Balkan-Handball.com

MAKEDONCI NA MAĐARE (16): Osveta za London?

Imaju dosta toga zajedničkog ove dve reprezentacije. Obe su osakaćene došle u Dansku, obe su ispunile svoj cilj, obe su do njega došle u poslednjim sekundama I obe potpuno opušteno ulaze u drugi krug, bez ikakvog imperativa. Makedonskim rukometašima ostaje da uživaju u magičnoj igri, da se igraju rukometa još 180. minuta, a pod takvim rasterećenjem se I čuda dešavaju. Nema više napetosti, grickanja noktiju, znojenja dlanova I ostalih efekata makedonskih infarkt utakmica. Uspeh je napravljen, najteže je prošlo. Sada se bere med.

Prvi protivnik u drugom krugu je jedina reprezentacija koja je bez pobede tamo dospela. I Mađarima je ovaj rezultat premija, s obzirom da su na prvenstvo došli bez Lasla Nađa. Mnogi su pesimistično gledali na njihove šanse da “izađu” iz grupe, ali su oni remijima protiv Islanda I Norverške trasirali sebi put u Herning. I sam Lajoš Močai je rekao da I ne pomišljaju na polufinale, već da žele savladati Makedoniju I Austriju koje su im po meri. Mađarski tim je snažan kolektiv u kojem se niko posebno ne ističe. Neko ipak mora biti najbolji strelac, a to je za sada Mate Lekai, srednji bek, ispred mladog Ančina, koji je prvi sa njegove desne strane. Gabor Ančin je najbolji bek šuter u timu. Tu je I drugi Gabor, Ćasar. On se nije naigrao u dresu PSŽ-a ove sezone pa ima manju minutažu I u reprezentaciji nego što se očekuje, ali njegove kvalitete ne treba dovoditi u pitanje. Iskusni Ivančik i Vadkerti  na levom krilu dobijaju mnogo više lopti od kolega iz suprotnog ćoška, Guljaša I Šalafaia. Zubai, Šološi I Šuš dele minutažu na crti, a na golu dominira Mikler, uz povremenu pomoć Tataia.

Sastav koji je daleko od bauka za Makedoniju, naprotiv. Čini se da je za površnu deskripciju ovog tima najpogodniji onaj kliše “neugodan protivnik”. U odbrani igraju 6-0, drugo skoro i da ne znaju.

Za pobedu Makedonije će morati još neko da se oraspoloži u napadu. Krila se nisu dovoljno iskazala. Deficit na poziciji levog beka opravdava izostanak boljeg napadačkog učinka sa te pozicije, ali neko će morati da se pridruži Lazarovu i Mirkulovskom, kako bi “Falange” posle 11 godina slavile trijumf nad Mađarskom. Šest poraza za redom, od kojih je poslednji  najgorči, u kvalifikacijama za London 2012. Da li je vreme za osvetu?

MARKO MARJANOVIĆ

2 Comments

  1. GORAN MKD

    18/01/2014 at 12:25

    VREME JEEEEEEEEE…IDEME MAKEDONIJAAAAAAAAA.

  2. Rukomet u Srcu

    18/01/2014 at 14:31

    DA LI JE OVO ISTI MARKO MARJANOVIĆ KOJI PRENOSI SUPER LIGU NA SOS KANALU??? UBEDLJIVO NAJJACI KOMENTATOR!!!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *