Balkan-Handball.com

EVROPA ČEKA NOVE-STARE VLADARE: Onesta ili Vilbek, Hansen ili Karabatić?

Francuska ili Danska? Dva velika tima odlučivaće o tituli šampiona Evrope u nedelju od 17.30 časova u Herningu. Aktuelni olimpijski šampion, pokušaće da se vrati na evropski tron pobedom nad domaćinom koji će imati podršku 14.000 navijača sa tribina. Oko 19 časova ćemo znati da li je to ipak bila nemoguća misija za Onestine momke.

Ono što je interesantno da ni jedna od dve reprezentacije nikada nije izgubila finale Evropskog prvenstva. Francuzi su slavili 2006. i 2010. godine, dok su Danci to činili 2008. i 2012. godine. To praktično znači da je evropska kruna u rukama Oneste i Vilbeka od davne 2004. godine, kada su se u Ljubljani radovali Nemci.

Francuska generacija koju su mnogi već prežalili, ponovo igra maestralan rukomet predvođen Nikolom Karabatićem. Stigla je i sveža krv u vidu nekih mlađih momaka, a junak pobede nad Španijom u polufinalu, bio je novajlija, desni bek, Valentin Port, momak koji se ekipi priključio praktično tek na startu glavne faze takmičenja:

– Dva meseca ranije razmišljao sam o mnogim stvarima, ali nisam mogao da zamislim da sam u timu i još da igram desnog beka – rekao je za zvanični sajt prvenstva momak koji u svom klubu igra desno krilo.

EM_DAN_vs_AUTHANSEN I KARABATIĆ ZA TITULU NAJBOLJEG

I dok je gotovo izvesno da će titulu najboljeg strelca šampionata  poneti španski levi bek Žoan Kaneljas, koji ima samo dva gola manje od Islanđanina Valura Sigurdsona (44), gotovo je izvesno da će finalni meč prelomiti koga ćemo zvati MVP – Mikela Hansena ili Nikolu Karabatića. Dva igrača svetske klase, imala su sjajan turnir u Danskoj. Uz Domagoja Duvnjaka, predstavljali su glavnu snagu svojih timova. Po broju golova vodi Hansen – 30:27, kao i po broju asistencija 47:34.

Meč sude Španci Raluj i Sabroso. Hrvatski par Gubica – Milošević, određen je za rezervni na finalu.

FOTO: Bjørn Kenneth Muggerud/Handballpix.com

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *