Balkan-Handball.com

EPHLA reorganizuje rukomet!

Četiri najjače evropske lige – Nemačka, španska, danska i francuska, u Barseloni su osnovale Udruženje Evropskih Profesionalnih Liga (EPHLA), koje će se boriti za veći uticaj klubova pri odlučivanju o sistemu takmičenja i rukometu uopšte na globalnom nivou. Predsednik Udruženja, postao je prvi čovek Bundeslige, Rajner Witte. Zadaci Udruženja, odnosiće se na:

 – Promena kalendara međunarodnih takmičenja, tako da u jednoj OI ciklusu od sada bude četiri, a ne pet velikih takmičenja
– Promena kalendara evropskih klupskih takmičenja, kako bi vikend ostao rezervisan za utakmice domaćih prvenstava.
– Zahtev da klubovi plaćaju osiguranje za igrače koji igraju u reprezentaciji.
– Zahtev da nacionalni savezi osiguraju igrače za sve reprezentativne akcije.

Od uspešnih treba samo prepisivati. Tim pre, ne može se desiti da u Bundesligi klubovi imaju tri utakmice manje ili više, zbog obaveza u Evropi, iako znamo da recimo u fudbalu ili košarci, klubovi koji igraju Evropu preko nedelje, vikendom igraju utakmice domaćeg šampionata i tako ne ruše regularnost takmičenja. U rukometnim ligama, kola traju i po pet-šest dana, što svakako ne ide na ruku ni sponzorima, ni gledaocima. O smanjenju broja velikih takmičenja, najbolje govori poslednje SP u Hrvatskoj, gde po rečima stručnjaka, nismo videli ništa novo što se tiče igre, a kao najveći uzrok se navodi, preopterećenost igrača tokom sezone.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *