EHF se oglasio o skandinavskoj drami i podsetio zašto nam je rukomet tu gde jeste! - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan EHF se oglasio o skandinavskoj drami i podsetio zašto nam je rukomet tu gde jeste!

EHF se oglasio o skandinavskoj drami i podsetio zašto nam je rukomet tu gde jeste!

Marko Marjanović
0 komentar

Još uvek se ne stišava bura izazvana dramatičnom završnicom i kontroverznim sudijskim odlukama u finišu meča Danska-Švedska. 

Dan kasnije, EHF se oglasio zvaničnim saopštenjem, u kojem je pojašnjeno još jedno suludo pravilo našeg sporta.  Očekivano, o poslednjoj odluci nije bilo reči jer stvar nije tehničke prirode, ali o promeni odluke 15-ak sekundi ranije, jeste.

Zaključak EHF-a – jedina greška sudija je ta što su vratili vreme nakon poništenog gola!

U 59:33 minutu meča sudije su signalizirale „pasivnu igru“. Ubrzo nakon toga, švedska odbrana je napravila faul, a Danskoj su na raspolaganju ostala dva dodavanja.

Danac Magnus Landin je postigao gol, međutim, sudije su odlučile da pogledaju video reprizu kako bi proverile da li je iskorišćeno previše dodavanja pre pogotka. Vreme je bilo 59:57 kada je utakmica prekinuta.

Pošto se korišćenje previše pasova smatra tehničkom greškom, korišćenje video provere je bilo ispravno jer je u pitanju bila situacija koja je promenila igru u poslednjih 30 sekundi.

Nakon video analize, sudije su zaključile da je iskorišćeno previše dodavanja i potom su poništili gol Danske.

Sudije su zajedno sa delegatima odlučile da isprave vreme i nastave meč od 59:43, u trenutku kada je napravljen poslednji pas u napadu Danske.

Evropska rukometna federacija želi da konstatuje da je reč o tehničkoj grešci, jer prema pravilima igre Međunarodne rukometne federacije, merenje vremena može biti ispravljeno samo ako je napravljena greška merioca vremena ili ako je u pitanju neispravnost sata.

Nakon odluke da se gol Danske poništi, bilo bi ispravno da se meč nastavi slobodnim bacanjem za Švedsku na 59:57, u trenutku prekida meča.

Evropska rukometna federacija nije dobila protest po završetku utakmice. Zbog toga se ne preduzimaju nikakve dalje mere.

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball