KOLUMNA: Petica za Varaždin - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA: Petica za Varaždin

KOLUMNA: Petica za Varaždin

zika.bogdanovic
0 komentar

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Pala je zavesa na petu SEHA GAZPROM sezonu sjajnim finalnim turnirom u Varaždinu. Organizacija završnih turnira je perfektna već treću godinu zaredom, od kada je ruski gigant uzeo pod svoje rukometni Balkan, pa su tako i Novi Sad, i Vesprem, bili svedoci pravog rukometnog spektakla, ali je ovaj varaždinski imao još jednu notu – takmičarsku.

I dok su finala u SPENS-u i Vesprem Areni bila dosadna, sva četiri meča u Hrvatskoj su bila sjajna, ekipe motivisane, na vrhuncu forme, rasterećene posle uspeha u Evropi koji jasno kazuje kakve ale stanuju na ovim prostorima.  Od penala Meškova i Vesprema, do prave „tepačke“ Vesprema i Vardara u finalu, tri učesnika četvrtfinala EHF Lige šampiona i ambiciozni beloruski sastav, pokazali su da će samo završnica evropskog elitnog takmičenja u Kelnu biti jača od onoga što je publika u regionu mogla da vidi proteklog vikenda.

Blizina Vesprema, euforija nakon osvajanja bronze u Poljskoj i uspeha Zagreba u Manhajmu, „aprilski rat“ Vardara i mađarskog šampiona, kao i beloruski šampion koji čeka SEHA titulu godinama, napravili su pravi kolorit u gradu koji je bio očigledno pun pogodak organizatora, iako je prva ideja bila da se rukometna raja spusti na Jadran.

Tim koji organizuje finalni turnir još jednom je postavio nove standarde za čitav rukometni svet. Iz ugla medija – gotovo besprekorno. Uz foto i video servis kakav ne pruža niko, novinari, praktično, ako ne žele, ne bi morali ni puno da rade.  Preko 160 akreditovanih novinara, veliki broj domaćih, preko 30 makedonskih, desetak slovenačkih, mađarskih, odnosno beloruskih i ruskih, pet-šest bosansko-hercegovačkih i dva srpska, govore najbolje,kako se rukomet kotira od zemlje do zemlje u vremenu sadašnjem.

Kako to obično biva, pravi zaključak svega je bila završna konferencija na kojoj je obnarodovan nastavak saradnje sa GAZPROM-om do 2020. godine. Činjenica da će regionalna liga imati vetar u leđa do kraja decenije, velika je stvar za rukomet na ovim prostorima.

varazdin_sehaf4_1Izvesni izlazak Vesprema iz lige, odnosno, želja Celja PL i Gorenja da iskoče iz učmalosti ambicija i zabrinjavajuće prosečnosti na evropskoj sceni promeniće krvnu sliku takmičenja. Kako je Gazprom zacrtao da u ligi ne može biti više od 12 klubova, a da ideja o eventualnom takmičenju po grupama, koje bi smanjile broj utakmica, a vrlo verovatno povećale samu neizvesnost regularnog dela prvenstva, nije prošla, jasno je da ćemo imati zanimljivo proleće i leto na rukometnom Balkanu.

U slučaju izlaska Vesprema, a ulaska dva slovenačka kluba, koji će prvo morati da to zajedno sa RZS izlobiraju kod manjih rukometnih klubova koje ne interesuju profesionalne aspiracije velikih, liga bi ostala sa 11 klubova i pitanjem, šta sada?

I dok se to bude rešavalo na jednu stranu, najveći izazov na drugoj će biti kako napraviti adekvatan kalendar u borbi za hobotnicom zvanom EHF Liga šampiona, koja je ove godine, zbog novog sistema takmičenja, nanela velike probleme regionalnoj ligi.  Liga će sa Slovencima biti jača, ujednačenija, zanimljivija i na kraju, prirodnija. Samo da se nađe i modus po kome će se sav taj kvalitet videti u punom potencijalu.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball