KOLUMNA: Dušebajev? Logično je… – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Dušebajev? Logično je…

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Neka je jasno. Ozbiljni klubovi ne smenjuju trenera 7. oktobra, ma šta se dogodilo u prethodna dva meseca sezone. Šta je nateralo Sergeja Samsonenka da se zahvali na saradnji Zoranu Kastratoviću, verovatno će se saznati u danima koji slede i bez novinarskih nagađanja, ali to teško da mogu biti rezultati u prethodnih sedam zvaničnih mečeva u sezoni.  Da li u sopstvenoj klopci stvaranja mita o klubu koji će sutra osvojiti Ligu šampiona, tek pomoć je reći da Vardar sa ovim igračkim kadrom nije tim za F4 Lige šampiona, pa ni blizu „Lanxess Arene“, osim ako se ne desi neko čudo, ludi raspored ili nešto treće. Ovaj Vardar je svakako tim koji treba da nađe svoje mesto u TOP 16 i sa tim da ostvari sve svoje ambicije, a posle šta mu Bog i Vidererove kuglice daju. Ostvariti cilj je jedno, a verovati u čuda nešto drugo.

Uobražavati nešto što ne postoji, da ovaj sastav mora da pobedi u Minsku ili bude bez greške u SEHI, o kojoj se mnogo govori, ali koja se i dalje shvata kao „zagrevanje“ za mečeve Lige šampiona, veliki je problem i za upravu, koja za svojim vratom ima vernu armiju „Komita“, koji teško praštaju neuspehe, i dalje zaljubljeni u auru Veselina Vujovića, dugogodišnjeg trenera „crveno-crne“ ekipe.

Za svaki tim je potrebno vreme. Vremena nije bilo za crnogorskog selektora, a ni podrške. Po istoj matrici, posao su u ponedeljak ujutru mogli da izgube i Filip Gardien u Parizu ili Martin Švalb u Hamburgu. Prvi se obrukao sa najskupljom ekipom svih vremena u Skoplju, mučio sa Minskom, ostao bez boda i Super Kupa u Francuskoj, a drugom već fale četiri boda u odnosu na Kil.

vardar_kastratovic_klupaVardar je izgledao loše protiv Tatrana. Očigledno je glava svima već bila u Borisu Trajkovskom, a pitanje života ili smrti pobediti PSŽ, odnosno, uraditi ono isto što je i Metalurg. MK timovi jedni drugima podižu lestvicu, tako je bilo i Červaru posle remija Vardara sa Barselonom, i to je dobro. U takvoj koliziji između „hoću sad i hoću sve“ i odmaranja – kalkulisanja, međutim, naleteli su Vardarovci na rasterećeni kvalitetni Tatran, koji ih je počistio. Teško je kada se luta sa prioritetima, a još teže se nositi sa pritiskom i odrediti uopšte realne mogućnosti ekipe dva meseca posle njenog formiranja. Jedan loš dan, međutim, ne sme da bude razlog za smenu. Nigde i nije u ozbiljnim rukometnim sredinama.

Kada se uključi logika nije tako, ali verovatno bi i Kastratoviću i Červaru, bilo puno lakše u nastavku sezone da su izgubili te mečeve od Barse i PSŽ-a. Sada je sve što urade – malo i nedovoljno.

Ipak, kada se pomene ime Talanta Dušebajeva – to je cilj koji opravdava sredstvo.

Kako je Kastratović na svojim leđima nosio senu harizmatičnog Vujovića, tako je od prvog dana njegovog mandata, možda i jače pritiskan bremenom velikog imena Talanta Dušebajeva. Spekulacije o dolasku legendarnog Kirgiza, dolazak njegovog sina Aleksa, koji je najtalentovaniji levoruki igrač u generaciji 1992 na planeti i koji je verovatno mogao prstom da izabere klub za koji će potpisati, a izabrao početak projekta u Skoplju, pa dolazak španskog veterana Injaki Malumbresa kao četvrtog golmana – sve su to bili neki jaki signali da neko drugi sastavlja tim ili neverovatna priča o pukoj slučajnosti i istim rukometnim pogledima Kastratovića i Dušebajeva?

Najeklatantniji primer, bio je kontakt sa bivšim nemačkim juniorskim reprezentativcem, Kristijanom Dizingerom, koji je bio u Skoplju i pregovarao sa crveno-crnima. Ništa tu ne bi bilo čudno da nije reč o momku koji je rekovalescent posle serije teških povreda, a koga je Dušebajev već imao potpisanog u Madridu pre bankrota Atletika. Da li je i to slučajnost podudarnosti Kastratovićeve i Dušebajeve vizije, ili jednostavno, pripremanje terena za dolazak Dušebajeva, pokazaće se vrlo brzo.

Dušebajev u Vardaru? Pa, logično je. Naslov za novine – fantastičan. Ako dođe takva ličnost doneće mnogo makedonskom klupskom rukometu. Samo nije jasno, što se čekalo do oktobra?

3 Comments

 1. Vikendas

  08/10/2013 at 14:37

  Posle Vuje je jako tesko voditi ekipu, na njegovo mesto mora doci vrhunski i dokazan stručnjak.
  Nemam ništa protiv Zorana, ali on nije bio rešenje za ovaj klub

 2. Zoran

  08/10/2013 at 14:40

  mnogu logicno,Talant je cekao da se nadze sponzor ili u namalu ruku da pomoze grad Madrid za da bi opstao Atletiko M. , ali do toga nije doslo , a Vardar je morao neko da trenira i za to je koristio Kastratovica, kada se videlo da nema nista od sponzora Talant je pratio Aleksa Dusebaeva u Vardara i nije se moglo da dodze i on, Kastratovic nije ta klasa na trenera i cekalo se na slabe igre a i odbrana nije fonkcionisalo kako treba 37 primenih golova od Tatrana preminulo je svaku meru ,to se ocekivalo da se vrata otvore Talanta ,i jos nesto Talant u medzuvremenu nije potpisao za neki klub iako su ga trazili nemacki klubovi i jos neki jer je znao da ce doci u Vardara, za ovu sezonu sigurno ulaze i realno je da budu u top 16 ali naredne godine imace jos pojacanja za fajnl fora

 3. dejan

  08/10/2013 at 16:14

  dusebaev doaga vo petok

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *