Balkan-Handball.com

MAKEDONIJA SA DVA BODA U DRUGOJ FAZI: Ristovski – Lazarov doneli bodove!

Reprezentacija Makedonije ostvarila je lep uspeh plasmanom u glavnu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Danskoj, u kojoj će startovati sa dva osvojena boda! Makedonci su posle drame u Herningu savladali Austriju 22:21 (12:10). U poslednjih trideset sekundi se ušlo sa nerešenim rezultatom, a onda je Lazarov postigao gol za 22:21, da bi Borko Ristovski odbranio šut Vebera u poslednjoj sekundi za veliko slavlje…

PRVO POLUVREME: DOMINACIJA GOLMANA, OBRVAN NADMUDRIO JOHANESONA

Makedonska odbrana, predvođena maestralnim Borkom Ristovskim, u potpunosti je ispunila najvažnije zadatke. Silađi je “prebijen”, uputio je svega jedan šut za 30 minuta. Pravovremeni izlazci su ga onemugućili da uradi išta u napadu, osim dobrih asistencija na crtu. Krila su potpuno neutralisana, jedan gol Vebera i nijedan kontra napad, Santos kao da nije ni postojao na terenu.Dakle, tri najveće pretnje su zajedno uputile samo dva udarca na gol u prvom poluvremenu! U austrijskom napadu najplodonosnija je bila saradnja najiskusnijih, Silađija I Fuslera, ali je Ristovski u velikoj meri I to obezvredio. Međutim, ni Marinović na drugoj strani nije dozvolio da se Makedonija odlepi na više od tri razlike. Sa 10 uspešnih intervencija održao je svoj tim na pristojnom zaostatku.

Ne postoji vokabular dovoljno bogat da opiše magiju Borka Ristovskog, koji je na kraju imao 50% uspešnosti (19 odbrana). Održavao je svoj tim u vođstvu u najvećem delu meča, ali napad nije uspeo u dovoljnoj meri da materijalizuje njegove bravure I prelomi meč. Doduše,i to se nije ni dalo očekivati usled odsustva Mojsovskog, Filipa Lazarova I Stojčevskog.

Već u osmom minutu, posle drugog realizovanog sedmerca za 4:1, Johaneson je bio prinuđen da zatraži predah. To je urodilo plodom, Fesler pogađa dva puta za redom I smanjuje na 4:3. Ristovski čini čuda na golu ali I Marinović zaustavlja par zicera I omogućava Kolaru da izjednači na 5:5 u 18. minutu. Lazarov postiže prvi gol iz igre tek u 21. minutu I donosi prednost od 7:6.   Ristovski nastavlja sa dominacijom, Georgijevski  pogađa iz kontre za 9:6 (23.). Posle drugog tajm-auta islandskog trenera se igralo gol za gol, sve do odmora na koji Makedonija odlazi sa 12:10.

DRUGO POLUVREME: KRIZA U NAPADU

Prva dva napada u nastavku su realizovana, Angelovski za 13:10 pa Mirkulovski za 14:11. Tada nastaje prva kriza u ofanzivi. 6 minuta bez gola, pa je I pored par odbranjenih zicera Ristovskog izjednačenje bilo neminovno. U 40. minutu  Santos posle kontra napada postiže svoj prvi gol I donosi egal, 14:14. Stoilov I Lazarov vraćaju plus dva, a Šlinger I Vilžinjski vraćaju ravnotežu, 16:16. Zatim svoj drugi gol postiže Mirkulovski, ali samo par minuta kasnije dobija isključenje. Bilo je jasno kao dan da će uslediti preokret, jer je Makedonija propustila previše prilika da uvede utakmicu u mirniju završnicu. Sledi nova crna serija, više od devet minuta bez gola. Da Ristovski nije bio inspirisan kao što jeste, Austrijanci bi obezbedili pobedu. Ovako su poveli sa 19:17, ponajviše zahvaljujući nepogrešivom Vilžinjskom (6/6 sa 7m.) U 54. min. Mirkulovski iznuđuje sedmerac I isključenje, a Lazarov prekida interval bez gola I vraća Makedoniju u igru. Vilžinjski se potom ušunjao na poziciju pivotmena I pogodio sa igračem manje, 20:18. Tada na scenu stupa Stojanče Stoilov. Postiže dva uzastopna gola I poravnjava, 20:20. Ristovski zaustavlja Silađija, a Kolar dobija isključenje. Mirkulovski uspeva da iznudi još jedan sedmerac. Lazarov n greši I Makedonija ponovo vodi.  Šlinder pogađa sa zemlje pa se u poslednji minut ušlo nerešenim rezultatom, 21:21. Očekivano, Lazarov preuzima odgovornost I pogađa 30 sekudi pre kraja. Austrijanci su uveli i sedmog igrača. Uspeli su da naprave višak na desnom krilu, Veber je imao solidan ugao ali su Falange imale Ristovskog na golu…

STATISTIKA

MARKO MARJANOVIĆ

3 Comments

 1. Metalurg FANS

  16/01/2014 at 22:22

  se znae MAKEDONIJAAA i se e mozno

 2. Stobi Winery

  16/01/2014 at 23:04

  Makedonija ne zna da igra dosadne utakmice 🙂 srce je odlucilo. Makedonija!

 3. Vardar fan

  16/01/2014 at 23:43

  BORKO RISTOVSKI – MINISTEROT ZA ODBRANA 😀 !!!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *