Balkan-Handball.com

Hrvatski biser Marko Mamić (Kadeten): Šafhauzen bio veći izazov od Zagreba

Jedan u nizu hrvatskih rukometnih bisera, koji se nameće kao naslednik generacije, koja je od Portugala krenula u fantastičan niz, tačno kada je on imao devet godina, Marko Mamić (1994), otisnuo se rano u ralje profesionalnog života sportiste, ali pun optimizma i pametne glave za sve ono što ga očekuje. Mladi levi bek, nastavio je trend ranih odlazaka u inostranstvo, što postaje rukometna svakodnevnica na našim prostorima, gde klubovi nemaju šta da ponude najvećim talentima. Po svemu sudeći, Mamić neće biti u moru onih koji su “potonuli”. Prva sezona u švajcarskom Kadetenu je i više nego dobra, a bivši igrač Moslavine iz Kutine, sve je važniji šraf u igri “narandžastih”…

– Meni je, zapravo, jasna bila moja situacija od samog dolaska u Švajcarsku. Nisam puno očekivao u prvoj sezoni, s obzirom da sam dosta mlad i da nisam došao sa nekom velikom reputacijom. Na meni je tek da izborim mesto u ekipi i da to opravdam igrama – kaže junak pobede Kadeten Šafhauzena u derbiju nad Vinterturom prošlog vikenda, kada je postigao sedam golova.

– Naravno da nisam glavna karika u timu ili tako nešto, ali to želim biti kroz godinu. Hoću da izrastem u igrača koji će pomoći ekipi, kao što je to bilo u nedelju – kaže mladi dvometraš, koji je tri dana kasnije sa pet pogodaka ponovo bio među najboljima u porazu svog tima od Vaker Tuna 27:30.

Rani odlazak od kuće, nije previše poremetio gorostasa (202 cm) iz Garešnice…

Nije mi toliko teško bez kuće. Kada sam potpisivao ugovor, imao sam i tu činjenicu u glavi. Jednostavno sam se pomirio s time, tako da o tome više i ne razmišljam.

ŠAFHAUZEN BIO VEĆI IZAZOV OD ZAGREBA

Nisi izabrao Zagreb, iako je to bila jedna od opcija za nastavak karijere. Zašto si odlučio preskočiti glavnu “odskočnu dasku” u svojoj zemlji?

– Da, trebalo je da odem u Zagreb. Pregovarali smo, ali odabrao sam Šafhauzen. Smatrao sam to malo većim izazovom. Želeo sam naučiti i jezik, biti bliži Nemačkoj, jer znamo da se tamo igra najbolji rukomet u Evropi.

POSTIGAO REKORDNIH DEVET GOLOVA NA GOSTOVANJU FUKSE BERLINU U LIGI ŠAMPIONA
TRENIRAO PRVO FUDBAL, A ZATIM TRI GODINE UPOREDO SA RUKOMETOM – TEK ODLASKOM U KUTINU SA 14 GODINA, PRELOMIO JE ZA RUKOMET…

Kako god, u Zagreb se mora već u subotu (18 časova), po pobedu koja znači TOP 16…

– Naravno da ćemo ići na pobedu. Glupo bi bilo reći da nećemo imati motiva, i pored toga što sve ne zavisi od nas, jer će se igrati za TOP 16 EHF Lige šampiona. Zagreb će biti sigurno opušteniji, jer im ova utakmica ne znači ništa. Tada su oni i najopasniji, jer ga čine mladi kvalitetni igrači. Dosta će zavisiti od samog početka utakmice, gde mi moramo odmah pokazati da smo došli po te bodove.
ŽIKA BOGDANOVIĆ

One Comment

  1. Pingback: EHF ponovo odbio Zagreb: Greška nije uticala na rezultat :: Balkan Handball

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *