RISTO BUHA SA AZIJSKIM SREBROM: Bahrein će vladati Bliskim istokom - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan RISTO BUHA SA AZIJSKIM SREBROM: Bahrein će vladati Bliskim istokom

RISTO BUHA SA AZIJSKIM SREBROM: Bahrein će vladati Bliskim istokom

zika.bogdanovic
3 komentari

Azijsko prvenstvo završilo se prošle nedelje slavljem Katara, a domaćin – Bahrein, slavi veliko srebro koje će mu omogućiti da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Kataru, tek po drugi put. Na mestu tehničkog direktora Bahreinaca, već duže vreme, sedi srpski trener Risto Buha, dok je funkciju trenera golmana obavljao Nenad Šuca Damnjanović, koji je nakon šampionata dobio ponudu da ostane i radi sa golmanima u svim reprezentativnim selekcijama. Puno tema za razgovor sa iskusnim trenerom iz Inđije:

– Žalimo za zlatom, svakako, ali smo isto tako svesni da je Katar organizator Svetskog prvenstva i na koji način dolazi do igrača, trener i Svetskih prvenstava. Ne slažem se sa tim načinom, ali sam isto tako nemoćan da bilo šta promenim. Žao mi je sportista koji na taj i takav način ostaju bez rezultata – započinje Buha svoju azijsku priču i nastavlja:

– Koreja i Japan su napravili smene generacije. Od ekipa sa Bliskog istoka smatram da su samo Iran i Bahrein kvalitetni, uz Katar, koji igra sa strancima. Bahrein je najorganizovaniji Savez na bliskom istoku. Strani igrači ne mogu igrati u Bahreinu. Imaju sve lige u svim kategorijama, plus svoju akademiju, kao i akademiju za svoj stručni kadar. Ovaj rezultat je državnim strukturama dao potvrdu da je moj program doneo rezultat i predstavlja podstrek da se još upornije sledi ka stvaranju novih igrača.

Velika euforija je vladala za vreme turnira.Hala je bila krcata, a ispred nje je ostalo i mnogo navijača koji nisu mogli ni da uđu…

– Bahrein ima 600.000 ljudi, od toga 1400 rukometaša. Svaki klub je od države dobio svoju halu sa svim pratećim objektima, stanovima i tržnim centrima. Te nekretnine, stanove i prodavnice iznajljuju i na taj način se finansiraju. Od države dobijaju plaćene pripreme, kao i odlaske na takmičenja. Velika je i nagrada za plasman do trećeg mesta, manja od četvrtog do osmog i još manja za timove od devetog do dvanaestog mesta. Ovo se odnosi na sve kategorije.

Šta obuhvata vaša funkcija tehničkog direktora?

– To je otprilike kao nekada funkcija selektora kod nas. Nadležan sam za sve selekcije, sve trenere. Svi treneri mi podnose planove i programe koje prihvatam ili ne.  Funkcija je proširena i na Savez, gde učestvujem u organizaciji. Vrlo širok spektar sa puno ovlašćenja, ali i odgovornosti. Radni dan traje od jutra do večeri. Praćenje treninga, sastanci sa trenerima, bordom Saveza, OI komitetom koji pokriva ceo program.

Buha za uspeh “krivi” i predsednika Federacije Ali Isu…

– Esktra čovek, koji ima viziju i koji je mnogo naučio od naših iz Saveza. On jako ceni jugoslovenski rukomet. Rekao mi je “molio sam Boga da mi da ideju. Dao mi je ideju. Onda sam ga molio da mi da čoveka poput vas i on mi ga je dao”. To je čovek koji svaki savez na svetu može poželeti.

Buha, koji ima ugovor do kraja 2014. godine, najavljuje penzionisanje.

– Njihova želja je da produžimo ugovor na još četiri godine. Moja je da na kraju godine završim karijeru. Bahrein ima sve uslove da napreduje i mislim da kada se završi sve ovo sa Katarom i Riverom, da će vladati Bliskim istokom u narednoj deceniji – zaključuje Buha.

Možda vam se dopadne

3 komentari

Joksa_viborg 12/02/2014 - 23:22

Sta pricas? To je jadno umanjivati Qatarov uspeh.. umesto da im cestitate za zasluzeno zlato. Qatar je doveo igrace, jeste to su oduvek radili… ali je sve to boranija. Gospodin Rivera i najjaci srpski trener Gos. Veroljub Kosovac napravili su cudo sa igracima koji nisu imali dva pisanja iza zgrade.
Ti Risto pomiri se da ste izgubili jacijih strucnjaka sa klupe!! Tacka!!

Qatar je privi put u istoriji osvojio titulu! Kosovac i Rivera su velestrucnjaci u modernom rukometu i Bahrain NIJE na tom nivuo. Kakav kod izgovor da imas gos. Buha. Niste broj 1…

Odgovori
icemean 17/02/2014 - 23:03

Čovjek je u problemima….fale mu dva prsta

Odgovori
vv 21/02/2014 - 12:59

Nedefinisan i nedokazan kao trener.Obican samoreklamer.Uostalom njegov udeo u osvajanju medalje je minoran jer on tamo i nije
trener.Isto kao kada bi se ekonom kluba hvalio medaljom…Bez omalovazavanja ne znam kakvog rada,spusti se na zemlju…

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball