Hronika slučaja - Da li će Niš videti Evropsko prvenstvo? - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Hronika slučaja – Da li će Niš videti Evropsko prvenstvo?

Hronika slučaja – Da li će Niš videti Evropsko prvenstvo?

0 komentar

 I dok se još prepričavaju utisci sa "Gala večeri" srpskog rukometa u "Čairu" i gostovanja olimpijskih šampiona, Francuza, ono što još uvek ostaje pod velom tajne, jeste datum početka izgradnje nove sportske hale u Nišu, koja bi trebalo da ugosti jednu grupu Evropskog prvenstva u rukometa, januara 2012. godine? Kako je pre neki dan izjavio Direktor direkcije za izgradnju Niša, Branislav Jovanović "nije bitno kada će početi izgradnja(?), već kada će se završiti, a od izvođača ćemo tražiti da to bude 1. januar 2012. godine". Takođe iz njegovog izlaganja, saznali smo da još uvek nije gotov glavni projekat, već samo "idejno rešenje" arene "Car Konstantin". A idejno rešenje niške "Arene" kapaciteta oko devet hiljada mesta (8600 za košarku i odbojku, oko osam hiljada za rukomet) i sa troškovima od 600 miliona dinara (Grad će participirati sa 25% troškova, to jest ustupiće gradsko zemljište, dok ostalo pokrivaju NIP i Evropska Investiciona Banka), razlikuje se od one dvorane koja je prvobitno bila planirana da se izgradi i koju smo već videli u "skicama" sa kapacitetom od šest hiljada sedišta.  Da podsetimo, kao početak radova, pominjao se  septembar, pa 1. oktobar, koji je već daleko iza nas…

I dok opozicija u gradu na Nišavi, panično najavljuje da će Niš izgubiti domaćinstvo Evropskog prvenstva zbog nesloge lidera dve stranke, koje vode Grad, dok se pominju nerešeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu, gde bi trebalo da budu parking i prateći objekti "Arene Cara Konstantina", u medijima se već traže alternative, a pominje se ime novog grada-domaćina grupe EP-a, Zrenjanina, koji na sreću po Nišlije, za sada nema adekvatne smeštajne kapacitete.

 Rukometna javnost je jasna – svi željno očekuju da u Nišu, "Orlovi" sredinom januara 2012. godine, istrče na "Gerflor" praćeni hukom sa tribina. Međutim, megalomanija je bolest većine činovnika, a ona se u ovom slučaju, tiče svih nas. Nova ideja za "Arenu" je verovatno potrebna, ali je pitanje, šta se radilo u poslednjih 14-15 meseci, od kada se saznalo da će Niš biti domaćin EP-a, odnosno čitave ove kalendarske godine, od trenutka kada se znalo, da je Država obezbedila novac za izgradnju? Hala u Zrenjaninu, duplo manja po kapacitetu (4000 mesta) gradila se 30 meseci, takođe za tajming jednog velikog sportskog događaja (Univerzijade), a znamo sudbinu "Beogradske Arene", koja se gradila čitavih 15 godina.  Ta iskustva nam govore da je "jako bitno" (ostalo je još 25 meseci), da se što pre krene sa izgradnjom, kako bi Niš video najbolji rukomet, usput zaradio od dolaska turista i navijača iz svih krajeva Evrope i još više obogatio svoju rukometnu tradiciju. Emocije postoje, piše se istorija jednog sporta i Grada, zato su nesuglasice i trvenja bilo kakve vrste, banalan nusprodukt samovolje i sebičnosti, bez obzira na čiju dušu idu. Slaba vajda od toga što se Nišlije na Fejsbuku učlanjuju u grupe "Hoćemo Arenu Čair", jer "Čair" nije opcija EHF-a ni pod kakvim okolnostima, iako Gradonačelnik, Miloš Simonović najavljuje detaljnu rekonstrukciju dvorane. Zato, pamet u glavu i kamen temeljac, što pre!

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball