Balkan-Handball.com

EHF i RSS potpisali ugovor za EURO 2012

U beogradskom hotelu "Hajat" u prisustvu velikog broja novinara, potpisan je ugovor o organizaciji EURO 2012 za muškarce, između Evropske rukometne Federacije i Rukometnog saveza Srbije. Na konferenciji za medije, predstavnicima medija su se obratili čelni ljudi Ministarstva Omladine i Sporta, RSS-a i EHF-a, koji su dali "zeleno svetlo" za organizaciju najkvalitetnijeg rukometnog takmičenja današnjice.

 Slaviša Zlatanović, državni sekretar za sport:

– Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo, što u ime Ministarstva Omladine i Sporta, odnosno, Organizacionog komiteta, mogu da pozdravim drage goste iz EHF-a. Nadam se da će poneti lepe utiske iz našeg grada. Ministarstvo je prepoznalo Evropsko prvenstvo u rukometu, kao događaj od velikog značaja za Srbiju i od početka je dalo ogromnu podršku da se to takmičenje održi na najvećem mogućem nivou. Drago mi je da će naši ljubitelji sporta ima priliku da prate takmičenje 16 najboljih evropskih rukometnih federacija. Imaćemo priliku da budemo dobri domaćini, još jednom. Daćemo sve od sebe da Srbiju predstavimo u pravom svetlu. Čestitam svima nama potpisivanje ovog ugovora, a gradovima želim puno sreće u organizaciji.

Tor Lian, predsednik EHF-a:

– Drago mi je da sam ponovo u Beogradu. Samnom u Beogradu je ozbiljan tim saradnika, odgovoran za ovo takmičenje. Potpredsednik, generalni sekretar EHF-a i gospođa Fliksender, zadužena za EURO takmičenja kod nas. Bio je ovo dug proces, još od 2007. godine, kada smo oglasili da tražimo domaćina EURO 2012. Na Kongresu u Beču, Vaša prezentacija je bila jako ubedljiva, a prijava prihvaćena, godinu dana kasnije.  Aprila 2010. godine, održali smo u Beogradu žreb kvalifikacija za EURO 2012. Sada smo ponovo u Beogradu, 14 meseci pre početka takmičenja, kako bi potpisali ugovor o organizaciji. Imamo razgovore sa našim partnerima iz RSS-a i radićemo na tome da napravimo odlično prvenstvo. Za nas je Evropsko prvenstvo, najvažnije od svih takmičenja. Zato se radujemo saradnji sa RSS-om.

Velimir Marjanović, predsednik RSS-a:

– Ovo je, na neki način, svečanost, ali i velika odgovornost za sve nas. Ako smo u Beču osvojili pravo da budemo domaćini EURO 2012, potpisivanjem ugovora, postajemo odgovorni da ovo takmičenje bude najbolje do sada. U Beču smo imali dobru prezentaciju i uz zajednički rad sa drugim zemljama, u konkurenciji Nemačke i Francuske, osvojili šansu da organizujemo EURO 2012. I tada smo imali veliku podršku od države i državnih organa. Imali smo pomoć, koja je izlazila iz okvira oficijalnog, ministarke Snežane Samardžić Marković i doktora Nenada Popovića. U periodu nakon toga, najveće razumevanje smo imali od strane EHF-a. Ona se pokazala kroz mogućnost da potpišemo ovaj ugovor. Mi radimo zajedno, svakodnevno, da uradimo maksimalno naš posao oko organizacije. Sa druge strane, učinjen nam je veliki gest razumevanja, u vezi okolnosti i prihvatanja nekih činjenica oko mesta, gde će se ovo takmičenje održati. Tako je naša prva kandidatura sa gradovima domaćinima (Beograd, Niš, Novi Sad i Vršac), ostala nepromenjena. Ozbiljni ljudi, a trudimo se da takvi budemo, takvo razumevanje shvataju kao dodatnu odgovornost i iskazuju želju da urade i više nego potrebno. Zato se nadam da će RSS, naša država i četiri grada domaćina, januara 2012. godine u svet poslati sjajnu sliku preko 80 televizija, a da će to videti 1,5 milijarda televizijskih gledalaca. Nadam se da ćemo na kraju moći da kažemo da je to bilo najbolje Evropsko prvenstvo u rukometu do sada.

Mihael Viderer, generalni sekretar EHF:

– Postoji dugoročna saradnja između EHF-a i RSS-a na svim poljima. Komunikacioni kanali su otvoreni stalno, što je jako bitno za ovakvu vrstu takmičenja. Muško Evropsko prvenstvo je najveće takmičenje u organizaciji EHF-a. Na njemu učestvuje 16 najboljih evropskih reprezentacija, koje će doći u Srbiju. Uprkos velikom značenju EHF Lige šampiona, ne postoji takav skup najboljih rukometaša na jednom mestu u tako kratkom periodu. Slušajući predsednika, kako govori o želji da to bude najbolje Evropsko prvenstvo do sada, moram reći da je to i naša želja. To će biti deseto Evropsko prvenstvo i želimo da takav jubilej zaokružimo odličnom organizacijom. Sledeće veliko okupljanje će biti žreb za EURO 2012 u junu sledeće godine i nadam se da ćemo tada moći da vas izvestimo da je sve oko organizacije na najvišem mogućem nivou.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *