TRADICIJA: Kauboji teško, ali pobjednički otvorili protiv Saudijaca – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

TRADICIJA: Kauboji teško, ali pobjednički otvorili protiv Saudijaca

ZA BALKAN-HANDBALL.COM,
TOMISLAV LAURIĆ

Može li Hrvatska lako do pobjede? Očito ne može, pa makar na drugoj strani terena stajala i Saudijska Arabija. Uz puno muke i kardinalnih propusta u obrani Kauboji su svoga protivnika održavali u igri, dozvolili mu da čak pred kraj poluvremena i provede sa 11:10. Dva vezana pogotka dala su Babićevim pulenima barem rezultatsku prednost 12:11 pri odlasku na odmor, iako razlika u samoj kvaliteti igre među rukometnim ‘Davidom i Golijatom’ tijekom tog perioda nije postojala.   Muke po Hrvatskoj nastavile su se i u drugom dijelu. U nekoliko se navrata nudila prilika za rješavanjem pitanja pobjednika, no Saudijci su svoje nade produžavali do 50. minute. Sama završnica ipak je priprala Hrvatskoj koja na kraju upisuje pobjedu rezultatom 28:23.

 

HRVATSKASAUDIJSKA ARABIJA  28:23 (12:11)

HRVATSKA: Ivić 5 obrana, Stevanović 1 obrana; Mihić 4, Duvnjak 5, Stepančić 2, Gojun, Horvat 2, Kontrec 2, Božić Pavletić, Mandalinić, Štrlek 4, Musa 1, Jotić, Maimć 1, Šebetić 1, Cindrić 6; izbornik: Željko Babić

SAUDIJSKA ARABIJA: AlSaeed 6 obrana, Almutairi 7 obrana; Alabbas 3, Aljanabi 4, Almoshin 2 (1), Alhammad 1, Saeed, Alabdulali 3 (1), Alfarhan, Alsalem Ma. 3, Alboaidi 2 (2), Abu Alrahi, Alabas, Alkhadrawi, Alsalem Mo. 5, Alzaer; izbornik: Nenad Kljaić

Isključenja: Hrvatska 6 minuta (Gojun x2, Musa), Saudijska Arabija 8 minuta (Alsalem Ma. x2, Alsalem Mo., Alhammad)
Sedmerci: Hrvatska 0/1, Saudijska Arabija 4/5

SEMAFOR: 0:0 (4′), 2:1 (6′), 4:1 (8′), 6:2 (12′), 7:5 (15′), 8:7 (20′), 10:10 (23′), 10:11 (29′), 12:11 (30′), 15:11 (34′), 15:14 (36′), 20:14 (39′), 20:17 (44′), 22:19 (50′), 25:19 (51′), 27:21 (57′), 28:23 (60′)

Igrač utakmice: Domagoj Duvnjak

Nervoza je na otvaranju utakmice bila itekako vidljiva kod oba sastava. Na oba kraja terena redale su se tehničke pogreške; pune četiri i po minute čekalo se na prvi pogodak. Mrežu Saudijaca načeo je onaj od kojeg se i očekuje da bude lider – novi kapetan Domagoj Duvnjak.

Dok je napad u početku štekao, za obranu se to nije moglo konstatirati. Oniži saudijski igrači nisu imali rješenja za zid u čijoj su sredini stajali Musa i Gojun. Rezultiralo je to nešto jednostavnijim dolaskom do pogodaka, prednošću 6:2 početkom 12. minute. Ispostavit će se to ujedno i najboljim periodom hrvatske igre u prvom poluvremenu.

Kljaićevi su igrači po nešto slabijem startu uvjerljivo jednostavnije dolazili do otvorenijih situacija za pogodak. Maksimalno su iskoristili svoju pokretljivost, njome stvarali poveće neugodnosti Kaubojima.

Mahdi Alsalem je predvodio svoj tim u tom periodu sa tri pogotka. Saudijci su prihvatili priključak; u 20. minuti stigli na svega pogodak zaostatka. Još jedna vrlo kvalitetno odigrana obrana dala im je mogućnost da, pomalo iznenađujuće, dođu do izjednačenja.

Prvi puta je momci iz Pustinje nisu iskoristili, ali nakon Štrlekova promašaja bili su uspješniji. Tehnička pogreška Kauboja dala im je priliku i za prvo vodstvo na utakmici. U toj je akciji po četvrti puta Arabija na potpuno identičan način došla do sedmerca. Novih neugodnosti, barem nakratko, Babićeve je trupe obranom spasio Filip Ivić.

Muke po Hrvatskoj nastavile su se i na drugom kraju terena. Kontrec je promašio zicer pa je Kljaićev tim ni kriv, ni dužan u 29. minuti uspio doći do prvog vodstva. Kakvu-takvu mirnoću pred odlazak na odmor Hrvatska je održala pogodcima Šebetića te Cindrića za minimalnu prednost od 12:11. 

PET MOMENATA UTAKMICE:

– OBOSTRANA NERVOZA NA OTVARANJU

– KLJAIĆ JEDNOM JEDINOM AKCIJOM ‘RAZBIJA’ KAUBOJE

– 29′ ARABIJA VODI 11:10

– CINDRIĆ I MIHIĆ BUDE HRVATSKU

– SAUDIJCI UŽIVAJU, HRVATI ODRAĐUJU POSAO

Otvaranje drugog dijela utakmice u potpunosti je pripalo Hrvatskoj. Ozbiljan pristup i bitno čvršća igra u obrani donijela su tri vezana pogotka Kauboja. Jednostavno su hrvatski reprezentativci došli do prednosti, ali su je još jednostavnije i prosuli. Svega 67 sekundi trebalo je Saudijcima da odgovore sa tri pogotka i vrate se na minimalni zaostatak.

Uslijedila je njihova crna rupa. Narednih šest minuta ostali su bez pogotka, dok je obrana curila na sve strane. Točnije, nije je praktički niti bilo. Debitant Mihić uz pomoć Cindrića te Duvnjaka na prednjem u 5-1 ispostavili su se hrvatskom dobitnom kombinacijom.

Ali niti to nije bilo dovoljno kako bi Hrvatska otišla na još uvjerljiviju prednost i riješila pitanje pobjednika. Patili su ih Saudijci praktički 45 minuta, sve do serije 3:0 kojim su Kauboji otišli na +6. I u tom se periodu Mihić prvo pogotkom, pa potom asistencijom za Horvata ispostavio bitnom figurom svoga sastava.

Naziralo se u tim trenucima da Saudijci ipak neće imati dovoljno snage za potpuni podvig i uzimanje boda ili dva kontra nominalno uvjelrjivo jačeg hrvatskog sastava. Ali su unatoč porazu Hrvatskoj itekako dali razmišljati.

Pripali su u samoj završnici susreta Kljaićevim momcima i najljepši momenti susreta. Dva cepelina i par atrakcija njihova najboljeg igrača Mojtabe Alsalema ukazala su na jednu razliku između današnjih protivnika. Saudijci su uživali u rukometu svih 60 minuta, što se za Hrvatsku (čast izuzecima) teško može reći.

Ostat će na kraju zapamćeni upisani bodovi, pobjeda rezultatom 28:23. Ali sama igra Kauboja za nešto bolji plasman na ovom prvenstvu u narednim će kolima morati biti na uvjerljivo višoj razini.

Priliku za popravljanjem dojma Babićevi će izabranici imati već sutra, kada protiv Mađarske s početkom u 20:45 traže vrlo bitne bodove za daljnju fazu natjecanja.

FOTO: Jozo Čabraja, HRS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *