SLOVENAĆKI SUDIJSKI MODEL: Da li je ovo budućnost? - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize SLOVENAĆKI SUDIJSKI MODEL: Da li je ovo budućnost?

SLOVENAĆKI SUDIJSKI MODEL: Da li je ovo budućnost?

zika.bogdanovic
1 komentar

Ko ti sudi za vikend? Oni? Au, pazi na ovo i ono..

Koliko ste puta čuli ovakvu ušemljenu komunikaciju između trenera, igrača, sekretara klubova? Sudijski parovi, danas, dolaze kao porodice, sa svim manama i vrlinama, od njih znate šta da očekujete, svesni ste ko bolje trpi pritisak, ko ima kraći fitilj, ko bolje poznaje pravila. I ti parovi su se navikli na klubove i navijače. Sve se zna unapred, često i krivci za sve dobro i loše što se desi na utakmici.

U Sloveniji se otišlo korak dalje. U želji da se od sudije, kao individue, izvuče maksimum, a spreči pritisak na njih i smanji mogućnost korupcije i svih ostalih stvari koje prete regularnosti, godinama se implementirao „ad hoc“ sistem nominacije sudija, koji podrazumeva da parova nema, već da sudije bivaju nominovane na osnovu individualnih kvaliteta, odnosno, važnosti i kvaliteta mečeva. Nominacije su posao jednog čoveka, Andreja Juratoveca, a klubovi, dok se sudije praktično ne pojave u dvorani u zakazano vreme pred utakmicu, ne znaju ko će im tog dana suditi.

Sudije se ocenjuju pojedinačno, a u skladu sa tim, raste i njihova motivacija da posao odrade što bolje. Individualne nominacije znače i da sudija ne mora da trpi, kao do sada, kada njegov par, iz različitih razloga (povrede, bolesti, obaveze), ne može da sudi…

Od ove godine, sistem „ad hoc“ nominacija je implementiran u potpunosti, ali slovenačka sudijska organizacija tu ne želi da stane u razvoju novih ideja, koje će poboljšati performanse i uticaj na rukometnu igru.

U toku ove sezone će uvođenje trećeg sudije biti predmet diskusije. Nekoliko testova ovakve vrste je već napravljeno, slede analize i dalja otvorena rasprava o tome, da li ovo i u kojoj meri može pomoći našem sportu.

Gde smo stali sa razvojem našeg sporta? Šta možemo da uradimo da on bude kvalitetniji, ćistiji, lepši? Razmislite…

Možda vam se dopadne

1 komentar

milan 23/09/2014 - 12:25

Jos to fali u Srbiji,gde se rukomet igra zbog sudija i svakojakih nameta iz saveza..da se uvede i treci sudija,i moze joz pored delegata na tribinama da sedi jedan kontrolor,taman da svi klubovi bankrotiraju

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball