Ozvaničeno: VAR i trenerski čelendž u narednoj sezoni Lige šampiona - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Ozvaničeno: VAR i trenerski čelendž u narednoj sezoni Lige šampiona

Ozvaničeno: VAR i trenerski čelendž u narednoj sezoni Lige šampiona

Marko Marjanović
0 komentar

Izvršni komitet EHF u Istanbulu ozvaničio je nekoliko zanimljivih novina u narednoj sezoni, a pre svega se odnose na uvođenje VAR sistema u Ligi šampiona, trenerskog čelendža i posebne specijalne pozivnice.

Dakle, EHF ima opciju, ne i obavezu, da (pored postojećih šest) dodeli još jedno mesto u muškoj i ženskoj Ligi šampiona koristeći specijalnu pozivnicu mimo postojećih kriterijuma.

O tome će odlučivati Komisija za pocenu, potom to treba da potvrdi i Izvršni komitet. Toj pozivnici mogu da se nadaju samo klubovi koji su preko svojih saveza zatražili mogućnost učešća u najelitnijem takmičenju.

U Ligi šampiona za žene, savezi imaju mogućnost da traže dva mesta.

Pored toga, usvojen je predlog da se od naredne sezone na svim utakmicama muške i ženske Lige šampiona uvede VAR sistem i automatski signal timskog tajm-auta. Trenutno su ove tehnologije dostupne samo tokom fajnal-fora.

Treneri će imati priliku da iskoriste „čelendž” jednom po meču i ospore odluku sudija. Arbitri će da preispitaju odluku gledanjem snimka sporne situacije i da je promene ili potvrde.

Trenerski čelendž moći će da se koristi samo na utakmicama gde postoji video sistem takve vrste.

Istovremeno, za još dve sezone odložena je odluka o povećanju minimalnog kapaciteta dvorana, sve to kako bi se suzbile posledice pandemije korona virusa.

Ali, pokrenuta je inicijativa „Puna arena”, a klubovima su date preporuke da predstave i sprovedu mere za povećanje broja navijača na utakmicama.

Najavljene su i izmene pravilnika o klupskim takmičenjima kako bi se povećala odgovornost ekipa za ponašanje gledalaca.

Ubačeni su i dodatni termini utakmica, subota (20 časova) i nedelja (18) kada je u šitanju Liga šampiona za žene i Liga Evrope. U Ligi Evrope za muškarce dodatni termin je utorak (17).

Osim toga, pod posebnim okolnostima, u muškoj Ligi šampiona moći će da se organizuju mečevi vikendom umesto uobičajenih termina u sredu i četvrtak.

Jedna od odluka istanbulskog sastanka odnosi se i na domaćine evropskih prvenstava za maleđe kategorije naredne godine. Tako će juniore ugostiti Slovenija, a kadete Crna Gora.

Kad je reč o učešću ruskih i beloruskih ekipa i reprezentacija u takmičenjima pod okriljem EHF, situacija ostaje nepromenjena budući da se Izvršni komitet drži smernica koje je dao MOK pre nekoliko dana.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball