo nešto preko noći. Moj predlog je da se formira grrupa koja će doneti odluku. Personalna rešenja nemam, imam određene ideje – rekao je nekada najbolji rukometaš planete i dodao:

 • Nešto hoćemo da menjamo, ali je bitno da znamo i u kom pravcu. Po meni je bolje rešenje da ostane ovaj sada selektor, nego da se bira neko na dve utakmice, a mi da se dogovorimo posle toga šta i kako. Na osnovu čega pravimo i pratimo strategiju, na osnovu toga što pobediš dve utakmice i ideš dalje? Ko nam garantuje da ćemo pobediti ove dve? A ko nam garantuje da sa pravim rešenjem nećemo pobediti u maju Poljsku kući i Beloruse u gostima? Mišljenja sam da neko treba sa strane da dođe. Neko neutralan, neopterećen, koji ne vuče repove, u koga će igrači imati poverenje, zato što veruje u njegov prethodni rezultat i karijeru – rekao je Škrbić, a tokom sednice i konkretno naglasio:

 • Inače kada bih predlagao konkretnog čoveka, to je Manolo Kadenas, ali je teško govoriti o tome. U ova dva meča bilo koji trener ima iste šanse, pa i Dejan Perić, zato je bolje u ovoj situaciji da on ostane.

Potpredsednik UO RSS Mirko Butulija, naglasio je da se selektori „ne smeju uvoditi na mala vrata“, i da procedure za izbor selektora moraju da postoje:

 • Prijatno sam iznenađen sa odlukom trenerske organizacije koja je u skladu sa onim što planiramo da radimo. Dobro je da su uočili problem i da to žele da reše sistemski i dugoročno. Problem jesu rezultati i on iziskuje promenu selektora. Saglasan sam da se prođe kompletna procedura, ali nemamo vremena i ne možemo biti bez selektora u narednom periodu. Moramo naći rešenje u nekoj formi, V.D ili bilo kojoj drugoj – rekao je prvi čovek Crvene zvezde i dodao:

 • To jeste hazarderski potez, jer čovek malo šta može da uradi za 10-15 dana. Ima smisla i komisija, ali i da Jovica Cvetković kao predlog predsednika, budu predloženi. Ugovori su nam sa selektorima dosta nakaradni, neću da kažem burazerski. Dajte mi ugovor na četiri godine blanko, potpisaću, neću ni gledati. Ugovor mora da sadrži i obaveze. Taj koga biramo mora da obeća nešto. Takav model ugovora moramo da obezbedimo – rekao je Butulija, koji nema problema sa teretom odluke:

 • Staću iza bilo kog predloga i snosiću odgovornost. Moramo imenovati pravog selektora kroz odgovarajuću proceduru i konkurs. Niko se ne sme uvoditi na mala vrata. Ako neko izgubi ove dve utakmice, naravno da neće ostati.

Međunarodni sudija Nenad Nikolić, oglasio se i kao predstavnik sudijske organizacije u UO:

 • Odgovornost je na predsedniku Skupštine koji nije zakazao za 45 dana. Muška reprezentacija diktira kako će se kotirati sport u ovoj zemlji. Ovo nam je ključno pitanje. Izabrani smo u petak, a u utorak rešavamo ovako teško pitanje. Moramo osvojiti barem dva boda. Prvi zadatak je da vratimo sve najbolje igrače u reprezentaciju – rekao je Nikolić i dodao:

 • Svaki taj rukometaš mora da kaže „ne želim da igram za Srbiju“, ali mora da bude i svestan da je tako zabio ekser u kovčeg rukometu, jer nas neće biti nigde četiri godine, s obzirom da neodlazak u Hrvatsku znači težak posao za baraž za SP 2019 koje je kvalifikaciono za Tokio – rekao je Nikolić i replicirao profesoru Markoviću:

 • Kontradiktorni ste profesore. Kažete da igrače stvaraju naši treneri, a deca nam odlaze iz zemlje sa 16 godina? Zajednica trenera nije zaslužna za uspehe reprezentacije.

Oglasila se i Milena Delić:

 • Mnogo je zamerki bilo na rad selektora. Ako ovako ostavimo, rezultate neke ne možemo da očekujemo. Ako treba, rešenje treba doneti i sutra, makar i elektronskom sednicom – rekla je nekada zadužena za ženski rukomet ispred UO.

Usledilo je glasanje. Predlog predsednika UO RSS dobio je većinu.

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball