Predsednik UO RSS Velimir Marjanović pred novinarima: Ovo su najbolje devojke i stručni štab - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Predsednik UO RSS Velimir Marjanović pred novinarima: Ovo su najbolje devojke i stručni štab

Predsednik UO RSS Velimir Marjanović pred novinarima: Ovo su najbolje devojke i stručni štab

zika.bogdanovic
2 komentari

Na konferenciji za medije u beogradskom hotelu „M“, predsednik UO RSS, Velimir Marjanović, govorio je o lošem rezultatu reprezentacije, osvajanju 15. mesta na EURO 2014 u Hrvatskoj i Mađarskoj. Prvi čovek srpskog Saveza, stao je iza stručnog štaba i pružio podršku za budućnost:

– U autobusu koji je krenuo iz Novog Sada za Osijek, nema nevinih, bio sam i ja u njemu. Po komandnoj odgovornosti najviše odgovaram. Nema nikoga ko, po malo, nije zaslužan za ovaj rezultat. Igračice što nisu ispoštovale zahteve trenera, uz objektivne probleme fizičke spreme, selektor i stručni štab, u tome što nije ispoštovao naše ključne smernice, jer smo im olakšali odluku o tome da li treba ili ne voditi povređene igračice. UO i ja kao predsednik, našu strategiju ne sprovodimo na način koji je naredbodavan. Sam bih potpisao veći deo onoga što je napisano u medijima – rekao je Marjanović i nastavio:

– Osam godina smo pokušavali da se ne mešamo ni jednom strućnom štabu zbog ranijih loših iskustava. To je jedini ispravan modus. SCG i SRJ su imali duplo jače selekcije, nisu imale problem kvaliteta, ali su imali probleme u upravljanju i celoj situaciji oko države i saveza. Baš zbog tih iskustava, važno je biti ispravan u postupanju, raditi na demokratskim osnovama, ne kršiti pravila. Moguće da neki drugi savezi iz našeg regiona, određuju ko će igrati, ko će ići i kako. Možda je to nekada i dobro, ali sam protiv toga. Narediti ko će biti na spisku? Onda nam selektori i nisu potrebni, već samo predsednici. Imali smo koncepciju da je osvojena medalja dala vazduha i da može da se krene ka novom ciklusu. Sačuvati šta se može sačuvati i dobiti što više novih igračica. I najveći od najvećih rezultat ostvaruju jednom u četiri godine.

Marjanović je u opširnom izlaganju podsetio na ranije uspehe, odnosno, neuspehe iz nekih ranijih godina, pre osamostaljivanja Srbije…

– Sa druge strane u situaciji koju ima Srbija, uspeli smo da sa jednom generacijom dođemo do medalja na svetskom i evropskom nivou. Prethodni u SRJ I SCG sa dve generacije zajedno to nisu uspeli. Imali su duplo jače ekipe. Imali su, ne jednu Lekić, Vujina i Mošu, već deset takvih, i nisu došli do srebra koje smo mi osvojili. Nismo u toj situaciji, imamo dobar, ali ograničen fond reprezentativaca, i moramo ih čuvati. Iako nije spreman, i ne pruža najbolje, igrač ne sme da se oseti odbačenim. Oni koji su odbačeni, u medijima dobijaju više prostora nego oni koji su unutra. To je rukometna navika koja traje 20 godina.

O nespremnim igračicama koje su krenule na EURO 2014…

– Sve igračice su došle povređene iz svojih klubova. Fizički i zdravstveno nesremne, a kao Savez sve smo preduzeli da ih izlečimo, makar one i ne igrale na prvenstvu. To je naša obaveza. U toj situaciji, kada neko odluči i hoće da igra, teško je doneti odluku da neka od najvećih imena ne igraju. Posle bitke to je lako reći.

Marjanović je još jednom javno podržao stručni štab postavivši pitanje:

– Još nisam doživeo da se stručni štab koji je prvi na Mediteranu, četvrti u Evropi i drugi na planeti proglasi nestručnim. To ne postoji nigde na svetu, da ovaj stručni štab ima više pobeda nego pet ranijih. Koliko su ovi loši potezi dovoljni za ocenu o nestručnosti rada. Ko bi to zlatan mogao da se pojavi, pa da ljudima sa ovim CV-em kaže „ja ću bolje“ – rekao je prvi čovek srpskog saveza i predstavio poimenice sve članove stručnog štaba i njihove biografije:

– Imamo Trefilova, najveći autoritet, ispao je posle prvog kruga sa Rusijom koja bi trebalo da bude u pet-šest najboljih. Imamo doktora rukometa Canjugu, koji je ispao u prvom krugu kao domaćin takmičenja. Ne govorim u delu odbrane i advokatisanja stručnog štaba, mada dobrim i poštenim ljudima treba biti advokat. Govorim da bi znali ukupnu sliku.

O stručnosti Saše Boškovića, prema mišljenju prvog čoveka RSS, nema mesta raspravi:

– Da li su devojke grešile? Jesu. Da li je selektor grešio? Jeste? A da li je nestručan, to ne može da bude. Ovo nema razloga da bude alibi. Jasan je udarac na zacrtan cilj zvani Rio i to su mediji ispravno nazvali neuspehom. Neuspeh je u vezi sa stanjem u kome se nalazi reprezentacija. Nije naš plasman tehnički problem. Mogli smo da budemo i osmi, pa da izvučemo Rusiju u baražu. Nije nama Rio dalji posle ovog takmičenja. Ako smo pametni i vredni, bićemo bliži. U budućnosti će i devojke biti zdravije i spremnije za reprezentaciju.

Alternative za igrački kadar nema…

– Za igrače nemamo. Možemo povremeno da ubacujemo nove i povećavamo konkurentnost. I da su 20. na svetu, naše su i najbolje na svetu. Ne samo što nemamo bolje, nego su dobri ljudi, niko od njih nije baraba. Za ovaj stručni štab nemamo zamenu. Ne poznajem bolje ljude za ova mesta. I njih ne podržavam zato što mi nemamo bolje, već zato što imamo najbolje rezultate ikada. Ženska SRJ je uspela za 20 godina da ima samo jednu bronzu, a imala je po deset igračica na poziciji. CV i ljudski kvalitet je ono što daje snagu i moju podršku ovom stručnom štabu. Jedini koji je bio u tom autobusu, a koji je smenljiv jeste predsednik Saveza. Igrači i stručni štab nisu.

Želja devojaka da igraju, pa makar i nespremne, bila je jasna…

– „Hajde da pokažemo da nije sve u domaćem terenu“, što je najgora prevara i floskula koja je izrečena. Više od pola reprezentacija – domaćina, nije uspelo na domaćem terenu. Što nisu osvajali Hrvatska, Norveška, Švedska? To je loša stvar za igrače koji u to poveruju. Tačno je da je domaćinstvo pomoglo na putu do medalje, ali ne zbog sudija i domaćeg terena – već energije, koja je izbila alibi i igračima i stručnim štabovima. Svi su shvatili da ako ne bude kako treba „ljudi, crni smo do zemlje“. U takvim situacijama svi počnu da slušaju jedni druge.

Prvi čovek srpskog rukometa, osvrnuo se na prvi meč sa Crnogorkama i kriterijum grubosti koji je uspostavljen u tom duelu…

– Sve posle Crne Gore bilo je posledica prvog meča. Rekao sam devojkama da mi tražimo da one pobede Slovačku, da se plasiramo u drugi krug, izborimo tri dodatne utakmice i da rezultat nije imperativ. Želeli smo da se fokusiraju na Slovačku, jer smo bili objektivniji u odnosu na igračice. Znali smo da ne možemo roviti u juriš, ali ko da ih zaustavi, kada žele da pokažu da nisu samo jake kao domaća ekipa. Utakmica sa Crnogorkama nas je koštala u smislu povreda Stepanović (prvi start) i Damnjanović, ali i razočaranja suđenjem. Rekao sam im da nemaju vremena za tugu i očajanje. Nismo tražili da pobede po cenu glave i zdravlja. Na neki način sam odgovoran, jer nisam uspeo da ih zaštitim od toga, ali to ne očekujete na startu Evropskog prvenstva. To niko ne može da predvidi, ali sam smatrao da je to do organizacije.

U takvim okolnostima, prema rečima predsednika UO RSS, oporavak pred Francusku je bio gotovo nemoguć…

– Otežan je bio zbog još nekoliko stvari. Veliki posao je bio oporaviti Biljanu Bandelier. Dobila je pitanje da li je rasista, to se pojavilo u novinama, pročitali su i u Francuskoj. Teško joj je palo, imala je razgovore sa psihologom. Nismo uspeli da je vratimo, nije mogla da igra dalje. Kako da vratite nekoga ko plače po ceo dan? Protiv Francuske, Lojpur je trebalo da startuje, ali se povredila na zagrevanju. Za takve stvari ni Hudini ne može da nađe rešenje, kada se neko povredi minut pred meč. Došli smo u situaciju da se konsolidujemo protiv Slovačke, ali nas je u drugom delu stiglo na način koji nije dopušten, da vodimo 6-7 razlike. Naravno da očekujemo da pobedimo Slovačku u bilo kom sastavu. Splet događaja je bio takav, a protivnice opuštene i spremne za nas.

O Boškovićevom obrazloženju poraza…

– Korektan je bio u preuzimanju odgovornosti. Način na koji to radi, sa smeškom, ne sme da se uzme za zlo, jer moramo da idemo dalje. Količina poraza se ne može gledati po tome da li je neko plakao ili ne.

Zaključak za budućnost je jasan…

– Pogrešili smo, jer smo trebali da igramo sa zdravom ekipom. Podržavamo stručni štab. Gledaćemo da kod igračica i selektora stvorimo atmosferu neophodnu da prođemo baraž i nastavimo naš put.

Na pitanje novinara o eventualnoj ostavci selektora, Marjanović je odgovorio:

– Nisam za ostavku, mislimo da je odličan strućni štab i da nema boljih. Ko je taj koji ima veći uspeh i bolji CV? Pomenuo sam Trefilova i Canjugu. Ako budu devojke spremne, nemamo koga ne možemo da pobedimo. Mi smo sa tom Švedskom igrali dva puta nerešeno. Ta Švedska pobeđuje sve u Hrvatskoj. Kako to do pre par meseci nije bio nestručan selektor? Ne, devojke su bile zdrave. Moramo da shvatimo i to da te devojke na velikim takmičenjima rešavaju egzistenciju, da im je jako stalo da se pojave na turnirima. Za sve ono što su pružile u poslednje tri godine, potrebno im je dati nešto drugo, a ne nekog ko lupa šakom od sto.

BOŠKOVIĆ: VLADAM SITUACIJOM

Pitanje namenjeno selektoru Saši Boškoviću od strane novinara, bilo je „Da li vlada situacijom i da li može da nastavi vođenjem državnog tima?“

– Vladam situacijom. UO će dobiti detaljno, do svakog detalja, šta smo hteli. Bila je ovo iznuđena situacija. Sve se svelo na tri i po dana treninga. Imamo dobru komunikaciju u stručnom štabu. Svako ima svoj zadatak. Ostajem, ne znam zašto se postavlja to pitanje – zaključio je Bošković.

HVALA NA GOSTOPRIMSTVU

Predsednik UO RSS, Velimir Marjanović, podvukao je sjajan prijem od strane HRS i lokalne zajednice u Osijeku.

– U Hrvatskoj smo imali ekstra doček, svaka želja nam je ispunjena, počev od HRS-a, organizacije, pa do ljudi na ulici.

PORUKE IZ VIBORGA ZA SANJU

– Sanja je tokom prvenstva dobila tri mejla iz Viborga, da će joj klub raskinuti ugovor ako ne prekine boravak sa reprezentacijom.

Možda vam se dopadne

2 komentari

milos 16/12/2014 - 18:30

Crna Gora se tukla sa Francuskom tukle su se krvnicki i izgubile a opravdanje za poraz je bilo je da su Francuskinje bolje bile i zavrsena prica…

Odgovori
Boki 16/12/2014 - 18:47

Sanja dobila mejl od viborga…pa naravno da je dobila…igra povredjena za djabe dok je klub placa i ceka da se vrati da igra…

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball