Čudesni Šveđani u finalu Svetskog prvenstva! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Čudesni Šveđani u finalu Svetskog prvenstva!

Prvi finalista 27. Svetskog prvensta u Egiptu je reprezentacija Švedske, koja je prekinula niz od šest uzastopnih poraza do Francuske na Mondijalima trijumfovavši 32:26 (16:13). Skandinavci su vodili od prvog do poslednjeg minuta meča i nastavili svoj bajkovit put kroz zemlju Faraona. U njenom završnom činu, selekcija Glena Solberga sastaće se u nedelju sa boljim iz drugog polufinalnog duela, u kojem se sastaju Danska i Španija.

Plasman „Tri krune“ u završnu predstavu ovog turnira kategoriše se pod veliko iznenađenje, s obzirom na odsustvo čak devet standardnih prvotimaca. Međutim, čudesnom timskom igrom, savrešno tečnim i uigranim napadom, i dovoljno dobrom odbranom na čelu sa iskusnim Paličkom, Šveđani su nadoknadili nedostatak mnogih kvalitetnih individualaca i dominantno stigli do prve medalje na Svetskim prvenstvima nakon 20 godina.

Učinili su to bez poraza, uz remije sa Slovenijom i Belorusijom u drugoj fazi, ubedljivom pobedom nad Katarom u četvrtfinalu i dominantnim nastupom protiv favorizovane Francuske, koja je igrala polufinale bez povređenih Engesana i Luke Karabatića.

U tehnički sjajno doteranom napadu Šveđana, istakao se Hampus Vane sa 11 golova, a veliki doprinos dao je i Anreas Palička sa 12 odbrana, u odnosu na tek četiri koliko su kombinovano imali indisponirani Žerar i njegova zamena Ženti. Nakon startnih 3:1, 4:2 i 6:4 Švedske, „Trikolori“ su serijom 3:0 prvi poslednji put na meču poveli, 7:6. Skandinavci su reagovali maestralno, poveli sa 12:8 i do kraja nisu dozvolili protivniku da im ugrozi pobedu.

FRANCUSKA-ŠVEDSKA 26-32 (13-16)

FRANCUSKA: Žerar 1 odb, Ženti tri odb Hugo Descat 5, Nedim Remili 4, Ludovic Fabregas 3, Dika Mem 3, Nicolas Tournat 2, Kentin Mahe 2, Luc Abalo 2, Nicolas Claire 2, Jean Jacques Acquevillo 1, Valentin Porte 1, Michael Guigou 1.

 ŠVEDSKA: Agerfoš, Palička 12 odb Hampus Wanne 11, Daniel Pettersson 6, Jonathan Carlsbogard 4, Jim Gottfridsson 3, Felix Claar 3, Albin Lagergren 3, Lukas Sandell 2.

Ekipa Gijoma Žila tokom 60 minuta igre nije uspela da pronađe način da zaustavi ubitačni napad protivnika. Posao joj u mnogome bio otežan očajnim nastupom golmana Vensana Žerara, i ispodprosečnim njegove alternative Žentija. Ako se uzme u obzir da su francuski golmani zajednu imali jednu, a Palička sedam odbrana u prvih 30 minuta, zaliha od tri gola Solbergovih momaka na poluvremenu delovala je kao labudova pesma. Da nije bilo sedam izgubljenih lopti u odnosu na dve Francuske, razlika bi bila nedostižna već na velikom odmoru. 

Prišli su Francuzi početkom nastavka na gol zaostatka, ali dalje nisu mogli. Kentan Mae se u ovoj utakmici jako loše snalazio u ulozi organizatora igre, a njegova alternativa, Nikola Kler, doneo je mnogo više štete nego koristi. Dobra igra sa pivotmenom, raspoloženi Remili i Deska bile su retke pozitivne komponente u francuskom napadu, svakako nedovoljne protiv ekipe čija su krila postigla više od polovine golova (17 od 32, od toga tri sedmerca Hampusa Vanea).

Prvi, i najopasniji nalet Francuske u drugom poluvremenu je lako odbijen. Švedska je golom Gotfridsona povela sa maksimalnih 23:18. U dva navrata su Francuzi smanjili na minus tri, a jedinu priliku da smanje na dva gola zaostatka uprskao je Ričardson, napravivši grešku u koracima tokom kontra napada. Od tog trenutka, Švedska nije dozvolila nikakvu neizvesnost do samog kraja. Tečni, tačni i strpljivi napadi vodili su je do senzacionalnog uspeha u Egiptu. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *