Balkan-Handball.com

Saško Daev (Golden Art KL7): Mladi igrači najveći gubitnici!

Nije dugo prošlo od početka sezone do trenutka kada je makedonski rukomet stavljen na „stand by“, ali jeste od prekida takmičenja u Superligi do nastavka, koji je i dalje neizvestan. Samo nekoliko dana pred planirani nastavak sezone, pojavili su se novi pozitivni slučajevi u makedonskim ekipama, što limitira i mogućnost adekvatnog treninga.
 
Predsednik novog člana rukometne elite u zemlji na jugu Balkana, Golden Arta KL7, Saško Daev, govorio je za Balkan-Handball.com o mnogim posledicama rukometne stagnacije.
 
Nakon svega što  se dogodilo sa pojavljivanjem Kovid-19 virusa u rukometu, Golden Art KL7 je, kao klub koji brine o zdravlju igrača, kao i ostalog osoblja kluba, uradio sve što je trebalo kako bi zaštitio sve implementirane u naš rad. Prošao je period izolacije, igrači se osecaju dobro, ponovljeni su Kovid testovi i urađen kompletan sportski pregled svih koji su izašli iz izolacije, tako da se sada ekipa po specijalnom programu vraća u trenažni proces. Iako tim nije još uvek kompletan, nadam se da će se brzo steći uslovi da se ponovo igraju zvanične utakmice. Biće problema jer se igrači vraćaju sa duže pauze, organizam se borio sa virusom, a mi moramo biti oprezni i učiniti sve u prevenciji povreda igrača. Zbog toga, mislim da će takmičarski karakter mečeva poslednjih nekoliko kola ove polusezone biti po znakom pitanja, jer je jedan deo ekipe trenirao, a drugi bio u izolaciji. Sve što je urađeno u pripremnom periodu pada u vodu. Moramo produžiti sa životom i sportom, u nadi da će se nakon zime stvari polako vraćati u normalunavodi Daev.
 
Može li rešenje biti neki eksperimentalni turnirski model kojem su neke zemlje „pribegle“?
 
Kao što znamo, RFM je učinila sve u svojoj moći da prvenstvo startuje, ali očigledno da čitav ovaj region u kojem živimo nije spreman finansijski i infrastrukturno da se nosi sa koronavirusom, uzimajući u obzir sve aspekte.
 Makedonska liga je sastavljena od timova u kojim igra dosta školaraca i studenata, ljudi koji su zaposleni i na drugim mestima, koji koriste javni prevoz i žive živote atipićne za sportiste. Teško je izolovati sve te igrače od “normalanog” sveta. Vidimo da se u USA i na zapadu može napraviti zatvorena karantinska konstrukcija kako bi igrači ostali zdravi, imaju finansije za tenstove na svaki treći dan. što je ključno u prevenciji i sprečavanju širenja. To je ovde nemoguće, tako da očekujem da do kraja ove krize bude ovako kao do sada, „gore-dole“, „stani-pani“.
 
Matična Federacija najvaljuje PCR testove, sad vidimo da to moramo da uvedemo, iako smo svensi da to košta. I tu moramo zajedničiki (klubovi I RFM) da podnesemo teret. Klubovi moraju uraditi rebalans budžeta i preusmeriti sredstva na zaštitu od koronavirusa. Kada imamo za dovođenje stranaca i plaćanje sertifikata, moramo imati i za ovo. A to „ovo“ je naša nova realnost.
 
Kako funkcioniše Golden Art KL7 u ovom mučnom periodu?
 
Što se tiče našeg kluba, prvi tim nije bio naročito aktivan poštujući propise, mlađe kategorije rade po planu uz poštovanje protokola Federacije. Mladi igrači su najveći “gubitnici” u Kovid -19 situaciji. Propustili su osam meseci rada, sta je za razvoj rukometaša u njihovom uzrastu ogroman problem , a naš klub je orijentisan upravo na njih, na makedonske mlade igračezaključio je Daev.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *