Balkan-Handball.com

PRVO ČETVRTFINALE: Hrvati na Šveđane (18)

PIŠE: MARKO MARJANOVIĆ

Grupa D, treće kolo

Kopenhagen, Brondbi Arena

Hrvatska – Švedska               18:00

PRVI VELIKI ISPIT

Posle zagrevanja protiv Belorusije i Crne Gore, za reprezentaciju Hrvatske sledi prvo veliko iskušenje, prvo „ četvrtfinale“. Protivnik je rekorder po broju titula kontinentalnog prvaka, Švedska. U prvih pet nadmetanja, Šveđani su osvojili četiri zlata ( 1994 – 2002), ali od tada ni jednu medalju.  Jedino što danas imaju zajedničko sa tim vremenom su selektori Štafan Olson i Ola Lindgren, koji su kao igrači učestvovali u svim osvajanjima Evrope. Godinama pokušavaju da se vrate u „krem de la krem“ svetskog rukometa, ali kontinuiteta u rezultatima nema. 2011. su na Mondijalu u svojoj zemlji bili četvrti, a sledeće godine odigrali od očaja – do sjaja. U Srbiji su bili 12-i, u baražu za svetsko ispali od Crne Gore, da bi potom pravo niotkuda osvojili srebro u Londonu. U Dansku su došli rešeni da zarade prvu medalju na EP posle 12 godina. Protiv Hrvatske će pokazati jesu li kadri za to. Ove dve reprezentacije su se samo dva puta susrele na Evropskim šampionatima. Švedska je slavila na prvom, u Portugalu 1994.godine, a Hrvatska deset godina kasnije u Sloveniji. Poslednji duel odigran je na Svetskom 2011., kada je Švedska, uz sudijsku pomoć, pobedila sa 29:25 i tako odvojila Hrvatsku od polufinala. Vreme je da se naplati dug.

kopljar_hrvatskaSKENER

Švedski rukometni brend je već decenijama čvrsta odbrana 6-0. Iako više nemaju „tarabe“ kakve su imali lani, to još uvek izgleda jako dobro ( prosečno su visoki 1,92m.). Tim čini deset igrača iz Bundeslige, tri iz domaće, dva iz Danske i Jonas Larholm koji igra u mađarskom Pik Segedu. Na golu imaju strašan tandem, Johana „Kockara“ Sjostranda ( zaradio nešto više od 400 000 evra kladeći se na konjske trke) i fantastičnog Matiasa Andersona, golmana sa najviše odbrana u Nemačkoj već četiri godine za redom. Anderson je protiv Belorusije svoj stoti nastup za reprezentaciju ovekovečio sa čak 44% uspešnosti, što  impresionira ako uzmemo u obzir da je protiv sebe imao Sergeja Rutenku. Oba golmana su u vrhunskoj formi došla na takmičenje.

Ubedljive pobede Šveđana u prva dva kola ne bi trebalo da budu merilo njihovih realnih dometa, ali valja istaći neverovatnu lakoću kojom su postizali golove. Baš kao i Hrvatsku, odlikuje ih raznovrsnost u napadu, ali i puno rotiranja. U svakom trenutku na svakoj poziciji, Lindgren i Olson se mogu osloniti na rezervne varijante koje podjednako doprinose.

 Najbolji strelac je Kim Egdal Du Ric. Ako se po jutru dan poznaje, dvadesetčetvorogodišnji levi bek R.N. Levena je vrlo raspoložen došao u Kopenhagen i biće glavna briga Slavka Goluže. Poseduje raznolik napadački asortiman, na više načina ume da ugrozi gol. Na srednjem beku se rotiraju Karlson i Falgren, nešto manje Larholm. Na desnom beku će biti Jakobson koji dobija prednost u odnosu na indisponiranog Ekberga. Činjenica je da je Jakobson pomalo limitiran igrač, ali može biti veoma opasan ako mu se dozvoli zalet. Šveđani podjednako koriste oba krila. Levo je prvi izbor Fredrik Peterson, strelac osam golova protiv Belorusije, a desno mladi Matias Zakrison koji je briljirao protiv Crne Gore sa pet. Obojica se za tren oka stvaraju u kontri i imaju odlične procente šuta, ali još nisu naišli na velikog Mirka Alilovića. Švedska na crti ima jednog od najperspektivnijih pivotmena sveta, robusnog Andreasa Nilsona (23). Neverovatno snažan momak odlične tehnike, koji je u Hamburgu  ove sezone dobio ozbiljniju minutažu nego prošle i potpuno se afirmisao.  U svoja prva dva nastupa na Evropskom prvenstvu, postigao je ukupno 11 golova uz stoprocentnu realizaciju!

Hrvatska ima sve što ima Švedska, samo još bolje. Povodom izostanka Balića i Lackovića, govorili smo o ozvaničenju silaska sa scene jedne divne generacije. Ostao je samo Igor Vori, poslednji mohikanac. I vanvremenski Venio Losert, naravno. Postepena implementacija novih igrača u nacionalni tim dovela je do toga da svi budi spremni za ovaj trenutak, kada treba da prihvate največi deo tereta na svoja leđa. Čak i najmlađi, dvadesetjednogodišnji Stipe Mandalinić ima jedno veliko takmičenje za sobom. Najbolji junior planete 2012. ima bronzu sa  prošlogodišnjeg prvenstva Sveta, što mu čini dragocino iskustvo.

Jedinu prednost Švedska će imati na tribinama, gde ih očekuje atmosfera kao da igraju kod kuće. Brondbi Arena će biti puna i obojena u žuto – plavo, kao da igra istoimeni klub, a prisustvo je najavio i Princ Danijel, što bi, tako kažu, trebalo dodatno da ih motiviše.

Generalno, Lindgren i Olson forsiraju brz rukomet sa puno jurnjave i igrači će pokušati da nametnu taj stil, ali Hrvati imaju podjednak kadrovski potencijal da u tome pariraju. Oba sastava su jaka u kolektivnim kontrama i polukontrama, tako da Skandinavci protiv Hrvatske neće imati tu prednost koju imaju protiv velikog broja ostalih reprezentacija. Tim Slavka Goluže ima značajno preimućstvo u kvalitetu pozicione, sporije igre. Ako nametnu takav tempo na terenu, „Kauboji“ će zajahati Šveđane i sa četiri boda u koferu krenuti put Orhusa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *