LOŠE VESTI: Srbija 20 godina bez velikog takmičenja - RSS odustao od kandidature - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan LOŠE VESTI: Srbija 20 godina bez velikog takmičenja – RSS odustao od kandidature

LOŠE VESTI: Srbija 20 godina bez velikog takmičenja – RSS odustao od kandidature

zika.bogdanovic
0 komentar

Evropska rukometna Federacija objavila je listu zemalja koje su poslale zvanične kandidature za organizaciju EHF EURO 2030 i EHF EURO 2032 u obe konkurencije, a na njoj nema Srbije. Rukometni savez Srbije odustao je od organizacije velikih takmičenja u ova dva termina, tako da će ljubitelji rukometa u Srbiji biti uskraćeni za veliki sportski događaj, a navršiće se i dve decenije od kako je naša zemlja organizovala neko veliko takmičenje.

U novembru prošle godine EHF je objavio listu zemalja koje su pokazale interesovanje za organizaciju takmičenja 2030. i 2032. godine, a Srbija se po prvi put od 2012. godine pojavila sa željom da se kandiduje za ženska Evropska prvenstva u jednom od ta dva termina. Zvanične kandidature je trebalo poslati do 10. juna, kada je bio završni rok.

Za muško EP 2030 kandidati su Hrvatska, odnosno Češka, Poljska i Danska (finale u Pragu), kod žena će to biti Turska kao jedini kandidat. Za EURO 2032 kod muškaraca to su Turska, Nemačka zajedno sa Francuskom i Hrvatska. A što se žena tiče, tu se pojavila zajednička kandidatura Nemačke, Danske i Poljske.

 • Men’s EHF EURO 2030
  • Czechia/Poland/Denmark
  • Croatia
 • Women’s EHF EURO 2030
  • Türkiye
 • Men’s EHF EURO 2032
  • Türkiye
  • Germany/France
  • Croatia
 • Women’s EHF EURO 2032
  • Germany/Denmark/Poland

Sa ovim jasno je da će još jedna reprezentativna generacija rukometaša i rukometašica sići sa velike scene bez šanse da igra veliko takmičenje kod kuće, a zenit generacije Zečevića, Dodića, Kosa već će proći dok se neko ne uhvati tog posla. I dok se još prebiraju sećanja sa tri velika takmičenja koja su postavljala rekorde i na kojima su se osvojile poslednje medalje (EHF EURO 2012 u obe konkurencij i žensko SP 2013), postavlja se pitanje, kako neko zamišlja razvoj rukometa u Srbiji i kako misli da ga digne bez velikih projekata?

Ženska generacija 1992 koja je igrala EP 2010 kadetkinja kod kuće u Vrnjačkoj Banji i Nišu (poslednje veliko takmičenje u mlađim kategorijama), već u juniorskoj konkurenciji igrala je dva polufinala zaredom na EP i SP.

Da organizacija takmičenja nije „nemoguća misija“ pokazuju svi u regionu već godinama. Hrvatska je organizovala ženski EHF EURO 2014 sa Mađarskom, zatim muški EHF EURO 2018, a sada sledi i SP 2025 u ko-organizaciji sa Danskom i Norveškom, uz kandidaturu za 2030. i 2032.

Makedonija i Crna Gora učestvovale su zajedno sa Slovenijom u organizaciji EHF EURO 2022 u ženskoj konkurenciji uz sve infrastrukturne limite u odnosu na Srbiju.

Teško je i prebrojati sva Evropska i Svetska prvenstva u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji koja su se održavala ili će se održati u zemljama regiona svakog leta.

Rukometni savez Srbije, očigledno, u tome ne vidi šansu.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball