Aleksa Gaćinović: Volim rukomet i Proleter, ali fakultet ne zapostavljam - Balkan-Handball.com
Naslovna BalkanSrbija Aleksa Gaćinović: Volim rukomet i Proleter, ali fakultet ne zapostavljam

Aleksa Gaćinović: Volim rukomet i Proleter, ali fakultet ne zapostavljam

Ognjen Borjanović
0 komentar

Uspeo je zrenjaninski Proleter pred svojom publikom da upiše pobedu protiv Dubočice. Ponovo je bilo mnogo padova u igri, ali najvažnije je da su dva boda ostala na Begeju. Iako je ceo kolektiv zaslužan za trijumf, jedan igrač posebno se istakao na ovom susretu, ali i tokom sezone – Aleksa Gaćinović. 20-godišnji srednji bek rođen je u Zrenjaninu, ceo svoj život posvetio je Proleteru, biće jedan od „krivaca“ ako Zrenjaninci opstanu u ARKUS ligi. Upravo je Aleksa bio sagovornik našeg portala, a u razgovoru nam je otkrio i da studira medicinu, kao i da je brat najzaslužniji što se bavi ovim sportom.

Proleter je napravio dobru ekipu pred početak takmičenja i utisak je da ciljevi nisu opravdani. Koliko si ti zadovoljan rezultatima?

  • Definitivno nisam zadovoljan dosadašnjim rezulatima. Milsim da je to trebalo da bude mnogo bolje, ali ostaju nam još dva meča sa konkurentima za opstanak, posle toga žemo znati da li idemo u plej-aut ili plej-kup.

Ti si se istakao kao jedan od motora ekipe iako si jedan od najmlađih u timu, koliko znači trenerovo poverenje?

  • Mnogo mi znači što trener veruje u mene. Napredovao sam dosta tokom sezone, dobijam dosta prostora za igru i onim što ja radim sam zadovoljan. Na individualnom planu ovo je jako uspešna sezona za mene.

Kao što si rekao, slede mečevi protiv direktnih rivala u borbi za opstanak, šta očekuješ od tih mečeva?

  • Pre svega da podignemo nivo borbenosti i angažovanja na terenu. To mora da bude na nivou da bi mi imali šanse na tim utakmicama. Neće biti lako igramo protiv neugodnih protivnika, ali mi ćemo dati svoj maksimum da ostanemo u eliti. 

Počeo si iz mlađih kategorija, sa školom si osvojio i republičko takmičenje u rukometu, potom si igrao najniže lige u Banatu, u svim tim generacijama si bio lider. Koliko ti pomaže iskustvo iz nižih liga u elitnom rangu rukometa?

  • Svaki nivo takmičenja znači, ali kada znate koliko ste truda uložili na putu od beton lige Banata do ARKUS lige naravno da ste ponosni. Mnogo mi je pomoglo igranje i u mlađim kategorijama i u tim najnižim ligama, tu se igrač oblikuje, raste i psihički i fizički. Imao sam sreću tada da sarađujem sa Vladimirom Kovačevićem koji je najzaslužniji za moj razvoj i napredak tokom godina. Poklopila su se moja razmišljanja sa njegovim još tada, pa smo lako sarađivali.

Zrenjanin je grad rukometa, pa ne čudi otkud ti u tom sportu, ali reci nam kako si počeo i da li imaš nekog uzora?

  • Stariji brat je trenirao, a ja sam počeo uz njega. On mi je sada kapiten u prvom timu (Marko Gaćinović). Povukao me u sport, na početku nisam bio oduševljen, ali sam vremenom zavoleo sport i ostao u njemu. Što se uzora rukometnih tiče definitivno bih izdvojio Petra Nenadića. On je igrač na koga se ugledam, čije poteze kopiram i težim da moj stil igre podseća na njegov. Mislim da mi dobro ide.

Pored rukometa, osvaren si i na planu škole. Studiraš medicinu, a kako uspevaš da nađeš balans i vreme da budeš dobar i u jednom i u drugom?

  • Tako je, studiram medicinu u Novom Sadu i dobro mi ide. Ne volim da se hvalim tim stvarima. Malo sam zapostavio društveni život kako bi bio maksimalno dobar i na terenu i na fakultetu. Teško je, ali ne želim da se odreknem ni škole ni sporta. U slobodno vreme sam uvek sa knjigom kako bih ispunjavao i studentske obaveze. Kod mene sport i škola idu jedno sa drugim. Tokom zimske pauze bio sam na pragu da ostavim rukomet, poklopili su se treninzi i predavanja i mislio sam da neću moći da postignem, ali nisam mogao jednostavno da ostavim teren.

Dete si Zrenjanina i Proletera, da li je bitno da igrač oseća prvrženost klubu?

  • Relacija koju imamo Proleter i ja ne svodi se samo na platu, dođem, odradim i idem kući. Osećam pripadnost ovde, a to je bitno kod mladog sportiste da radi u sredini koju poznaje koju voli i koja njega voli. Ja sam ovde naučio sve što znam i volim ovaj klub. Ambicije su mi bile da igram za prvi tim i ispunio sam ih, ali ni zbog toga ne razmišljam o odlasku iz Zrenjanina. Ovo je moj klub i sve u budućnosti bi trebalo da bude vezano za njega. Prija mi da igram tu, pred prijateljima, roditeljima, to mi daje pozitivnu energiju na terenu.

Ciljevi za narednu sezonu?

  • Ne razmišljam o tome. U glavi mi je samo da pobedimo preostale dve utakmice i da opstanemo u ligi, samo na to mislim. Kada to uradimo lako ćemo pričati o ambicijama za narednu sezonu. Ja verujem u ekipu.  – zaklučio je Aleksa Gaćinović.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball