Saopštenje Udruženja veterana RSS - "Otimanje tradicije!" - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Saopštenje Udruženja veterana RSS – "Otimanje tradicije!"

Saopštenje Udruženja veterana RSS – "Otimanje tradicije!"

1 komentar

Da nema rukometnih zaljubljenika,Tivat bi na rukometnoj mapi,čak i ovih ex YU prostora, bio skoro nevidljiva tačka.
Nakon raspada SFRJ, Tivat  je postao naslednik čuvenog umaskog KUP-a veterana u rukometu i mesto prepoznatljivog okupljanja i nadmetanja veterana i veteranki.
Sve je počelo 1994. godine, da bi par godina kasnije osnovano Udruženje veterana, koje je preuzelo organizaciju Međunarodnog KUP-a veterana. Udruženje je najpre bilo pod okriljem Rukometnog saveza Jugoslavije, pa SCG, a od raspada i poslednjeg traga jugoslovenstva je pod okriljem Rukometnog saveza Srbije.
Prvi predsednik Udruzenja je bio poznati rukometni radnik sa prostora bivđe države Bogdan-Boda Margan, a nakon njegovog naprasnog silaska sa životne scene, njegov naslednik na toj funkciji je na osnovu odluke Skupštine veterana,idejni tvorac KUP-a, Sredoje Smiljanski.
Punih 15 godina je ovaj svojevrsni pokret na ovim prostorima rastao sve više i okupljao rukometne zaljubljenike. Tivat je tako postao sinonim okupljanja rukometnih veterana.
Tako je bilo sve do jeseni 2008. godine, kada se posle 15-tog tivatskog druženja veterana u organizaciji Udruženja veterana RSS,"šačica" tivatskih rukometnih veterana, u ime RKV "Boka" oglasila pismom -pozivom svim dosadašnjim učesnicima da se u buduće prijave upravo njima za budući tivatski susret, u inače dobro poznatom terminu Udruženja!!!
Ova grupica lokalnih(mlađih) veterana, zadnje dve-tri godine potpomognuta "savetnicima" sa naših prostora (a ko bi drugi!!!) je pripremala preuzimanje KUP-a i otela tradiciju, koja je strpljivo građena decenijama.
Zaboravili su ti isti veterani da ih je upravo predsednik veterana godinama ubeđivao da je red da i domaćin ima predstavnika na turniru,pored tolikih ekipa koje dolaze sa strane, sa prostora bivše države…Zaboravili su da ni malim prstom nisu mrdnuli kada je tražena, bar neka i minimalna pomoć u smislu ljudskog resursa (tehničkog, lekarskog, sudijskog), pa je organizator morao da se snalazi kako zna i ume-pretežno dovodeći proverene saradnike iz svoga grada i šire.
Po svemu sudeći nisu dobro naučili onu narodnu "ko tebe kamenom -ti njega hlebom"…Očigledno  je da su uz pomoć domacih političkih faktora krenuli ovi novokomponovani "organizatori" rukometnih turnira u jedinstvenu organizovanu otimačinu turnira i bezobzirno svojatanje istoga, što je, verovali ili ne ,jedinstven slučaj u rukometnom svetu!!!
Tako je Udruženje veterana RSS ostalo uskraćeno daljeg gostoprimstva i pokroviteljstva turnira od lokalne samouprave, uprkos minulih 15 godina obostrano plodonosne saradnje, a da ih o tome niko zvanično nije obavestio!
A, svi oni koji ove godine idu u Tivat na rukometni turnir veterana, mora da znaju da to nije više onaj deceniju i po građen i negovan Međunarodni KUP veterana u rukometu u organizaciji Udruzenja veterana RSS.To će sada biti neki drugi-novi turnir, lokalno režiran u otetom terminu(!), kako bi samo ostavio utisak kontinuiteta, dobro poznatog.
Onakvog turnira u Tivtu više neće biti! Sve što će se dešavati u ovom lepom gradiću na polju veteranizma biće sasvim-neki novi početak.Kakav-pokazaće vreme.Pri tome nikako ne treba zaboraviti onu narodnu – o otetom…

Možda vam se dopadne

1 komentar

Doru Barbu 07/06/2016 - 13:06

Drago mi je sto ovo saopstenje nije pregazilo vreme vec i dan danas zauzima tako znacajno mesto u balkan handbalu cim se trazi tivatski kup rukometnih veterana. To sasvim dovoljno govori o njegovom kvalitetu, istinitosti, pismenosti kojima je napisan. Ponosan sam na sebe, kao celoviti istinski autor.

Ostavi komentar

Korisni linkovi