SLOVENCI NA RASKRSNICI: Priključenje SEHA ili put u amaterizam? - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan SLOVENCI NA RASKRSNICI: Priključenje SEHA ili put u amaterizam?

SLOVENCI NA RASKRSNICI: Priključenje SEHA ili put u amaterizam?

zika.bogdanovic
0 komentar

Slovenija je na raskrsnici. U sredu će se u Ljubljani održati Skupština Rokometne Zveze Slovenije na kojoj će jedna od glavnih tačaka biti i predlog da se najbolji slovenački klubovi priključe regionalnoj SEHA GAZPROM SS ligi. Kako saznaje Balkan-Handball.com, pronađen je prihvatljivi modus saradnje između SEHA i slovenački klubova, odnosno Federacije, pa bi na sastanku praktično trebalo biti ozvaničeno i prikjučenje Celja i Gorenja ligaškom takmičenju, koje je u sezoni na izmaku pokazalo da uz pomoć jakog sponzora može da preraste u jednu od najjačih liga u Evropi.

Prvobitna cifra od 150.000 evra po klubu, koji bi želeo da se uključi u regionalno takmičenje, korigovana je, a bila bi pokrivena od strane sponzora, koji su voljni da podrže napore slovenačkog rukometnog korpusa da ne ispusti i narednu sezonu u ligi, koja najboljima može doneti kvalitetnije protivnike i veće tržište.

U podelama za i protiv priključenja, na strani onih koji su protiv regionalnog udruživanja su klubovi Trimo Trebnje i Krka. Pre par nedelja je i predstavnik tima iz Trebnja, po pravilu prvog pratioca velike trojke ili četvorke SLO rukometa u poslednjih par sezona, Toni Janc, hrabro izjavio da u stvari u tom regionu i nema toliko kvaliteta:

– Pogledajte poslednje tri četiri ekipe iz te lige. Te sastave bi Trimo pobeđivao bez poteškoća – hrabro je zagovornik ostanka najboljih SLO klubova u domaćim okvirima, procenio kvalitet klubova u regionu. Svaki argument ima neku svoju podlogu, ali ona je slaba kada dolazi iz kluba, koji već tri godine zaredom odbija da nastupa u evropskim kupovima zbog nedostatka finansijskih sredstava i ambicija.

Spas za najbolje u takmičenju sa ravnima sebi ili ostanak u slaboj domaćoj konkurenciji, gde većina klubova jedva sastavlja kraj sa krajem? Iako do pre par godina uz četiri finansijski jaka kluba i par sjajnih „škola“ rukometa, regionalno udruživanje za Slovence nije imalo smisla, stvari su se promenile za 180 stepeni. Finansijska kriza je sasekla mnoge timove, srezala budžete, učinila i profesionalni pristup obavezama upitnim. Jača konkurencija i izlazak na veće tržište, nužda su i put za nastavak niske vrhunskih rezultata. Celje i Gorenje, uz želju da se na neka vrata u region ugura i Maribor, doneli bi dosta toga pozitivnog, i ligi, i slovenačkim klubovima. Ovim manjim, još interesantniju borbu za plasman u najbolja tri-četiri tima u regularnom delu i razigravanje za titulu,sa istim tim – najboljim što Slovenija ima.

Sa Slovencima i Mađarima, floskule o najjačoj ligi posle Bundesligi, više ne bi bile potrebne. SEHA GSS bi postala druga liga u Evropi…

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.