SUDAR SVETOVA: Srbija - Brazil za istoriju! - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize SUDAR SVETOVA: Srbija – Brazil za istoriju!

SUDAR SVETOVA: Srbija – Brazil za istoriju!

zika.bogdanovic
0 komentar

Veliki dan je ispred nas. Balkan-Handball.com će pokušati da vam približi istorijski duel Srbije i Brazila u finalu Svetskog prvenstva u Beogradu. Ono što je jedino izvesno veče pred duel je da će se tribine „Kombank Arene“ obrušavati na „Karioke“. Sve ostalo ćemo znati oko 19 časova 22. decembra 2013. godine…

TREĆI PROTIV NAJBOLJEG NAPADA

Statistika kazuje da su Brazilke imali najbolji napad na SP 2013 do finalnog meča. Devojke Mortena Subaka postigle su čak 231 gol, za 11 više od Srbije, koja je sa 220 golova odmah iza južnoamerikanki i Dankinja. Brazilke su u proseku postizale 28.8 golova, najviše protiv Alžira (36), a najmanje u Nišu sa Danskom (23). Što se tiče Srpkinja, Alžir je, takođe, bio prva žrtva (34), a najmanje su Lekić i drugarice dale upravo Brazilu i Danskoj u Nišu (po 23).

SRPSKA ARTILJERIJA I BRAZILSKA KONTRA

Dve reprezentacije bile su upadljivo dominantne iz određenih situacija. Srbija je postigla daleko više golova sa devet metara (74:52), dok su Brazilke daleko ubitačnije iz kontranapada 44:32.

MG_0694MUNJA I ZMAJ NA „HOBOTNICE“

Katarina Tomašević i Jovana Risović imaće veliki duel sa Barbarom Arenhart i Majsom Peso. Dva golmanska para obeležila su Svetsko prvenstvo u Srbiji. Ne zna se ko je bio bolji, kvalitetniji i važniji za uspehe svojih reprezentacija.  Statistički su srpske golmanke u prednosti. Zaustavile su 87 šuteva, dok su Brazilke to učinile šest puta manje. Raspoloženje golmana može biti i ključ na ovom meču…

DUŽA KLUPA SRBIJE

Pet najboljih strelaca Srbije u dosadašnjih osam mečeva postigla su ukupno 142 pogotka, dok je TOP 5 Brazilki ta „cifra“ 167. To dovoljno govori da je Saša Bošković više rotirao i pokušavao da osveži svoje vodeće igračice koje su postigle 64% svih golova (Lekić i Damnjanović po 42, Krpež 22, Cvijić i Živković po 18). Kod Brazila, pet najefikasniji igračica postiglo je gotovo tri četvrtine golova – 72% (Nasimento 48, Rodrigez 35, Amorim 31, Da Silva 30, Kavaljero 23).

nascimento_brazilDA LI POSTOJI UMOR U FINALU?

Desno krilo Brazila Aleksandra Do Nasimento provela je 7 sati 50 minuta i 34 sekunde na terenu u Srbiji! To praktično znači da je najveće ime tima van terena na SP 2013 bila 9 minuta i 24 sekunde! Podatak za nevericu, ako se doda i to da je četiri minuta bila na klupi zbog isključenja, a i da je nekoliko utakmica u Nišu Brazil igrao sa „boranijom“. Najbolja igračica planete je praktično igrala bez prestanka osam utakmica!

Ništa manje istrošena nije ni sjajni srednji bek Ana Rodrigez (7:16), koja je ako se oduzme šest isključenja, tek odmarala nekih pola sata u osam utakmica! Ni sjajni levi bek Eduarda Amorim nije pošteđena Subakovog režima, pa je na terenu bila 6 sati i 31 minut.

Naspram Brazilki, Srpkinje su se „odmarale“.  Katarina Krpež je kao jedino krilo bila na terenu 6 sati i 56 minuta. Sanja Damnjanović je daleko iza nje sa 5:31, Kaća Tomašević 5:23, Ceca Ognjenović 5:20, a Andrea Lekić 5:11. Razlika je i više nego očigledna. Pitanje je, međutim, da li to igra bilo kakvu ulogu u finalu?

zivkovic_rodrigezOTKROVENJA – ŽIVKOVIĆ VS RODRIGEZ

Dve devojke koje su ovim prvenstvom i definitivno postale igračice svetskog nivoa su Jelena Živković i Ana Rodrigez. Dva potencijalna „igrača odluke“ finalnog meča pored mnogo poznatijih imena, imala su sjajne role u prethodnih osam utakmica. I dok je Žile, veoma hrabro, ulazila u mečeve imajući u vidu da je ovo njeno prvo veliko takmičenje, imaju snage i za ozbiljan šut, razigravanje krila i pivotmena (odlično protiv Brazila), full našminkana organizatorka igre „Karioka“ (sa sve karminom) bila je fantastična, jedna od igračica koje su pravile razliku na terenu. Odličan šut, pregled igre, hladnokrvnost u teškim situacijama, sve to je bila Rodrigez na ovom prvenstvu.

SVE PADA U VODU…

Finale se osvaja, dobro je poznata šampionska krilatica. Sve prethodno pada u vodu, finale ima svoje zakonitosti, svoje heroje i tragičare. Nadamo se da će sreća i istorijski momenat biti na strani Srbije…

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball