Stojković - Nikolić neće suditi na Banjici: Dosta uništavanju sudijskog kadra u Srbiji! - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Stojković – Nikolić neće suditi na Banjici: Dosta uništavanju sudijskog kadra u Srbiji!

Stojković – Nikolić neće suditi na Banjici: Dosta uništavanju sudijskog kadra u Srbiji!

zika.bogdanovic
1 komentar

Najpoznatiji srpski sudijski par sa iskustvom suđenja finala EHF Lige šampiona u Kelnu i velikog broja najvažnijih mečeva na međunarodnoj sceni, Dušan Stojković i Nenad Nikolić, odbio je da sudi drugi meč finala plej-ofa ARKUS lige između Partizana i Vojvodine koji je na programu u sredu u Beogradu.  Na našu adresu spomenuti sudijski par prosledio je mejl o nominaciji, kao i svoj odgovor – obrazloženje zašto ga u sredu neće biti na Banjici.

Poštovani gospodine Živkoviću i poštovani gospodine Tijaniću,
zahvaljujemo Vam se na ukazanom poverenju i delegiranju za „1.“ (najverovatnije ste mislili na 2.) utakmicu FINALA plej ofa (m) ARKUS lige.
Sa žaljenjem moramo da Vas obavestimo da zbog loše sudijske forme u kojoj se trenutno nalazimo nismo u mogućnosti da odgovorimo svih zahtevima koje suđenje FINALA ARKUS lige za muškarce iziskuje.
Razlozi su mnogobrojni ali ćemo ukratko probati da ih taksativno navedemo i obrazložimo, pritom analizirajući i sve „uspehe“ Vas kao pomoćnika direktora za suđenje. Mi smo kao sudijski par Stojković Dušan – Nikolić Nenad (za koji niko u Srbiji ne zna da li je
još uvek međunarodni ili ne) u svojoj aktivnoj sudijskoj karijeri koja traje 25. godina odsudili sijaset utakmica koje su direktno odlučivale prvaka Lige šampiona, Lige Evrope, Super Globa, Super lige Srbije, Kupa Srbije i mnoštvo drugih bitnih utakmica u svim takmičenjima na kugli zemaljskoj, pritom ponosno stojeći ispod zastave i grba Republike Srbije koja se vijorila na jarbolima u svim značajnim rukometnim dvoranama u Evropi. Ovo bi trebalo da svima dobronamernima u rukometnom sportu u Republici Srbiji bude na ponos.
Samovoljom pojedinaca i procenom da mi predstavljamo balast i smetnju daljem razvoju sudijske organizacije skrajnuti smo direktnim pokušajem rušenja našeg autoriteta i delegiranjem na utakmicama koje ranijih godina nismo sudili i koje nam po rejtingu stečenom svih prethodnih godina ne pripadaju, sve sa namerom da izrevoltirani ovakvimpostupanjem objavimo kraj naše sudijske karijere. Mi ćemo sa  deljenjem pravde na rukometnim terenima prestati onog trenutka kada mi to želimo i to ljudski i dostojanstveno kao prijatelji, kolege i kumovi, a ne po „urgenciji viših sila“ i po kratkom postupku.
Podsetiću Vas na činjenicu da smo ove sezone nakon uspešno položenog fizičkog i teorijskog testa (po normama za rukometna takmičenja u Republici Srbiji u skladu sanašom starosnom kategorijom) na popravnom seminaru u Pančevu 04.03.2023. godine prvu utakmicu odsudili 18.03.2023. godine i to „naravno“ utakmicu Super B lige i do današnjeg dana smo odsudili samo dve utakmice muške ARKUS lige, dve utakmice ženske ARKUS lige i pet utakmica Super B lige za muškarce. Bilo je i slučajeva da smo za pojedina kola bili izuzeti iz delegiranja dok su druge naše kolege imale i „duple programe“.
Ne želimo da prenebegnemo činjenicu da je povreda i neophodna operacija kolena izmenila naše angažovanje od početka sezone, ali ne možemo i ne želimo da prihvatimo okolnosti da nakon potpunog ozdravljenja i ispunjavanja svih uslova za naše angažovanje neko slepo izvršavajući naređenja radi na planskoj degradaciji našeg autoriteta.
Mnoge naše iskusne kolege koje se nalaze na listi najvišeg stepena takmičenja po 20-tak i više godina, cele sezone bivaju delegirane za suđenje utakmica koje im po kvalitetu i da se nalazimo u normalnom okruženju ne pripadaju, a da čak imamo i slučaj da jedan
međunarodni sudijski par ne biva uopšte delegiran uprkos činjenici da postoji evidentna potreba za njihovim angažovanjem.
Podržavamo podmlađivanje sudijskog kadra ali ne preko noći i totalno neplanski samo na osnovu „mužičkih želja“ pojedinaca.
Celokupno Vaše delegiranje u toku ove sezone je po našem skromnom mišljenju doprinelo stvaranju animoziteta prema članovima ZSiK RSS, uvukla se „zla krv“ unutar Zajednice i sve to je doprinelo urušavanju organizacije čiji smo mi deo.
Vaša odluka da kontrolore „izbrišete gumicom“ za ovu sezonu je i te kako uticala na regularnost takmičenja i degradiranju svih kontrolora u Srbiji kao rukometnih zaljubljenika koji su se nakon bogatih sudijskih karijera opredelili da edukacijom mlađeg naraštaja ostave „deljenje pravde“ u sigurne ruke svojih naslednika koji će biti kadri odgovoriti svim izazovima koje suđenje donosi pred njih.
Sudijski par Stojković Dušan – Nikolić Nenad nikada nije bio poslednja opcija kod delegiranja i nećemo dozvoliti da to budemo i sada.
Ne želimo da zvučimo prepotentno jer takvi nikada nismo (iako bi možda imali pokriće za takvo ponašanje nakon svih postignutih uspeha u karijeri) i ne bi smo želeli da ovo shvatite kao pretnju bili koje vrste ali dajemo sebi za pravo da kažemo DOSTA UNIŠTAVANJU RUKOMETNOG SUDIJSKOG KADRA U SRBIJI!
Ima puno simbolike i u činjenici što Vam ovaj odgovor šaljemo u „minut do dvanaest“. Vama želimo uspešan završetak takmičarske sezone bez problema i daljih incidenata uz izvinjenje zbog dužine našeg odgovora pošto je kod Vas praksa da to bude puno kraće.
Sportski pozdrav
Sudijski par
Stojković Dušan-Nikolić Nenad

Možda vam se dopadne

1 komentar

Milan 24/05/2023 - 13:34

Bravo kolega, podržavam u potpunosti. Neka se pitaju i ostali zašto nema sudija u timočkoj krajni poslednjih 4 godina. Poslednji su bili Janković-Funtunjerović.

Odgovori

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball