Brojke, brojke, brojke: Vodič kroz F4 u 27 tačaka - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Brojke, brojke, brojke: Vodič kroz F4 u 27 tačaka

Brojke, brojke, brojke: Vodič kroz F4 u 27 tačaka

Marko Marjanović
0 komentar

Vikend pred nama donosi rasplet u najkvalitetnijem klupskom takmičenju. Deveti put za redom od uspostavljana fajnal-for formata, četiri najbolja tima Lige šampiona boriće se za titulu evropskog prvaka pod svodovima velelepne „Lankses“ arene u Kelnu. Po prvi put u istoriji, tri tima dolaze is iste zemlje, i to ne iz Nemačke koja je do nedavno bila dominantna sila, već iz zemlje svetskih prvaka – Francuske.

Planove PSŽ-a, Nanta i Monpelje pokušaće da pokvari branilac titule Vardar. Polufinalni dueli na programu su u subotu – najpre se sastaju PSŽ i Nant (15.15), a potom Vardar i Monpelje (18.00).

Kako bi svi zajedno što spremniji dočekali najveći rukometni praznik, izdovijili smo 27 zanimljivih podataka koji bi mogli da začine užitak praćenja spektakla iz Kelna.

-Vardar ima priliku da postane prvi klub koji će odbraniti titulu od formiranja F4 formata (2009/2010)

-Ivan Čupić je jedini igrač koji je od uvođenja završnog turnira podigao trofej dve godine za redom, a ovog vikenda ima priliku da to učini i treći put. Od starta ovog milenijuma, nijedan igrač nije osvojio ligu šampiona tri puta u nizu.

-Na svakom fajnal-foru od 2010. godine gledali smo makar jednog španskog trenera na klupi učesnika – prošle sezone ih je bilo troje, a ove je jedini Raul Gonzales iz Vardara.

-Prvi put u istoriji, fajnal for će proteći bez nemačkog ili španskog kluba. 

-Prvi put u istoriji, na fajnal-foru neće biti Kila ili Barselone.

-Jonas Truhanovičius iz Monpeljea će biti prvi Litvanac ikada na završnom turniru.

-Monpelje je prvi tim u EHF VELUX Ligi šampiona koji je do polufinala stigao iz „donjeg doma“ (grupe C ili D).

-Monpelje i Nant su ovogodišnji debitanti na fajnal-foru, dok su Vardar i PSŽ ponovili uspeh iz prošle sezone.

-Tijeri Anti (Nant) i Patris Kanale (Monpelje) ulaze u istoriju kao prvi francuski treneri koji će učestvovati na fajnal-foru.

-Dva od četiri kluba učesnika su već osvajala Ligu šampiona – Monpelje (2003) i Vardar (2017).

-Dva igrača su osvajala fajnal-for sa dva različita kluba – Tobijas Rajhman (Kil i Vive Kielce) i Ivan Čupić (Vive Kielce i Vardar).

-Zvonimir „Noka“ Serdarušić (PSŽ) ima priliku da postane treći trener u istoriji koji je osvojio Ligu šampiona sa dva različita kluba (slavio sa Kilom 2007. godine), i tako se pridruži Talantu Dujšebaevu i Alfredu Gislasonu.

-Prvi put u istoriji, na fajnal-foru će se naći tri tima iz iste zemlje (Francuska).

-Do ove sezone, četiri godine za redom branilac titule nije uspevao da se plasira na fajnal-for, pre nego što je Vardar prekinuo crni niz šampiona.

-Čak tri igrača koja su osvojila Ligu šampiona sa Monpeljeom 2003. godine, igraće na završnom turniru 15 godina kasnije – Gigu (Monpelje), Omejer i Nikola Karabatić (PSŽ).

-Na prethodnih sedam završnih turnira, Ligu šampiona osvajali su timovi iz četiri različite države (Nemačka, Španija, Poljska i Makedonija). Francuska ima lepu priliku da postane peta zemlja iz koje dolati pobednik fajnal-fora.

-Od uspostavljanja aktuelnog formata, na fajnal-forovima odigrano je 32 utakmice – četiri su otišle u produžetke, a dve su rešene nakon penala.

-Četiri igrača koja su prethodnih sezona ponela epitet najboljeg strelca takmičenja, naći će se i ovog maja na terenu „Lankses“ arene. To su Uve Genshajmer, Nikola Karabatić i Mikel Hansen (PSŽ).

-Pet igrača proglašenih za najbolje na svetu od strane IHF-a učestovaće na predstojećem fajnal-foru, a čak četvorica će braniti boje PSŽ-a – Karabatić, Narsis, Hansen i Omejer, dok je jedini „uljez“ u ovom društvu golman Vardara Arpad Šterbik.

-Drugu godinu za redom, nemačke ekipe neće biti na završnog turniru, a čak pet različitih klubova iz ove zemlje je igralo na fajnal-foru u aktuelnoj dekadi (Kil, Hamburg, Flensburg, Fukse Berlin i Rajn Nekar Leven).

-Jedina dva nemačka rukometaša koja će zaigrati u Kelnu ove godine su Uve Genshajmer (PSŽ) i Dominik Klajn (Nant).

-Dominik Klajn (Nant) i Tijeri Omejer (PSŽ) će sedmi put igrati na fajnal-foru.

-Patris Kanaje predvodi ekipu Monpeljea 24. sezonu za redom.

-Od uspostavljanja ovog formata, ni na jednoj utakmici fajnal-fora nije postignuto manje od 47 golova.

-Najbolji strelci na fajnal-for turnirima su Momir Ilić i Filip Jiha sa po 56 golova. Srpski as je sa Vespremom eliminisan još u osmini finala, dok je slavni Čeh okončao igračku karijeru.

-Tačno 200 utakmica odigrano je u dosadašnjem toku sezone EHF VELUX Lige šampiona. Prosek golova po meču iznosi 56.37, a tim sa najboljom gol razlikom je Monpelje – plus 60, u 16 odigranih utakmica.

-Treći put u istoriji fajnal-fora, u polufinalu će se sastati timovi iz iste zemlje (Nant-PSŽ).

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball