KOLUMNA ŽIKE BOGDANOVIĆA: Kada Lino skuva fino... - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA ŽIKE BOGDANOVIĆA: Kada Lino skuva fino…

KOLUMNA ŽIKE BOGDANOVIĆA: Kada Lino skuva fino…

zika.bogdanovic
10 komentari

Reče Lino Červar u trenucima slavlja da je devica i da je osećajan na sve. Ma koliko bio inteligentan i pronicljiv, trenerski mag iz Umaga, potištenost i osećaj poraženosti ne može da sakrije. To nešto što je u ljudskoj psihi, da ti glava klone za milimetar na dole, da pogled postane vodnjikav, da onaj prst kojim se maše ne seče vazduh kao da je mač, da glas izgubi na volumenu. To ni “stari lisac”, poput njega, ne može da relativizuje, jer sve čoveku na čelu piše.

Bilo je poraza. Kada pobeđujete pobednika, nekoga za koga znate da je trenutno na podu, ali da će se pridići na noge kad-tad, uživate još više, sa osmehom gledate kako se davi u sopstvenoj nemoći. A od vajkada, svi vole da Lina vide u “šah-matu”.

Takve stvari se naprosto dese. “Skuvao” ga je Paskval u Barseloni, rasturio u paramparčad, “postavio na mesto” što bi dodali zli jezici, ali Lino ne bi bio Lino, kada zamku ne bih spremio odmah. Sva snaga trenerskog uma Line Červara je u tome što se otaljavanje posla u “Blaugrani” još uvek nije ni završilo, a on je već znao “šta im treba uraditi” u Skoplju. To i jeste igra “Davida i Golijata” koju je ovaj trener instalirao u rukometni rečnik.

metalurg_navijaciTakvim pristupom, počeli su da se rađaju igrači u Skoplju. Pardon, nisu se rodili takvi, napravljeni su. Do pre dve-tri godine, verujem da ni sam Červar nije svojim prijateljima na letnjem roštiljanju u Umagu nije smeo da kaže da ima desno krilo koga zovu “Džomba”. Ha, jel to bila neka parodija? Ako je i bila, sada više nije. Po obrascu Džombe, “Vele i Jone”, kao Mirko i Slavko, postaju pravi brend makedonskog rukometa. Crni humor kaže da se nije povredio Naumče Mojsovski, nikada Skoplje ne bi saznalo kakav je igrač Luka Cindrić! Boga mi, i Hrvatska kasni sa tim. I treće levo krilo iz komšiluka, Goce Ojlevski, očigledno ima dosta toga da ispriča u plavom dresu.

Kada bi Červar mogao da trči po terenu, sigurno bi to radio u telu Filipa Mirkulovskog. Na bokserskim podlivima i hematomima tog momka, ogleda se čitava snaga jedne ideje – Metalurga.  Metalurga koji postaje fenomen. Kluba bez prošlosti, navijača, renomea, a opet sa svim tim – na kvadrat! Tima zbog čijih je pobeda i Balkan-Handball u opasnosti. Niko “ne ruši” sajt tako snažno kao pobede tima sa “Autokomande”. Bacaju nas na trošak, ovakvi momenti traže bolje hosting pakete, jer je navala rukometnih ljudi – navijača na naše stranice – neopisiva.

Paradoks svih paradoksa je da najveća pobeda u istoriji makedonskog rukometa nikada manje nije značila.

Ovakve pobede, međutim, imaju neprolaznu vrednost. Njih ne vidite na tabeli, ne mere se bodovima. One su način da pređete na “next level”, da ojačate karakter, da shvatite da je sve u životu moguće.

A moguće je…

Možda vam se dopadne

10 komentari

Metalurg fan 24/02/2014 - 12:37

Fina kolumna,napred Metalurg!

Odgovori
Janko Makedonija 24/02/2014 - 13:28

Postovani Zika,
Kao i uvek veoma dobra kolumna.
A,mozda i zato je Balkan Handball najposeceniji sajt.
Vanseriski rezultat i pogodjena kolumna-produkt za konsumaciju citalaca.
Uzivacemo jos….nadam se !!!

Odgovori
Dejan 24/02/2014 - 13:35

Bravo Zika odlicen si kako i sekogas!!!!Pozdrav od Avtokomanda.Napred Metalurg

Odgovori
METALURG ZASEKOGAS 24/02/2014 - 13:58

da se stvori ovakav tim za podvige ,da baci na kolena ol star timove poput PSZ i Barcelone, mora postojati simbioza ,ljubav ,zrtve , da das poslednji atom snage na parketu ,da ostavis srce na terenu i pritome da si srecan i da letis tako visko krilima navijaca koji te vole ,to moze uraditi neko koje povrzan krvi, JUGOSLAVIJA je jos ziva ,zivi u srcima Jugoslovenima, koji hoce da vide to vidite METALURGA, LINO CERVAR Istranin Hrvat pocasni Veiki Makedonac, a u srci veciti Jugosloven, Vugi koji zivi sa celom familijom u Makedonii i zeli ostati jos dugo , raduje se ,trci ,igra kao da je tinejdzer, zivi drugu mladost nasao sredini gde je medzu svojima, mlado otkrovenje Luka Cindric, Kedzo ,Stanic,Mijatovic ,Goce Georgievski Dzomba ,Mirko i Slavko Vele i Jono, Ojleski,Manaskov ,Mojso majstore, prekaleni borci Dimo i Mirkulovski Zuti,Markovski ,Mitrevski ,Mandic, Pecak i najnovii makedonac Jugosloven Pavel Atman , simbioza pobedi i slavlja. Jugoslavija je jos ziva ,i kad gubi i kad pobedzuje. zivi zivi Jug Slovenski zivece VJECNO

Odgovori
saso nanovski 25/02/2014 - 16:48

bravo zika i hvala puno za podrshku

Odgovori
Red_Devil_019 24/02/2014 - 14:30

Pozdrav iz ERC-a

Odgovori
Vlado 24/02/2014 - 14:41

Bravo Metalurg, bravo Lino! Pobedata nema rezultatska vaznost vo smisla na poeni i mesto na tabelata. Ama i te kako ima vaznost za diganje na moralot i samodoverbata.

Odlicna kolumna…

Odgovori
Makedonec 24/02/2014 - 14:43

Bravo Zika, i ti si dobro skuvao teskt. Kapa dole

Odgovori
bgd 24/02/2014 - 21:27

Veeeliki trener u klubu koji to polako postaje.Svaka čast Metalurgu !

Odgovori
profa 24/02/2014 - 22:36

Zika text je skoro ok.
Skoro jer nisi pomenuo ubedljivo najvaynijeg igraca Metalurga a to je Vugrinec, covek toliko dobro igra da stvarno nije normalno.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball