ORI SE MARSEJEZA: Trikolori na krilima Gerarda i PSG-a prvi finalisti - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaFRANCE 2017 ORI SE MARSEJEZA: Trikolori na krilima Gerarda i PSG-a prvi finalisti

ORI SE MARSEJEZA: Trikolori na krilima Gerarda i PSG-a prvi finalisti

zika.bogdanovic
0 komentar

ZA BALKAN-HANDBALL.COM,
TOMISLAV LAURIĆ

Trikolori su prvi finalisti Mundiala. Prvi, i uvjerljivo najveći, favorit za zlato nije kiksao kontra Slovenija. Vujina se ekipa hrabro borila, ali kontra čvrste zone domaćina nije mogla kroz svih 60 minuta. Već do poluvremena osigurali su Dinartovi momci prednost od 15:12. U nastavku su se još priključili PSG-ovi igrači, zabili 13 od 16 golova Trikolora. Iza njihovih leđa je pak u obrani briljirao Gerard, što je bilo previše za Fantje. Upisan je poraz od 31:25, preostaje joj boriti se za broncu.

FRANCUSKASLOVENIJA  31:25 (15:12)

FRANCUSKA: Gerard 16 obrana, Omeyer; Remili 6, O. Nyokas, Narcisse 4, N. Karabatić 3, Mahe 4 (1), N’Guessan 2, Accambray, Abalo 2, Sorhaindo 1, Guigou, Fabregas 3, Dipanda 1, Porte 5, Mem; izbornici: Didier Dinart i Guillaume Gille

SLOVENIJA: Skok 10 obrana, Lesjak 2 obrane; Blagotinšek 1, Henigman, G. Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 3, Dolenec 5 (3), Cingesar 3, Poteko, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec 1, Mačkovšek; izbornik: Veselin Vujović

Isključenja: Francuska 6 minuta (Fabregas, Dipanda, Porte), Slovenija 4 minute (Janc, Bezjak)
Sedmerci: Francuska 1/2, Slovenija 3/3

SEMAFOR: 2:1 (5′), 4:1 (8′), 6:2 (11′), 6:5 (14′), 9:6 (20′), 10:8 (23′), 13:8 (26′), 13:10 (27′), 15:10 (29′), 18:14 (34′), 21:17 (40′), 23:18 (43′), 27:21 (52′), 27:23 (54′), 31:25 (60′)

Igrač utakmice: Vincent Gerard

Otvaranje utakmice tipično za polufinale. Ljepotu rukometa nadjačao je sam ulog utakmice. Uvodne minute ponudile su festival probijanja. Četiri ukupno, od čega tri slovenska u nizu. Trikolori nisu imali milosti za takve pogreške. Kaznili su ih Porte, Dipanda i Fabregas dva puta za ranih 4:1 domaćina.

Veliko ‘ale’ 16.000 Francuza u legendarnom Bercyju nije uspjela obeshrabriti slovenski tim. Nastavili su sa svojom igrom, izborili dva vrlo brza isključenja Dipande i Fabregasa. Bila je to velika prilika za vratiti se u igru, ali je ostala neiskorištena.

Trikolori su period s isključenim igračima riješili sa 2:1 u svoju korist, otišli po prvi puta na +4. Nije se uopće slovenska obrana snalazila u tim trenucima; Francuzi su olako dva puta pronašli individualno rješenje za doći do pogotka.

Tek po povratku oba isključena Dinartova pulena probudili su se i Vujini izabranici. Prikazali su svojih pet minuta savršenstva. Nisu primili ni pogotka, a svojom famoznom jakom tranzicijom preko krila Marguča i Cingesara zabili su tri u Gerardovu mrežu. 

Jedan od lošijih pojedinaca na terenu u tim je trenucima (iznenađujuće) bio Nikola Karabatić. Dvije tehničke greške, jedan promašen šut – dovoljno da se uputi ka klupi i svoje mjesto prepusti N’Guessanu.

Nije dotičnom trebalo dugo da raspali po Skokovim vratima. Prvi šut mu je prošao, ali naredna tri iz njegove ‘rafalne paljbe’ u idućih pet minuta nisu pronašla put do slovenskih vrata.

N’Guessanovi ishitreni udarci dali su tri prilike Sloveniji da dođe do izjednačenja, ali niti ta prilika nije iskorištena. Sama kreacija napada bila je sasvim korektna, ali realizacija – nikakva. Uslijedila je kazna preko Portea koji sa svoja dva vezana gola odvodi Francuze u nešto mirnije rezultatske vode.

Serija slovenskih pehova u realizaciji nastavila se i pred kraj poluvremena s igračem manje. Pokušao je Vuja uvođenjem šestog igrača umjesto vratara, što baš i nije dalo rezultata. Francuzi su to kaznili s dva pogotka na prazan gol, otišli na tada najvećih 13:8 u 26. minuti susreta.

Posljednja dva pogotka bila su djelo Vujina sastava. Prvo je proigravanje ka Gaberu bilo uspješno da bi po isteku 30 minuta igre sa linije sedam metara za konačnih 15:12 miran ostao Dolenec, sa pet pogodaka najefikasniji igrač prvog poluvremena

PET MOMENATA UTAKMICE:

– RANO ODVAJANJE TRIKOLORA

– DOLENEC ‘VUČE’ SLOVENIJU

– FRANCUSKA NA POGON PSG-a

– GERARD DOVRŠAVA POSAO

– MARSEJEZA SE ORI BERCYEM

Unatoč tome što su na prednost otišli s korektna tri pogotka prednosti, Francuzi samom igrom nisu briljirali. Vanjski šut ih je u tom periodu iznevjerio, spašavali su se brzim kažnjavanjem protivničkih pogrešaka.

U nastavku nešto drugačija priča. Odlučio se Dinart za PSG-ovu bekovsku trojku Karabatić – Narcisse – Remili i nedvojbeno pogodio. Francuski je napad postao protočniji, lakše dolazio do prilika za pogodak.

Slovenija je samim time bila prisiljena igrati više na postavljenu zonu Trikolora, a to je u rukometnom svijetu ravno samoubojstvu. Bez većih problema održavao je domaćin prvenstva svoju prednost, blago je povećavao kako se meč primicao kraju.

Pokušao je to Vujović prekinuti sredinom drugog dijela minutom predaha, jasno upitao svoje igrače: Narcissea i Karabatića čekate na šest metara?!’ Ovaj ih je iskusni dvojac ‘razbijao’ u tom periodu. Štoviše, briljirali su napadčki općenito igrači PSG-a. Ukupno postigli 13 od 16 francuskih pogodaka u nastavku.

A na drugoj je strani vladao Gerard. Mnoge se ekipe pribojavaju iskusnijeg Titija Omeyera, no danas je i nominalno drugi vratar domaćina pokazao da itekako može zadati glavobolje protivnicima. Zaustavio se na 16 obrana, time si zaslužio titulu igrača utakmice.

Za potpuni delirij na tribinama i pjevanje prvih taktova Marsejeze pobrinuo se pak Fabregas posljednjim pogotkom Trikolora. Sa konačnih 31:25 Dinartov si je tim osigurao medalju, poslao Slovence u borbu za broncu.

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball