Balkan-Handball.com

Mustafa ne da Mondijal: Takmičenje od najvišeg značaja za rukometnu industriju!

Mnogi treneri, igrači i funkcioneri, pre svih bundesligaških klubova, aktivno agituju protiv održavanja Svetskog prvenstva u Egiptu predviđenog za januar naredne godine. Preovladavajuči argument je ugrožavanje zdravlja igrača, uz sve posledice koje će sami igrači i klubovi snositi po povratku sa Mondijala, ali čelni čovek IHF-a Hasan Mustafa je zvaničnim saopštenjem svima stavio do znanja da otkazivanje 27. Svetskog prvenstva nije opcija.

-Ovo Svetsko prvenstvo nije bilo kakav turnir već globalno vrlo važan, veliki sportski praznik, koji stavlja rukomet na veliku scenu sporta, i zato je u najboljem interesu organizatora da se takmičenje održi.

Pandemija KOVID-19 je prevazišla očekivanja čitavog sveta i napravila probleme svim sportovima, pa i rukometu. Ipak, uprkos događajima u godini za nama, svet je počeo da uči da živi sa tom pojavom, a sportska industrija je ponovo aktivna. IHF se svakodnevno adaptira životu sa koronavirusom i iziskivanim pravilima ponašanja.

Moramo ponovo istaći da je IHF finansijski zdrava organizacija, i da sa te strane nema razloga za otkazivanje takmičenja. Pre svega, ne bi bilo u redu uskratiti igračima šansu da ispune svoje snove igranjem na Svetskom prvenstvu.

Igrači su po nekoliko meseci bili bez treninga i utakmica, a oni žive od ovog sporta. Zato je od najveće važnosti da se sportska takmičenja odvijaju, ne samo na nacionalnom već i na globalnom niovu. Neodržavanje prvenstva bi uticalo na to da oni praktično nestanu sa radara, jer je ovo takmičenje koje će biti u fokusu čitave planete. Isto važi i za trenere, sudije, sve ljude koji žive od rukometa. Neke nacionalne Federacije su praktično prestale sa radom usled pandemije, a ovo Svetsko prvenstvo je prilika za novi početak. Za čitavu rukometnu industriju, od najvećeg je značaja da se Svetsko prvenstvo održi. 

Uspostavljeni „Babl koncept“, koji leži na temeljima medicinskog plana prevencije je nešto što se koristi na najvišem globalnom nivou profesionalnog sporta, i sa čim je sportska industrija naučila da živi. Sprovođenje plana će biti nadgledano od strane organizatora, egipatskog ministarstva zdravlja i Svetske Zdravstvene Organizacije – rekao je između ostalog predsednik IHF-a Hasan Mustafa.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *