Balkan-Handball.com

Hrvatska izgubila zagarantovano mesto u Ligi šampiona!

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je renking klubova po kojem će se distribuirati mesta u evropskim takmičenjima naredne sezone. Nažalost, najzvučnija novina je ta da je Hrvatska izgubila zagarantovano mesto u grupnoj fazi EHF Ligi šampiona. 

To praktično znači da će učešće šampiona Hrvatske u elitnom takmičenju naredne sezone zavisiti od volje čelnika ovog nadmetanja, uz pretpostavku da će predstavnik ove zemlje aplicirati za „vajld-kartu“. 

Renking je sastavljen na osnovu učinka klubova u prethodne tri sezone (ne računajući aktuelnu). Poeni su dodeljeni za rezultate u svim evropskim takmičenjima, s tim što su mnogo više bodova doneli rezultati u Ligi šampiona i Ligi Evrope, u odnosu na bodove iz EHF Kupa. Zbir bodova doneo je konačan plasman zemalja.

Makedonija je pala za dva mesta, ali je sačuvala status, pa će njen šampion i naredne sezone imati sigurnog učesnika u grupnoj fazi. Porazno deluje podatak da bi balkansko podneblje lako moglo imati samo jednog predstavnika u najjačem klupskom takmičenju naredne sezone…

Što se tiče promena na vrhu, Nemačka je ostala prva, Španija je preskočila Francusku na drugom mestu, a Hrvatsku je iz Top 9 istisnula Rumunija…

Što se tiče dana, nema značajnijih promena za klubove sa ex-yu prostora. Slovenija je napredovala sa 11. na 10. mesto, Srbija sa 18. na 16, Hrvatska sa 9. na 8, dok je Crna Gora ostala na sedmom mestu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *