Balkan-Handball.com

GIGANT SE VRATIO I UKROTIO GOROPAD: Kil je šampion Evrope!!!

Otvorili su deceniju osvajanjem titule na prvom fajnal-foru u Kelnu, zatvorili su je na isti način. Tada je Filip Jiha u zenitu karijere vodio crno-bele do druge titule prvaka Evrope, dve godine kasnije i do treće, a  dva dana pre isteka decenije, odveo je Kil do četvrte, ali kao mladi trener, postavši prvi igrač koji je sa jednim timom pokorio Keln i kao igrač i kao šesf stručnog štaba. Kil je odigrao spektakularno protiv moćne, favorizovane Barsine mašinerije i slavio 33:28 (19:16).

Ponovo je tim kojem su davane najmanje šanse osvojio trofej u zemlji čuda zvanoj „Lankses Arena“. Barselona je izgubila utakmicu nakon skoro 17 meseci, i to onu najvažniju, u finalu elitnog takmičenja, od tima koji je prošlog meseca dva puta rutniski savladala. U Kelnu je jednostavno sve drugačije.

Vodio je Kil od početka do kraja, jedino Barselonino vođstvo bilo je 3:2 na početku. Vrhunska disciplina u prvom, i čudesni Niklas Landin u drugom poluvremenu, elementi su Kilove igre koji su odredili da poslednja „zlatna ruka“ krene tamo gde je otišla i prva – na sever Nemačke, na obalu Baltika!

KIL-BARSELONA 33:28 (19:16)

KIL: Landin 15 odbrana, Kvešted – Ekberg 8, Sagosen 7, Vajnhold 5, Damke 5, Pekeler 4, Vinček 2, Rajnkind 1, Zarabec 1, Duvnjak, Voit, Sanefeld, Erig, Vager, Benitez

BARSELONA: De Vargas 11 odbrana, Meler 1 odbrana – Abeljo 10, Arinjo 4, Mem 4, Cindrić 3, Fabregas 3, Palmarson 1, N’Gesan 1, Entrerios 1, Tiagus 1, Soreindo, Dolenec, Janc, Frade, Paskval

Semafor: 1:0, 2:3, 4:3, 6:4, 8:6, 10:8, 13:9, 13:12, 15:15, 19:16, 21:17, 21:19, 25:20, 26:23, 28:24, 29:26, 31:26, 

Kil je od samog početka prihvatio Barsin ritam, i bio bolji u takvoj igri. Barselona je pravila nekarakteristično puno grešaka, što je disciplinovani nemački tim umeo da kazni. Poveli su sa 6:4, čuvali plus dva dobrim napadom koji je predvodio Sagosen, ali imali su i raspoloženijeg golmana, pošto Meler nije uspeo da ponovi partiju iz polufinala u prvih 10-ak minuta.

Kažnjavale su „Zebre“ svaku grešku, tukli Barsu njenim oružjem – kontra napada. Jedan takav realizovao je Vinček za 12:9, potom Pekeler iz polu kontre za 13:9. Još jedna je sevnula nakon 20 sekundi, Ekberg je bio sam pred de Vargasom koji je u međuvremenu stao među stative, imao idealnu priliku za plus pet, i nije je iskoristio.

Kazna je bila ekspresna, Cindrić je povukao seriju za 13:12, a Dika Mem izjednačio na 15:15. Ipak, Jiha je uspeo da povuče ručnu, ali i Landin, koji je sa par odbrana šuteva spolja pokrenuo novi uragan Kila, seriju 3:0 za 19:16.

Nešto sporije se igralo u početnim trenucima drugog poluvremena, Barselona je smanjila na 21:19 sa dva gola bez odgovora rivala, i imala napad da priđe na gol zaostatka. Landin je odbranio Cindriću, a Filip Jiha je odmah reagovao tajm-autom. Posle odmora, na scenu stupa Niklas Landin. Pet odbranjenih zicera i tri šuta spolja za 19 minuta igre u nastavku, a njegovi saigrači nisu iskoristili četiri napada za maksimalnih plus šest, pa je Abeljo smanjio na 26:23.

Post od šest minuta bez gola svog tima prekinuo je sjajni Vajnhold, a nalet rivala odbio je i Sagosen prelepim golom za 28:24, sedam minuta pre kraja. Krenuo je Paskval tada na sve ili ništa napadom 7 na 6, koji je do tog trenutka u finalu praktikovao samo Kil, i to povremeno. Međutim, odbrana nije imala rešenje za tehnički savršenu bekovsku postavu Vajnhold-Duvnjak-Sagosen.

Tačno četiri minuta pre kraja, pri vođstvu Kila 29:26, Ćavi Paskval je zatražio tajm-aut i naredio jake napade 1 na 1, u pokušaju da se iznudi isključenje. To se nije desilo, ali je Cindrić iznudio sedmerac, koji Arinjo nije iskoristio, Pogodio je prečku, a 40 sekundi kasnije Ekberg je sa iste razdaljine na drugoj strani pogodio mrežu, čime je pitanje pobednika rešeno. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *