Skupština RSS izglasala novi Statut - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Skupština RSS izglasala novi Statut

Skupština RSS izglasala novi Statut

zika.bogdanovic
4 komentari

Skupština Rukometnog saveza Srbije izglasala je donošenje novog Statuta na sednici održanoj u Beogradu. Najvažniji pravni akt rukometne organizacije dobio je podršku 45 od 49 prisutnih delegata. Ispred predlagača, članovima najvišeg tela obratio se predsednik Upravnog odbora RSS, Božidar Đurković, koji je obrazložio najvažnije stavke Statuta usklađenog sa Zakonom o sportu:

  • U XXI veku odlučuje struka, kvalitet, organizovanost, iznad svega finansije, a ne brojevi o masovnosti. Koncentracija kvaliteta na svim nivoima je bio jedan od preduslova za ovakvu strukturu delegata. Ne možemo više sastav Skupštine koncipirati po devizi „važno je učestvovati“, jer smo posledice toga osetili na primeru muške reprezentacije, koja je na dva poslednja Evropska prvenstva osvojila 15. mesta, a na Svetskim prvenstvima nije ni učestvovala. Imamo okruge sa dvadeset i više klubova, od kojih ni jedan nije u najvišem rangu. Kako se suprostaviti okruženju, Mađarima, Rumunima, koji imaju ozbiljne profesionalne klubove i organizaciju? Amaterizmom? Nema šanse. Broj delegata smo uskladili sa granskim savezima koji imaju sličan broj klubova. Košarkaški Savez Srbije ima 35, a Odbojkaški savez Srbije 50 delegata – istakao je prvi čovek srpskog rukometa.

Jedna od glavnih odredbi novog Statuta RSS je da će Skupština brojati 47 članova umesto dosadašnjih 80.

PREDSTAVNICI RSV PREKINULI BOJKOT

Posle višemesečnog neučestvovanja u radu najvišeg organa Rukometnog saveza Srbije, na današnjoj sednici Skupštine pojavila su se četiri predstavnika Rukometnog saveza Vojvodine, među njima bivši potpredsednik UO RSS, Borislav Perović i predsednik Skupštine u prethodnom sazivu, Dragan Bukvić. Amandmane na predlog Statuta obrazlagao je Perović, a najveće zamerke imao je na smanjeni broj delegata, promenu po kojoj će sada predsednik UO RSS primati platu i odredbu po kojoj bi sednice tela RSS mogle biti zatvorene za javnost u određenim situacijama:

  • Koncepcijski propuštamo da napravimo bolji statut, koji će biti više rukometni, a manje administrativni. Nikada nismo plaćali predsednika, nemamo obavezu, zašto to sada radimo? Bilo bi korektno da bilo koja sednica bilo kog organa bude otvorena za javnost, što po predlogu Statuta nije predviđeno. O čemu to mi ovde odlučujemo a da neko drugi ne sme da čuje? Ovo je javni posao i za takvim zabranama realno nema potrebe – rekao je Perović.

Jedan od tvoraca dokumenta „strategije razvoja rukometa od 2016. do 2020. godine“, Dr. Vojislav Andrić, apelovao je da se rukometna Srbija upozna sa onim što piše.

  • Barem pročitajte taj dokument. Imam utisak da ga niste pročitali. I pored toga što su izvodi objavljivani i u Sportskom Žurnalu, imam utisak da ne znamo o čemu se tamo piše – bio je jasan član UO RSS.

Možda vam se dopadne

4 komentari

hemicar 10/02/2017 - 09:44

„Ne možemo više sastav Skupštine koncipirati po devizi „važno je učestvovati“, jer smo posledice toga osetili na primeru muške reprezentacije, koja je na dva poslednja Evropska prvenstva osvojila 15. mesta, a na Svetskim prvenstvima nije ni učestvovala“
Ova recenica oslikava svo DNO i AMATERIZAM u kome se nalazi RSS, od prvog coveka do poslednjeg ucenjenog delegata.
Kakve veze ima SKUPSTINA sa rezulatima reprezentacije !?!?
Jos jednom : Kakve veze ima SKUPSTINA i BROJ DELEGATA sa rezulatima reprezentacije.
Teska demagogija i primitivizam je na delu.

Odgovori
Jagodinac 14/02/2017 - 02:48

Sve funkcije u RSS moraju biti amaterske dok nosioci ne postignu odredjene rezultate. Samo na taj nacin bi Djurkovic i saradnici pobegli iz RSS.

Odgovori
Paja 11/02/2017 - 05:36

Kojim referencama je Peric postao selektor te reprezentacije?
Gde je Marko Vujin?
Zasto su Vojvodina i Spartak odustali od evrokupova posle napustanja SEHA-lige? Uzgred podrzavam Vojvodinu.
Zasto je Vojvodina namerno ispala u 1. kolu EHF-kupa od Kerjenga?
Zasto klubovi iz vecih sredina posle ispadanja iz prve lige kolabiraju?
Gde je niski Zeleznicar?
Kako je Novi Pazar usao u drugu ligu umesto Crvenke?
Kako je Zubin Potok u rangu sa celom Vojvodinom?
Ko si ti Bozidare Djurkovicu uopste u svetu rukometa?

Odgovori
Jagodinac 14/02/2017 - 02:46

Zubin Potok je na Kosovu i Metohiji. A Kosovo i Metohija je josh uvek po mishljenju RSS pokrajina Srbije. A kako je i Vojvodina josh uvek pokrajina Srbije onda su Kosovo i Metohija i Vojvodina jednaki. Ili po tebi isu jednaki?

Odgovori

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball