Balkan-Handball.com

Danci obaraju rekorde od starta!

Branilac zlatne medalje u Tokiju i aktuelni prvak sveta, reprezentacija Danske, deklasirala je Japan u utakmici prvog kola Olimpijskih Igara – 47:30 (25:14), poslavši na taj način ubedljivu poruku svim rivalima željnih da je skinu sa trona.

Ujedno, sastav Nikolaja Jakobsena je ovim trijumfom oborio dva olimpijska rekorda. U jednom su im pomogli i Japanci – bila je ovo najefikasnija rukometna utakmica u istoriji olimpijskog turnira – postignuto je 77 golova, šest više od duela Španija-Brazil u Pekingu 2008. godine (36:35). 

Takođe, 47 golova  na jednom meču je rekrodno dostignuće – prethodni maksimun bio je 44 pogodaka, koliko su Francuzi postigli protiv Velike Britanije pre devet godina u Londonu (44:15), odnosno Šveđani protiv Australije u Sidneju 2000. (44:23).

Zanimljivo, selekcija Japana, koja je zimus ostavila sjajan utisak na Mondijalu u Egiptu i načinila veliku senzaciju remijem sa Hrvatskom. najavivši tako potencijalna iznenađenja i na ovim Igrama pod dirigentskom palicom Dagura Sigurdsona, primila je 47 golova i od Francuske pre par dana, u poslednjoj pripremnoj utakmici pred početak turnira.

Utakmica će se pamtiti i kao najubedljivija pobeda muške reprezentacije Danske na OI. Kao takva, prethodno je figurirala ona protiv Kube iz 1980 – 32:20.

Uz Dansku i Japan, u grupi B nalaze se još Švedska, Egipat, Portugal i Bahrain.

Foto: IHF

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *