Nemci u Kataru - Bigler je nevin! - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize Nemci u Kataru – Bigler je nevin!

Nemci u Kataru – Bigler je nevin!

zika.bogdanovic
1 komentar

Vest koja je zatresla rukometni svet stigla je pre tri dana iz Zagreba gde je Savet IHF doneo odluku da umesto Australije na Svetsko prvenstvo u Katar pozove Nemačku! Govorkanja da će se Nemcima omogućiti lakši pristup Olimpijskim Igrama u Riu, kao način da se u najjačoj evropskoj ekonomiji i najbogatijem rukometno tržište održi najveća moguća pažnja na našem sportu, dobila je svoju potvrdu i pre proleća 2016. godine. Nemci su dobili „svoju traku“ u kojoj ne zavise od pobeda i poraza, što je presedan u svetu rukometa. Kao presedan,  on je jako opasan, jer ako postane praksa, to će rukomet jasno distancirati od najvećih globalnih sportova – fudbala, košarke, odbojke i sličnih, u kojima takve stvari nisu moguće.

Nemačka je u Kataru! Kako je tamo došla, teško da će se zaboraviti. Rukometu je Nemačka potrebna, zbog najjače lige na svetu, armije navijača od 7 do 77 i sponzora, ali pre nego Mihael Bigler bude oslobođen krivice za ubistvo nemačkog rukometa, koja mu je sledovala nakon baraža u junu, i sama rukometna Nemačka moraće da raskrsti, kako i šta dalje.

Status najomraženije rukometne nacije, koju će dočekivati zvižducima, mogu promeniti njeni reprezentativci – dobrom igrom i rezultatima. Kao, uostalom, nemački fudbaleri, kojima se divi čitav svet. Da bi reprezentacija Nemačke bilo šta značila na međunarodnoj sceni, a da to nisu domaćinske medalje, moraće sami Nemci da reše neke stvari u svojoj kući.

Pre svega, moraće da daju šansu nemačkim mladim igračima da postanu svetske zvezde za šta imaju potencijal. Sve dok nemački reprezentativci u Kilu budu služili, manje-više, kao nosači peškira poput Dominika Klajna ili Tobiasa Rajhmana pre njega, kada gotovo ni jedan bek u dva vodeća tima poput Kila ili RNL-a, ne bude imao nemački pasoš, iluzorno je očekivati da će Nemci dobiti vrhunsku reprezentaciju. Neko mora jasno staviti do znanja najboljim klubovima da je i njihov interes da prave velike igrače za reprezentaciju, jer jedino tako u konačnom zbiru – od rezultata i popularnosti rukometa – Nemačka može imati koristi.

Sve dok se zlatni juniori i kadeti nemačkog rukometa gube po malim klubovima ili moraju u inostranstvo da bi pokazali svoj potencijal, neće biti ni ozbiljne reprezentacije Nemačke.

Da li je rešenje u ograničenju broja stranaca u ekipi, to najbolje znaju oni koji se svakog januara i juna nemoćno hvataju za glavu…

Dugo godina, Nemci su imali problem sa svojim zvezdama, koje su izgubile motiv da igraju u reprezentaciji. Često i pretplaćene zbog uspeha iz 2007. godine, te zvezde lako su okrenule leđa nacionalnom timu, od čijeg su uspeha i zaradile novac i status, često preteran u odnosu na realan kvalitet. Čini se, da su tek ove godine shvatili, koliko je situacija u stvari ozbiljna. Nema uspeha reprezentacije, nema više love…

Rukometna liga koja plaća najbolje trenere sveta, imala ja preslabu kariku u Martinu Hojbergeru. Ni Hajner Brant nije imao rešenje pre njega, pa je svom dugogodišnjem pomoćniku prepustio brod koji tone. Novi selektor mora biti ime koje inspiriše i budi nadu u bolje sutra.

Sutra u kome neće biti potrebe da se neko stavlja na aparate za veštačko disanje…

Možda vam se dopadne

1 komentar

redovan čitalac 11/07/2014 - 12:58

Sramota!

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball