Balkan-Handball.com

SRPKINJE ŽELE SKALP: Holandska „laka konjica“ raste u supersilu

Naredni protivnik reprezentacije Srbije, selekcija Holandije, važi za jednu od dolazećih super sila u ženskom rukometu. Što zbog rezultata na prethodna dva velika takmičenja (srebro na SP 2015 u Danskoj i četvrto mesto na Olimpijskim Igrama u Riju), što zbog specifičnog stila igre, brzine i nivoa tehničke obučenosti, malo ko se u rukometnom svetu ne pribojava susreta sa holandskom „lakom konjicom“.

Sistem rukometne Akademije koja je godinama školovala mlade rukometašice, doneo je rezultate, a najbolje Holanđanke igraju širom Evrope u velikim klubovima, od kojih njih dve, Niki Grot i Ivet Broh u mađarskom Đeru koji godinama važi za jedan od najboljih klubova na starom kontinentu.

Porazi od Norveške u finalu Svetskog prvenstva u Danskoj i borbi za bronzu u Riju, ali ni promena selektora Henrika Groenera, sa kojim su uzletele u sam svetski vrh, nisu poremetile sjajnu holandsku generaciju. Poraz na startu EP 2016 od Nemica 30:27, pojačao je glasine da su reprezentativke ljute zbog promene trenera i dolaska Dankinje Hele Tomsen, koja je sa Švedskom osvojila bronzu na prošlom EP 2014 u Mađarskoj. Međutim, to je sve brzo demantovano pobedama, pre svega, onom protiv Francuske 18:17, koja je Holanđankama veliki dužnik iz Rija, gde ih je ostavila bez finala, ali i pobedila u grupi.

Najveći uspeh Holandije na Evropskim prvenstvima je sedmo mesto osvojeno 2014. godine.

MEČ IZ AJNDHOVENA BUDI NADU

Upravo je reprezentacija Holandije pobedom nad Srbijom 36:20 u osmini finala SP 2015 u Danskoj, razbila olimpijski san jedne generacije. Na jednom novom početku sa novim selektorom, Srpkinje su na pripremnom turniru u oktobru u Ajndhovenu pružile veliki otpor domaćicama i bile poražene 31:29.

Ljubitelji rukometa pamte i mečeve baraža za EURO 2008 u Makedoniji, u kojima su srpske rukometašice eliminisale Holanđanke (31:28 i 23:24), ali to su bile dve pređašnje generacije sa obe strane.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *