CRNE PROGNOZE SE OSTVARILE: Makedonija i Slovenija ostale bez mesta u Ligi šampiona 24/25! - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa CRNE PROGNOZE SE OSTVARILE: Makedonija i Slovenija ostale bez mesta u Ligi šampiona 24/25!

CRNE PROGNOZE SE OSTVARILE: Makedonija i Slovenija ostale bez mesta u Ligi šampiona 24/25!

zika.bogdanovic
0 komentar

Od naredne sezone prostor bivše Jugoslavije neće imati ni jedno zagarantovano mesto u EHF Ligi šampiona. Evropska rukometna Federacija objavila je novo rangiranje na osnovu rezultata klubova u prethodne tri sezone, u kome ni jedna zemlja sa prostora Ex-YU više nema dovoljan koeficient da bi njen šampion igrao u elitnom klupskom takmičenju.

Najboljih devet zemalja ima zagarantovano mesto u EHF Ligi šampiona, dok je deseto mesto rezervisano za državu koja ima najbolji rejting u EHF Ligi Evrope (Nemačka), a poslednjih šest se raspodeljuje putem wild-carda (specijalne pozivnice).

Slovenija je sa osmog mesta „sletela“ na dvanaesto, Makedonija sa osmog na trinaesto, a Hrvatska je zadržala 14. poziciju.

Nove nacije među sigurnim učesnicima EHF Lige šampiona su Belorusija i Norveška, s tim što su Belorusi pod sankcijama i vrlo je moguće da će EHF dodeliti još jednu specijalnu pozivnicu ili pak omogućiti desetoplasiranoj naciji (Ukrajina) da zauzme mesto.

U formatu od 16 ekipa, naredne sezone gotovo izvesno nećemo gledati tri Ex-YU predstavnika kao ove, iako će neka specijalna pozivnica sigurno doći i do naših prostora.

Srpski, cnogorski i bosanskohercegovački šampioni još uvek nemaju obezbeđeno mesto u EHF Ligi Evrope, ali imaju pravo da upute zahtev za „upgrade“.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball