Balkan-Handball.com

Vranješ pred EP: Idemo od utakmice do utakmice; verujem u ove momke, imamo budućnost

Do početka Evropskog prvenstva ostalo je još dva dana. Selekcije su odradile završne pripreme, a na redu je put u gradove u kojima će igrati svoje mečeve prve faze kontinentalčnog šampiona. Selekcija Slovenije održala je konferenciju za medije pred polazak u Geteborg, gde ih očekuje takmičenje u grupi F. 

„Ne gledam uopšte druge grupe, ni drugu utakmicu koju igramo. Rekao sam da moramo da idemo redom, od Poljske, pa dalje“, istakao je Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije, i dodao: 

  • Imali smo dobre dane iza nas. Trenirali smo dosta. I kondicione i teške fizičke treninge, ali smo imali i mnogo rukometa tokom dana za nama. Imali smo dve dobre utakmice, kojima sam zadovoljan, ali smo i pored toga u pripremnom periodu dodatno radili na napadu, ali i odbrani. Svesni smo da ćemo imati tri potpuno različite ekipe, sa različitim mogućnostima. Prvo Poljska, pa Švedska i na kraju Švajcarska. Imamo još jedan trening, a kao i na prethodnim imamo fokus da mi budemo bolji. Od sutra ćemo se samo fokusirati na Poljsku. Zorman i ja smo dosta gledali, analizirali njihovu igru. Ali, to ćemo od srede.  Mislim da momci sada znaju, više ili manje, šta tačno očekujem od njih, kao kolektiva i pojedinačno.

Što se tiče noviteta u igri nacionalnog tima Slovenije Vranješ je istakao da akcije koje su postojale nije menjao, već da se trudio da to unaprede, uz par novi detalja. 

  • Hteo sam da ostavimo akcije koje su prethodno momci imali. Ali isto tako, hteo sam da se komunicira na drugi način, do sada su pričali. Znam da će u Švedskoj biti 12-13 hiljada ljudi. Nećeš ti tu moći mnogo da pričaš i tako da se dogovaraš. Dosta smo trenirali jednu kombinaciju, koju su oni već koristili, samo smo sada dodali par detalja. Nas je generalno teško analizirati. Iako imamo mali broj akcija, svaka predstavlja polaz. Naizgled deluje isto, ali svaka vodi drugačijem završetku, i može se napraviti mnogo novih kombinacija.

Kada je reč o stanju u timu, „mnogo je veći nivo na kom su igrači, nego što sam mislio pre nego što sam došao na prvi trening“, istakao je selektor Slovenije. 

  • Mnogo je veći nivo na kom su igrači nego što sam mislio. Mislim da imamo širinu, i sviđa mi se što svaki detalj i element iz dana u dan biva bolji. Što se postave tiče, to zavisi od protivnika. Gledaćemo kakvu odbranu igraju, koga forsiraju u napadu, pa ko najviše bude odgovarao. Naravno i forma će odlučivati, ali imam i neke svoje planove, o kojima ne bih sad pričao. Igrali smo dve dobre utakmice. Imamo dobru ekipu, za budućnost, to ja kažem. Nema nikakvog razloga za euforiju, moramo da budemo na zemlji, i da idemo iz utakmice u utakmicu.

Vranješ je zadovoljan i odbranom, s obzirom da je na konferenciji rekao da Slovenija može da igra i 6-0 i 5-1 formaciju. Sa druge strane, govorio je i o motivaciji i kolektivu. 

  • Ja sam trener koji hoće da se otvoreno priča. Da kao grupa, kolektiv pričamo. To smo i uradili, i dobili smo jedan dobar odgovor. Znaju šta znači biti reprezentativac, i to me zaista raduje. Nemam nervozu i pritisak. Imao sam ovakvih utakmica mnogo, 500-600. Više je kod mene prisutna radost, volja, želja, a ne pritisak. Verujem u ove igrače, i oni imaju moje apsolutno poverenje.

Proslavljeni rukometaš,bivši reprezentativac Švedske, a sada selektor, ističe da je zdravlje prvo pitanje, i da je najvažnije, ali i da je zadovoljan zdravstvenim stanjem ekipe. A što se stanje i vremena u Geteborgu tiče, Ljuba je sa osmehom prokomentarisao da je teško vreme u tom švedskom gradu. 

  • Januar u Geteborgu? Tamo je više kiša nego hladno. Duva vetar sa jedne strane, sa druge lije kiša, dakle, teško vreme. Ali inače, dobar, lep grad, nije prevelik. Rođen sam tu, taj grad ima sve.

Evropsko prvenstvo počinje 9. janura, a Slovenija se nalazi u grupi F zajedno sa jednim od odmaćina Švedskom, Švajcarskom i Poljskom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *