Celjani poslali "otvoreno pismo" predsedniku EHF-a: Rukometu trebaju promene! - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Celjani poslali „otvoreno pismo“ predsedniku EHF-a: Rukometu trebaju promene!

Celjani poslali „otvoreno pismo“ predsedniku EHF-a: Rukometu trebaju promene!

Marko Marjanović
0 komentar

Još uvek se nisu stišali odjeci meča između PPD Zagreba i Celja, u kojem je hrvatski šampion obezbedio kartu za drugu fazu Lige šampiona.  Slovenci su, mnogi će reći s pravom, ogorčeni na arbitre koju su dozvolili da poslednji napad domaćina traje više od minuta, usled nisu dobili šansu da izvedu napad koji bi im mogao doneti konačan uspeh.

Takođe, Celjani su odlučili da ovim povodom pošalju „otvoreno pismo“ predsedniku EHF-a Mihaelu Videreru, kako bi ukazali na ono što je zdravom rukometnom svetu odavno jasno – da su našem sportu neophodne promene.

Kompletan sadržaj pisma možete pročitatio OVDE,  a mi smo za vas izdvojili segmente za koje smatramo da su esencijalni.

  • Pišemo vam sa poštovanjem, i sa inicijativom za promene, sa idejom koja dugo postoji i o kojoj se često diskutuje u evropskim krugovima. Odlučili smo se da napišemo ovo pismo nakon što nismo uspeli da se kvalifikujemo u narednu fazu Lige šampiona, usled poraza u Zagrebu. Taj poraz se dogodio pod okolnostima koje nisu, i ne smeju da postanu vrednost najelitnijeg evropskog takmičenja. Prošle godine smo prihvatili sličnu situaciju kao slučajnost, ali ovoga puta ne možemo. Taj meč je sadad već zaboravljen, kao i ovogodišnje takmičenje za nas, ali mi želimo da se obratimo na ovaj način kako bi pokušali da obezbedimo bolju budućnost takmičenja.

Rukomet je sport neograničenog potencijala, koji karakteriše brzina, gladijatorski duh, bespoštedna borba…U njemu su elementi koji privlače gledaoce i navijače, međutim, današnji rukomet takođe sadrži stvari koje ih odbijaju – loša pravila, loša organizacija, nejednak tretman, raspored mečeva, kao i spoljni uticaji na sudije. Raspored odlučujućih utakmica u poslednjem kolu Lige šampiona je jedan od najvećih problema. Tako smo otvorili prostor za brojne nepravilnosti i omogućili svima koji prate naš sport da pomisle o postojanju teorije zavere. Sve to kvari reputaciju našem sportu.

Sudije su takođe jedan od najvećih problema. Oni najčešće i nisu krivi za svoje greške, već oni koji ih šalju na izuzetno značajne utakmice, na koje oni ne mogu odgovoriti adekvatnim kvalitetom arbitraže. Razume se, to dovodi do grešaka koje direktno mogu uticati da sudbinu nekog tima. Konkretno, u Zagrebu je delegat dozvolio da se igra 20 minuta sa neispravnim semaforom, što nije smeo da učini. Kada smo već kod suđenja, preporučujemo da pogledati naše utakmice u Zagrebu ove i prošle godine. Obratite pažnju na učestalo prekidanje naše brze igre i na činjenicu da je poslednji napad Zagreba trajao 79 sekundistoji između ostalog u pismu Celjana, koji su priložili i snimke oba pomenuta meča u hrvatskoj prestonici.

 

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball