Balkan-Handball.com

Drage Frajle, kucnuo je čas!

PIŠE: TOMISLAV LAURIĆ

Zagorski su bregi domaćin hrvatskim rukometašicama pred početak njihova turnira života. Idila pejzaža, tako blizu, ali opet tako daleko od medija i nacije koja od njih očekuje doista puno. Stvarale su se u Hrvatskoj i ranije rukometne groznice, ali rijetko kada jedna tako velika za žensku reprezentaciju. Kauboji su opravdavali povjerenje nacije, nosili medalje od Atlante, preko Portugala i Olimpa pa sve do Španjolske. Kucnuo je čas da isto učine i njihove kolegice Kaubojke ili, po domaći rečeno – Frajle.

Svoju će avanturu Frajle započeti na sjeveru, u Varaždinu. Grad je to koji nerijetko ugošćuje hrvatske rukometne reprezentacije, a one ga pamte isključivo po dobrome. Niti jedna od njih grad baroka, kako tepaju Varaždinu, nije napustila pognute glave; niti jednom protivnik nije nadjačao hrvatske kockice. Tijekom okupljanja s građanima prošloga se petka izbornik Canjuga prisjetio jednog od tih duela: kvalifikacijskog za Olimpijske igre u Londonu kada je pobjeđena reprezentacija Srbije sa čak 11 pogodaka razlike.

Nešto kasnije je na Otoku pisana nova stranica povijesti ženskog hrvatskog rukometa, ostvareno je četvrtfinale, a sada se samo može zamišljati što bi bilo da je Canjugi u prilog išao zdravstveni karton tamošnjih izabranica; ma što bi bilo da je samo Penezić uspjela odigrati taj meč protiv Španjolske do samoga kraja. Svjesna je i ona sama – bio je to meč u kojem je Hrvatska bila najbliže polufinalu velikog natjecanja.

Kakva Je Hrvatska u odnosu na to natjecanje? Kvalitetnija, iskusnija, sa Tatari koja uživa na terenu, sa Penezić koja je spremna bušiti sve mreže, sa Milanović – Litre koja lomi kosti, sa novim jokerom u Mičijević čije će vrijeme tek doći, sa golmanskom trojkom koja Caji zadaje isključivo slatke brige. I sa još puno oružja u svome arsenalu, ali i bez jednoga, onog najvažnijeg – bez težih ozljeda.

Doista su malobrojne reprezentacije koje na prvenstvo pristižu bez da su morale prekrižiti barem jednu od standardnih članica udarne postave. Pogled na varaždinsku grupu C dovoljno govori: nizozemska je uvjerljivo najbolja igračica Abbingh još uvijek u fazi oporavka od teške ozljede, Torstensson koja u Švedskoj ima sličnu ulogu je protiv Brazila ozlijedila list, Njemačka je pak jedna prava mini-bolnica sama za sebe…

Izgleda da baš sve moguće ide na ruku Frajli pred početak natjecanja; opravdanja za prolazak u drugu fazu natjecanja s realnim šansama za odlaskom u Budimpeštu nema. A tamo će onda vrlo vjerojatno čekati tri doista žestoka, fizički vrlo moćna protivnika granitnih obrana: Francuska, Srbija te Crna Gora. Sva su tri protivnika vrlo poznata hrvatskim rukometašicama; susretale su se s njima što u kvalifikacijama, što na velikim natjecanjima.

Sa Adžićevom su ekipom Cajine izabranice odigrale i generalni dvomeč, uzele oba puta pobjede. Posebno je fascinirala prva, na rubu dvocifrene prednosti – umalo partija iz snova. Ponove li to, Frajle pred silom svojih navijača i krcatom prvo varaždinskom, potom i zagrebačkom Arenom sigurno mogu do borbe za odličje, kako god da protivnice odigrale. Uostalom, i sam ih izbornik aktualnih europskih prvakinja, crnogorskih Lavica, svrstava u najuži krug favorita, što nije slučajno. Napokon se više pažnje posvetilo i sportskoj psihologiji, pristigla je u tom segmentu doista vrhunskaBojana Jeličić koja je pogurala Orlove do srebra na EP-u 2012., godinu dana kasnije i njihove kolegice ka istoj kolajni na svjetskoj smotri.

Sve se čini predodređenim za uspjeh; drage Frajle – podij je vaš!

Popis izbornika Vladimira Canjuge:

VRATARKE: Jelena Grubišić (Gyor), Marta Žderić (Budućnost), Ivana Jelčić (Lokomotiva)

LEVA KRILA: Maja Sokač (Vardar), Tea Grubišić (Lokomotiva)

DESNA KRILA: Aneta Benko (Lokomotiva), Anita Gaće (Dinamo-Sinara)

PIVOTI: Katarina Ježić (Lokomotiva), Vesna Milanović – Litre (Gyor), Dragica Džono (Podravka)

LIJEVI VANJSKE: Andrea Penezić (Vardar), Čamila Mičijević (Zamet), Kristina Elez (Podravka)

SREDNJI VANJSKE: Miranda Tatari (Podravka), Maja Kožnjak (Lokomotiva), Sonja Bašić (Lokomotiva)

DESNI VANJSKE: Žana Marić (Bietigheim) Lidija Horvat (Lokomotiva)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *