Balkan-Handball.com

Srpski kadeti otputovali na EP: Plasman u TOP 8 primarni cilj

Kadetska reprezentacija Srbije kreće put Koprivnice gde će od četvrtka učestvovati na prvom velikom takmičenju generacije momaka rođenih 2000. godine i mlađih, Evropskom prvenstvu. Sastav trenera Aleksandra Radosavljevića broji 16 igrača, a oni će ukrstiti koplja sa Izraelom (četvrtak, 18.30), Portugalom (petak, 18.30) i selekcijom domaćina – Hrvatske (nedelja, 20.30).

  • Maksimalno smo iskoristili vreme koje smo imali i uradili ono što smo planirali. Pet kontrolnih utakmica dalo je odgovore na pitanja u datom trenutku. Igrali smo u različitim sastavima, kompletirali se na gostovanju u Rumuniji, gde smo konačno igrali u sistemu u kome želimo da počnemo turnir. Na osnovu informacija koje smo imali pripremali smo se za Izrael i davali takve instrukcije momcima. Ovih 16 momaka će dati sve od sebe za dobar rezultat. Idemo, na papiru, od najslabije do najjače selekcije. Izraelci igraju nemačku Bundesligu već godinu dana van konkurencije u svojoj kategoriji. Imaju selektora Rusa, čuveni Rumun Buligan radi sa golmanima, to govori o odnosu Federacija prema njima. Dugo su na okupu, imaju mnogo utakmica i okupljanja, ali nadam se da će presuditi naš kvalitet i želja. Ta prva pobeda bi mnogo značila za sticanje samopouzdanja i dalji tok turnira – kaže Radosavljević i dodaje:

    – Portugalci su u poslednja četiri meseca organizovali dva turnira. To govori koliko ozbiljno pristupaju ovoj generaciji, međutim, verujem u moje momke. Dve pobede na startu i plasman u TOP 8 je naš primarni cilj.

    Za kraj takmičenja u grupi, ostaje selekcija Hrvatske…

  • Hrvatska u poslednje vreme nema neke epohalne rezultate u mlađim kategorijama, ali prema informacijama koje imam, žele da uđu u finale kao domaćini. To im daju za pravo uspesi seniorske reprezentacije u bliskoj prošlosti. Imaju dobre uslove i uvek pucaju na sam vrh.

Zaključak svega je da treba raditi na modelima igrača koji su potrebni seniorskom timu…

  • Pokriveni smo dobro na određenim pozicijama. Mora da postoji strategija u selektiranju. Ne mali broj igrača nije bio u situaciji da dopuni selekciju, problem levog krila i srednjigh bekova postoji, neke pozicije bi trebalo dopuniti iz 2002. godišta, a tu su Jovica Nikolić i Stefan Petrić iz 2001. godišta. Zadovoljan sam određenim pozicijama, u bliskoj budućnosti će biti potrebna dopunska selekcija. Potrebno je da imamo model igrača kome treba da stremimo, a koji bi trebalo da postane seniorski reprezentativac. Kroz ovaj sistem takmičenja i godine provedene u mlađim kategorijama, da dobijemo kvalitetnog A reprezentativca.

Jedan od onih koji se afirmisao u seniorskom sastavu novosadske Vojvodine, iako mu je tek 17 godina, desni bek Jovica Nikolić, veruje u snagu svoje generacije.

  • Zajedno smo mesec i po dana, pakleno je bilo, treniralo se vredno dva puta dnevno. Prošli smo dosta toga zajedno i napravili dobru hemiju u ekipi. Zadovoljni smo utakmicama u Rumuniji gde smo ostvarili pobedu i remi. Očekujemo veliki rezultat u Hrvatskoj. Idemo utakmicu po utakmicu. Prva je uvek najteža, spremali smo se za Izraelce, gledali video. Idemo njih da pobedimo, da dođemo do Portugala, prođemo grupu, pa ćemo za dalje videti. Ko ne misli za sebe da može mnogo i želi da bude najbolji, ne bi trebalo ni da se bavi sportom. Idemo da ostvarimo najbolji rezultat, a kakav je naš kvalitet videćemo na prvom odmeravanju snaga sa našom generacijom. Prema onome što znamo, u vrhu bi trebalo da bude mesta za Špance, Francuze, Dance, Norvežane, koji tradicionalno imaju dobru školu rukometa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *