Balkan-Handball.com

Odlazak asa iz Zavidovića, Edin Bašić završio rukometnu karijeru

PIŠE: Samir Herić

Edin Bašić, nekadašnji rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, u 39. godini života odlučio je da je vrijeme za kraj. Sjajni srednji bek, jedan od najboljih poslijeratnih rukometaša koje je Bosna i Hercegovina imala, rođeni Zavidovićanin, odlučio je završiti veoma uspješnu karijeru.

Bašić je rukometnu karijeru započeo u Krivaji, u rodnom gradu, a nastavio u sarajevskom Željezničaru. Potom je otišao u riječki Zamet, pa još zapadnije, u Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju iz Ciriha.

U Francusku je preselio 2009. godine, kada ga je doveo Chambery s kojim je tri puta bio nacionalni vicešampion. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašen za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. Za osam sezona u francuskoj eliti postigao je 779 golova.

U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj momčadi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Barracheta i drugih.

Edin Bašić: Još uvek ima da se igra!

Posljednju sezonu, nakon odlaska iz Chambery-a proveo je u Chartresu odakle i odlazi u igračku penziju. U dresu rukometne reprezentacije odigrao je 60 susreta a ostaće žal za njegovim većim angažmanom u državnom dresu.

Prije nekoliko mjeseci, još jedan Zavidovićanin za vrhunskom rukometnom karijerom Adnan Šabanović, okončao je karijeru.

3 Comments

  1. Pingback: Chambery’s legend Edin Basic retires! – News: The Sports

  2. Pingback: Chambery’s legend Edin Basic retires! – Sports News Latest

  3. Pingback: Chambery's legend Edin Basic retires! | Quality Sports News

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *