Marko Krsmančić se oprašta od rukometa na jedinstven način! - Balkan-Handball.com
Naslovna BalkanSrbija Marko Krsmančić se oprašta od rukometa na jedinstven način!

Marko Krsmančić se oprašta od rukometa na jedinstven način!

Marko Marjanović
0 komentar

Iako su mu tek 33 godine, Marko Krsmančić je rešio da stavi tačku na rukometnu karijeru, i to na najlepši mogući način. 

Nekadašnji povremeni reprezentativac Srbije, koji je afirmaciju na domaćoj sceni stekao igrajući za kaćki Jugović u eri Vladana Jordovića na čelu nekada najorganizovanije škole u domaćim okvirima, vratio se prošlog leta na domaću scenu posle 12 pečalbarskih sezona. 

Iskusnom Zaječarcu je Crvena zvezda bila poslednji klub, a traga je ostavio u Nemačkoj, Mađarskoj, Turskoj i Austriji, igrajući za Dormagen, Tatabanju, Dabaš, Bešiktaš i Alpla Hard. 

Revijalna utakmica humanitarnog karaktera „Marko Krsmančić i prijatelji“, koja će biti odigrana u Zaječaru 15. juna, je i oproštajna utakmica proslavljenog srpskog rukometaša, koji je svoje prve rukometne korake, već sa osam godina, napravio u gradu pod Kraljevicom.

Igrači koji su potvrdili dolazak i koji će 15. juna zaigrati u Sportskoj hali na Kraljevici su prijatelji sa kojima je Marko Krsmančić ili nastupao u klubovima, ili u reprezentaciji Srbije. Pored aktuelnih „Orlova“ Dejana Milosavljeva, Bogdana Radivojevića i Vanje Ilića, dolazak su potvrdili i „srebrni“ iz 2012 – Nikola Manojlović, Rastko Stojković, Nenad Vučković i Žarko Šešum. 

-Pored pomenutih imena, imaćemo momke koji mahom igraju u inostranim klubovima, zajedno sa nekoliko momaka iz RK Zaječar, kojima će svakako biti vetar u leđa deljenje terena sa velikim igračima – navode organizatori.

Utakmicu će suditi najbolji srpski sudijski par unazad deceniju i duže Dušan Stojković i Nenad Nikolić.

Program će voditi poznata rep grupa THCF iz Beograda.

Ideja da se organizuje ovakav događaj, proistekla je iz Rukometnog kluba Zaječar, sa ciljem da se Zaječar ponovo vrati na rukometnu mapu Srbije, ali i popularizuje rukomet, da deca dobiju šansu da se upoznaju sa nekima od najboljih rukometaša Srbije, ali i da se priredi događaj zabavnog karaktera koji će predstaviti grad Zaječar na jedan poseban način. Takođe, ideja je i da se jedna takva karijera, poput karijere Marka Krsmančića, završi tamo gde je i počela – u sportskoj hali na Kraljevici.

Želja je od početka bila da utakmica ima i humanitarni karakter i da se na neki način pomogne pre svega deci iz Zaječara koja su najugroženija. Procenili smo da je u ovom trenutku najbolje da se sredstva izdvoje za Ustanovu za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“, kažu u Rukometnom klubu Zaječar.

Međutim, kako postoje i pojedinci kojima je pomoć potrebna, doneta je odluka da se humanitarni aspekt sastoji iz dva dela: da se pronađu ljudi koji će prepoznati akciju i koji će donirati sredstva direktno „Oblutku“, a da se dobrovoljni prilog koji će se davati na ulasku u halu usmeri maloj Zaječarki Lenki Ljubisavljević kojoj su potrebna finansijska sredstva kako bi pobedila bolest sa kojom se bori.

„Veliki broj naših prijatelja prepoznao je i podržao našu ideju, i do sada smo uspeli da prikupimo značajna sredstva za naš Oblutak i sigurni smo da ćemo isto to uspeti i od dobrovoljnog priloga na samom događaju, za pomoć Lenki“, navode organizatori.

Marko Krsmančić potiče iz rukometne porodice – njemu i bratu Mladenu, ljubav prema rukometu preneo je otac Zlatko (1966-2018), takođe poznato rukometno ime, kao golman i kao trener. Marko je kao osmogodišnjak zaigrao u Zaječaru, kod trenera koji je poznat po sjajnom radu sa decom – Miće Marinovića. Već sa 14 godina kreće u potragu za novim sportskim izazovima i odlazi u Vrbas. Nakon godinu i po dana, prelazi u ekipu iz Jugovića, gde se zadržava pet i po godina.  Sa 20 godina odlazi u inostranstvo i narednih 11 godina uspešno nastupa za klubove u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Turskoj. U međuvremenu postaje i seniorski reprezentativac rukometne reprezentacije Srbije, za koju beleži 42 nastupa i nastup na Svetskom prvenstvu 2013. u Španiji. Nakon 11 godina vraća se u Srbiju, i nakon kratke epizode u Crvenoj zvezdi donosi odluku da završi svoju profesionalnu sportsku karijeru.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball