Problem u BiH: Sloga Gornji Vakuf i Iskra najavili istupanje iz Premijer lige - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Problem u BiH: Sloga Gornji Vakuf i Iskra najavili istupanje iz Premijer lige

Problem u BiH: Sloga Gornji Vakuf i Iskra najavili istupanje iz Premijer lige

Marko Marjanović
0 komentar

Dva rukometna kluba, jedan fudbalski i jedan košarkaški, najavili su istupanja iz elitnih rangova takmičenja u Bosni i Hercegovini. U pitanju su MNK Sloga Gornji Vakuf – Uskoplje, MRK Sloga Gornji Vakuf- Uskoplje, KK Promo Donji Vakuf i RK Iskra Bugojno.

Oni su poslali dopis Vladi Srednjebosanskog kantona u kojem traže da se ispune dogovoreni vidovi pomoći od ranije, pre svega u finansijskom smislu, a da će u suprotnom klubovi istupiti iz premijerligaških takmičenja.

Saopštenje koje prenosimo u celosti su potpisala četiri pomenuta kluba:

Poštovani,

Nakon gotovo 10 meseci čekanja, a od februara tekuće godine sportski klubovi, tačnije oni najzaslužniji iz SBK kantona, premijerligaši koji u ova tmurna i teška vremena drže čast i spašavaju i onako odavno već doveden sport u ovom kantonu na niske grane, odlučili su se i na ovaj način obratiti ljudima koje je izabrao ovaj narod, a koji su upravo jedine svetle tačke kantona, sportske klubove stavili na „stand by“ sa odavno ispričanim pričama o pomoći.  Sportski klubovi, premijerligaši, „sa one strane Komara“, ili „sa ove strane Vrbasa“, dovedeni su u nikada gori položaj, u nikad goru situaciju i nikad veću nebrigu za njhovo opstajanje na području SBK kantona. U ona redovna sredstva koja su prethodnih godina dolazila na kotizacije i takmičenja ostala su u obećanjima, kao i to da će Vlada i sportski savez ozbiljno pristupiti ovim klubovima i naću rešenja da se istima pomogne. Izgleda da su te reči klubovi preozbiljno shvatili, jer reči obećanja koja smo slušali u junu, julu i avgustu mesecu izgleda da su se odnosile na pomoć pri gašenju i stopiranju klubova sa Vrbasa. 

Za vladajuće ljude koji svakog četvrtka raspravljaju o mnogim drugim nebitnim stvarima nego li o onome za šta su se zauzeli nemamo više ni sekunde vremena poverenja, a klubovi poput MRK Sloga, MNK Sloga, MRK Iskra i KK Promo, iza sebe imaju ogromnu armiju navijača koji ih prate i koja je upravo ovim ljudima u kantonu koji odlučuju o sudbini svih nas dala legitimitet i poverenje da naprave nešto. To nešto sigurno nije kolektivno gušenje sporta i gašenje pomenutih klubova. Od danas, 15.10.2020, svi premijerligaški klubovi SBK kantona stupiće u štrajk, te će svoja takmičenja prekinuti po cenu izbacivanja iz takmičenja najviših rangova BiH sporta. Za rukometaše, košarkaše, prvenstva su već odavno počela, ovogo vikenda startuju i futsaleri, dok MRK SLoga za nešto manje od mesec dana igra i utakmicu „Evropskog Kupa“ u Rumuniji. Ne treba pojedinačno ni pominjati troškove ovih kolektiva koji se gomilaju iz dana u dan. 

Ovom prilikom želimo upoznati celokupnu janvost sa problemima u kojima smo se našli, a direktnog krivca i odgovornost za ovakve nepromišljene poteze pronaći ćete u Vladi SBK/KSB.

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball