Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Balkanci u Zagrebu ‘dave’ europskog prvaka

Zaboravite. Neće se dogoditi. Nijemci su predobri, a Balkanci iz zagrepačke skupine razina ispod.

Da ipak bude nešto na razini Balkana i s Nijemcima, pobrinuo se njihov novi šef struke – mladi Prokop. Dečko očito ima karakter ili ono ispod, znate…  Mada kažu da je tanka granica između gluposti i naivnosti. Došao je u repku iz Leipziga, sada uveo u sastav nekoliko igrača – Leipziga. Nema veze što Weber nije igrao mjesec i pol zbog ozljede, nema veze što Janke i Roscheck nikad nisu imali dodirnih točaka s reprezentacijom, nema veze što je precrtao Wiedea i Lemkea koji su osvojili zlato na prošlom Europskom. Ili ima veze? Prokopa trenutno napadaju s mnogih strana. Što li će tek biti ako ne napravi ništa na prvenstvu?

Sjećam se nečeg sličnog od prije 8 zima, Europskog u Austriji 2010. Po Červaru su (smo) udarali sa svih strana (i Gopcu, naravno), zbog mladih snaga koje je tada poveo, Kopljara i Gojuna (Mataija je tu nebitan), a riješio se momaka koji su još i godinama kasnije nosili obrane svojih sastava (prije svih Špoljarića u Berlinu, Dominikovića u Hamburgu, pa Balingenu, a Metličića da i ne spominjem), no Buntić je natamburao Hvidta u ključnoj utakmici s Dancima, Hrvatska uzela srebro (jer su tamo bili Francuzi, naravno), pa je rezultat sve pokrio.

Možda se neki sjećaju i prvog kruga, utakmica u Grazu. U nekoj velikoj hali s montažnim tribinama. Austrijancima nije palo napamet graditi neke dvorane. Naša u Splitu se gradi od 2009. godine, a i Arena u Zagrebu, iako je izrasla u ljepoticu koja krasi južni ulaz u metropolu, ima svojih trulosti u nekim drugim sferama pa tako sada umjesto da čitamo koliko će Slovenaca i Makedonaca kupiti karte, moramo trpiti ucjenjivanja zatvaranjem kapije jer se tako valjda najlakše mogu utjerati šolde. Na Balkanu smo. Brdovitom. Mora ići malo gore, malo dolje…, da život bude zanimljiviji.

Sada idemo na rukomet. Slovence vodi Crnogorac, Crnogorce Srbin, Makedonce Španjolac, koji priča makedonski. Joooj Nijemci gdje ste došli… Da je Bosna umjesto Njemačke, to bi tek bila priča… Usput rečeno, Bosna će svoje europsko imati u subotu u tuzlanskom Majdanu. Krcanom. Kao neki dan u St. Gallenu gdje je čudesni Burić pokazao zašto ga je uzeo Flensburg, poništivši magiju Portnera, pa ako hoćete i gluposti Terzića u napadu i omogućivši komentatoru FACE TV-a da uzvikne ”77. obrana Burića…”

Crnogorski komentatori bi slično mogli raditi sa Simićem. Katar je otpao, Đukić dobio veliko pojačanje i nagradu za prave poteze u onoj utakmici odluke u Rusiji, gdje je s momcima iz drugog plana okrenuo partiju i spasio veliku glupost Borozana u završnici (4 minute isključenje). O Borozanu i njegovom oporavku uvelike će ovisiti šanse Crne Gore… Tako bi tekst išao otprilike prije dva dana.  Ali neka glupa bankina, usred noći, našla se na Borozanovu putu…, ostalo ste valjda do sada doznali. Kako jedna loša ne dolazi nikad sama, Simiću je pukao mišić lista, pa umjesto optimizma i euforije, Đukiću će trebati neki David Coperfield i puno magije.

Slovenci imaju Vuju, pa iako Vujo neće imati Červara s druge strane, sigurno će biti zanimljivo. S njim uvijek jest. Mada Slovenci ne djeluju dobro kao u Francuskoj, Gaber i Dolenec su veliki minus, a pravog lijevog beka nikako da izmisle. Ni golmani ne ulijevaju nego povjerenje. Nekako sumnjam da Vujo ima kojeg Dončića u rukavu, iako ova bankina sa Cetinja izgleda poput jokera i za Vuju i za Makedonce….

I za kraj novi trener Karabatića, Sagosena, Mikkela Hansena, Gensheimera. Koliko sam čuo iz rukometnih krugova Raul Gonzalez je oduševio mnoge na Balkanu – svojim radom, znanjem, odnosom prema gradu i zemlji gdje radi i živi. Sumnjam da će Makedonci ‘ludovati’ sa 7. igračem kao s Linom prošle godine, a kako Taleski ne igra skoro ništa u Löwenu, a Jonovski je bio ozlijeđen u Bergischeru, Kiro koliko je god poput starog vina, nije mlađi, kao ni Mirkulovski, Stoilov, Pribak…, tim više će biti intrigantno vidjeti što će pripremiti Španjolac. Klapa jesu već godinama, to znamo. Vrhunski tim nisu, i to znamo. Ali sad su u balkanskom društvu i tu bi trebalo biti nešto lakše nego prije dvije godine s Francuzima i domaćinom Poljacima.

MILAN KRASIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *