Balkan-Handball.com

"Rad sa decom" – RK Novi Beograd

Već duže od godinu dana na Novom Beogradu funkcioniše istoimeni klub, koji pored seniorskog tima u povoju, veću pažnju posvećuje radu sa decom. Sreli smo ih na međunarodnom rukometnom festivalu "Eurofest", koji se od trećeg do osmog jula održao u slovenačkoj Izoli, gde su osvojili dve bronzane medalje. Sa preko 60 igrača u nekoliko uzrasnih kategorija, bili su jedni od najbrojnijih učesnika u konkurenciji ekipa iz 18 zemalja Evrope, Azije i Amerike. Iskoristli smo zgodnu priliku da popričamo sa osnivačem kluba i šefom stručnog štaba, Nikolom Maksimovićem.
 
– S obzirom da sam ranije dolazio u Izolu tri puta sa bivšim klubom, izabrao sam da to bude letnji turnir Novog Beograda za ovu godinu, s obzirom na sam kvalitet turnira i veliki broj ekipa iz raznih delova sveta, koji ovde dolaze svakog jula. RK Novi Beograd je prvi put učesnik "Eurofesta". Doveli smo šest ekipa. Seniorsku, 1991. godište, dve ekipe godišta 93' i dve ekipe u mini rukometu. Sama organizacija turnira je bila dosta dobra. Pored sportskog dela, imali smo dosta vremena za plažu, kupanje i druženje sa vršnjacima iz čitavog sveta, što nije zanemarljivo, jer je to veliko iskustvo ovoj deci.
 
"Eurofest" traje 18 godina, a trajanje je odraz dobrog rada. Koji su to još turniri za mlađe kategorije, koji se mogu izdvojiti kao vrhunski?
 
– Što se tiče komparacije, EUROFEST bih svrstao u visoku "B" kategoriju turnira. U toj kategoriji sa najboljom organizacijom, bili bi "Partile Cup" u Geteborgu, turnir u Lundu krajem decembra i turnir u Pragu. To su tri najjača turnira za mlađe kategorije. Međutim, kada je reč o Eurofestu, od kategorije do kategorije, negde je konkurencija na izuzetnom nivou, tako da je teško praviti poređenja.
 
Novi Beograd postoji nešto više od godinu dana. U kojoj meri ste zadovoljni dosadašnjim radom?
 
– S obzirom da smo osnovani pre godinu i tri meseca, možemo i moramo biti prezadovoljni onim što smo uradili. Dostigli smo broj od 170 igrača, pri čemu imamo 80-90 igrača u takmičarskim kategorijama, od seniora do 95' godišta. Takođe, toliko imamo klinaca u školi rukometa, uzrasta od sedam do 11 godina, gde su dečaci uglavnom sa teritorije opština Novi Beograd i Zemun. Tim brojkama moramo da budemo zadovoljni. Pored te masovnosti, rezultati prate razvoj kluba. Prva ekipa je ove sezone izborila plasman u Drugu saveznu ligu. Nju čine, po stažu, juniori, kadeti, pa i neki pionir. U Drugoj ligi "Centar" ne planiramo da se zadržimo duže od godinu dana. Hoćemo plasman u Prvu ligu, koja je pravi rang za kaljenje igrača. Imamo dva igrača u juniorskoj reprezentaciji Srbije (Milan Pušica i Zoran Nikolić), dva u kadetskoj (Luka Minić i Dejan Radenković), kao i Ivana Popovića u pionirskoj selekciji Srbije.
 
Koliko je teško raditi sa decom u Srbiji, s obzirom na celokupnu situaciju u zemlji i veću popularnost pojedinih sportova?
 
– Čitavo stanje u državi i u rukometu utiče na vođenje jednog privatnog kluba. Imamo veliku podršku roditelja i prijatelja kluba. Imamo dosta manjih sponzora, a nadam se da ćemo se u dogledno vreme dogovoriti i sa jednim velikim – generalnim sponzorom, koji bi kompletno stao iza kluba i olakšao nam dalji rad. Pomenuo bih Delloit and Tousch, Telus, Contractor, koji će, nadamo se, biti i generalni sponzor, Speed Up, Finesa, Pro Light i tako dalje. To su firme koje nam dosta pomažu, a ja se nadam da mi organizacijom i rezultatima opravdamo tu podršku.
 
Koliko trenera radi u klubu?
 
– Trenutno imamo četiri trenera, a to su Miloš Simić, Branko Milošević, Miloš Čučković, koji je pored trenerskog rada, zadužen i za rad sa golmanima i ja. Nadam se da će nam u budućnosti trebati još trenera. S obzirom da svi znamo da je prvih nekoliko godina svake firme kritično za opstanak, na ovome se nećemo zadržati. Želimo da postanemo uzor u radu sa mlađim kategorijama i sa razvojem prve ekipe, postavimo standarde i u seniorskom rukometu. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *