Balkan-Handball.com

„Jezda Stanković je bio čovek ispred svog vremena“

Profesor Jezdimir Stanković bio je čovek koji je odredio put mnogih rukometnih generacija. Koliko je značio za generaciju braće Peruničič, Škrbića, Butulije, Jovanovića i ostalih asova koju su devedesetih godina nosili državni dres, a mnogi od njih i napravili velike karijere, najbolje je objasnio Dragan Škrbić u podcastu Balkan-Handball.com.

Pogledajte…

JEZDIMIR STANKOVIĆ (1939-2015)

Trenersku karijeru je započeo sa 19 godina i to u dvojnoj ulozi, kao osnivač ženskog rukometnog kluba BSK i kao trener. Kao prvaci Jugoslavije 1961. godine, ekipa BSK-a, sada pod novim imenom ORK Beograd, igrala je finale Kupa prvaka evropskih zemalja u Kupu prvaka evropskih zemalja.

U dugom trenerskom stažu Jezdimir Stanković je uspešno vodio ekipe u muškoj konkurenciji i to Metaloplastiku iz Šapca sa kojom osvaja Kup Jugoslavije 1980. godine, a u Kupu pobednika kupova Evrope u polufinalu gubi od ekipe Empor iz Roštoka, zatim Kristal iz Zaječara, Crvenu zvezdu i Partizan iz Beograda. Jezdimir Stanković je sa svojim ekipama osvojio dve šampionske titule (BSK 1961. godine i RK Voždovac 1971. godine) i sedam kupova Jugoslavije – šest sa ekipom ORK „Beograd„ i jednu sa RK „Metaloplastikom„- Šabac.

U periodu od 1968. do 1975. vodio je seniorsku žensku reprezentaciju Jugoslavije, timski sa dr Zoranom Pantazisom i Vilimom Tičićem, i samostalno. Na Svetskom prvenstvu 1973. godine, bio je član stručnog štaba ženske reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju.

Mušku seniorsku reprezentaciju Jugoslaije vodio je u dva perioda: prvi od 1978. do 1980. godine i drugi od 1989. do 1995. godine. U selektorskoj ulozi na OI u Moskvi osvojio je šesto mesto. Sa reprezentacijom osvojio je i dve zlatne medalje na MI, 1979. i 1991. godine, kao i zlatnu medalju na Balkanskim igrama 1979. godine u Varaždinu.

U oba mandata saveznog kapitena, Stanković je selektirao i formirao uspešne reprezentativne selekciju budućih olimpijskih pobednika, svetskih prvaka i osvajača medalja na Evropskim prvenstvima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *