Enid Tahirović o aktuelnom trenutku u BiH: "Juniori do TOP 8 - Stariji igrači su potrebni reprezentaciji" - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Enid Tahirović o aktuelnom trenutku u BiH: „Juniori do TOP 8 – Stariji igrači su potrebni reprezentaciji“

Enid Tahirović o aktuelnom trenutku u BiH: „Juniori do TOP 8 – Stariji igrači su potrebni reprezentaciji“

zika.bogdanovic
0 komentar

Jedan od demonstratora na trećem Kampu rukometnih golmana u Makarskoj, bio je i donedavna bosanskohercegovačka jedinica, Enid Tahirović, koji je u par kamperskh dana radio sa polaznicima, među kojima su bili i neki koji bi ga mogli naslediti na golu nacionalnog tima u narednoj deceniji. Zadovoljstvo urađenim, bilo je osnovni povod razgovora na rastanku, ali smo se dotakli i aktuelnih tema vezanih za rukomet u Bosni i Hercegovini:

– Potrudili smo se da u ovih par dana prenesemo nešto znanja mlađim naraštajima i nadam se da su  polaznici Kampa uspeli nešto i naučiti. Siguran sam da se malo bolji vraćaju u svoje klubove, jer smo radili profesionalno i maksimalno, trudeći se da momcima i devojkama pomognemo i olakšamo početak karijere.

Za naslednike se izgleda ne treba brinuti…

– Na prostorima bivše države nikada nismo kuburili sa golmanima i tako će biti i ubuduće.  Ima strašnih talenata, na njima je da se ostvare, ali sam siguran da ni jedna država u regionu neće imati problema što se tiče golmana u narednom periodu.

Svetsko prvenstvo juniora koje počinje u drugoj nedelji jula u Bosni i Hercegovini, najveći sportski događaj u istoriji države, odnosno, posle Olimpijskih Igara u Sarajevu 1984. godine, može predstavljati pravu prekretnicu u događanjima u našem sportu kod vas…

– Svi se nadamo da će ljudi koji odlučuju o finansijama videti da rukomet zaslužuje bolje mesto od onoga gde se nalazi. Preuzeli smo organizaciju Svetskog prvenstva, kako bi na neki način prodrmali one kojima je rukomet u srcu, a koj su se pritajili u poslednje vreme. Nadam se da će rukomet u BiH, kao i u svim zemljama Ex-Yu krenuti malo bolje što se tiče klupskog dela. Osim Slovenije i povremenih  iskoraka Zagreba, retki su uspesi. Metalurgova priča je vezana za privatna ulaganja jednog čoveka, tako da se nadam da će ovo SP doneti jedan globalni efekat za čitav region.

Selekcije BiH već neko vreme nema u sistemu takmičenja mlađih kategorija. Da li je vreme da se nešto promeni i po tom pitanju?

– Uvideli smo da se dosta toga mora uraditi sa mlađim kategorijama. Kadeti su aktivirani sa selektorom Mrkonjom, dok se juniori već dugo pripremaju za ovo SP. Na okupu su od devetog jun i nadamo se dobrom rezultatu. Osnovni cilj je da se izađe iz grupe, ali se kao večiti optimista nadam nekom četvrtfinalu. Uz podršku sa tribina, to je moguće, a ostalo je na momcima. Ostaju dve i po sedmice do početka i verujem da će to vreme iskoristiti na najbolji mogući način. Kao što rekoh, nadam se dobrom retzultatu, četvrtfinalu, a posle šta bude…

Ad-hok podmlađena reprezentacija Bosne i Hercegovine u sred kvalifikacija, nije uspela da dođe do pobede na putu do EHF EURO 2014, osvojivši pri tom samo jedan bod. Kako ste zadovoljni prethodnim ciklusom?

– U tim su ušla dva, tri imena sa juniorskog spiska, međutim, mi u RS BiH nismo zadovoljni proteklim kvalifikacijama. Radimo na određenim novim stvarima, koje će tek posle Svetskog prvenstva izaći u javnost. Nadamo se nekom novom početku sa mešavinom iskusnih igrača i ovih nešto mlađih iz juniorskog pogona. Nadam se da će se kontinuitet napraviti u naredne dve tri gdine i konačno izboriti to veliko takmičenje koje dugo čekamo.

Pitanje svih pitanja je da li igrači poput Doborca, Terzića i ostalih, koji po godinama i kvalitetu daleko od toga da su rekli poslednju reč, treba da budu u nacionalnom timu? Da li kod njih ima želje da još nose dres reprezentacije?

– Po nekom novom planu, oni su tu, željni i voljni igranja u reprezentaciji. Mislim da će se vratiti, jer oni trebaju da vode ove juniore, a ima tu još iskusnih igrača koji imaju svoje mesto. Želimo da napravimo mešavinu mladosti i iskustva iz uz malo bolji i duži rad ostvarimo određeni napredak – rekla je legenda bosanskohercegovačkog rukometa za Balkan-Handball.com, Enid Tahirović, koji od ove godine obavlja funkciju stručnog saradnika u RS BiH.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball