Ozvaničeno: VAR i trenerski čelendž u narednoj sezoni Lige šampiona - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Ozvaničeno: VAR i trenerski čelendž u narednoj sezoni Lige šampiona

Ozvaničeno: VAR i trenerski čelendž u narednoj sezoni Lige šampiona

Marko Marjanović
0 komentar

Izvršni komitet EHF u Istanbulu ozvaničio je nekoliko zanimljivih novina u narednoj sezoni, a pre svega se odnose na uvođenje VAR sistema u Ligi šampiona, trenerskog čelendža i posebne specijalne pozivnice.

Dakle, EHF ima opciju, ne i obavezu, da (pored postojećih šest) dodeli još jedno mesto u muškoj i ženskoj Ligi šampiona koristeći specijalnu pozivnicu mimo postojećih kriterijuma.

O tome će odlučivati Komisija za pocenu, potom to treba da potvrdi i Izvršni komitet. Toj pozivnici mogu da se nadaju samo klubovi koji su preko svojih saveza zatražili mogućnost učešća u najelitnijem takmičenju.

U Ligi šampiona za žene, savezi imaju mogućnost da traže dva mesta.

Pored toga, usvojen je predlog da se od naredne sezone na svim utakmicama muške i ženske Lige šampiona uvede VAR sistem i automatski signal timskog tajm-auta. Trenutno su ove tehnologije dostupne samo tokom fajnal-fora.

Treneri će imati priliku da iskoriste „čelendž” jednom po meču i ospore odluku sudija. Arbitri će da preispitaju odluku gledanjem snimka sporne situacije i da je promene ili potvrde.

Trenerski čelendž moći će da se koristi samo na utakmicama gde postoji video sistem takve vrste.

Istovremeno, za još dve sezone odložena je odluka o povećanju minimalnog kapaciteta dvorana, sve to kako bi se suzbile posledice pandemije korona virusa.

Ali, pokrenuta je inicijativa „Puna arena”, a klubovima su date preporuke da predstave i sprovedu mere za povećanje broja navijača na utakmicama.

Najavljene su i izmene pravilnika o klupskim takmičenjima kako bi se povećala odgovornost ekipa za ponašanje gledalaca.

Ubačeni su i dodatni termini utakmica, subota (20 časova) i nedelja (18) kada je u šitanju Liga šampiona za žene i Liga Evrope. U Ligi Evrope za muškarce dodatni termin je utorak (17).

Osim toga, pod posebnim okolnostima, u muškoj Ligi šampiona moći će da se organizuju mečevi vikendom umesto uobičajenih termina u sredu i četvrtak.

Jedna od odluka istanbulskog sastanka odnosi se i na domaćine evropskih prvenstava za maleđe kategorije naredne godine. Tako će juniore ugostiti Slovenija, a kadete Crna Gora.

Kad je reč o učešću ruskih i beloruskih ekipa i reprezentacija u takmičenjima pod okriljem EHF, situacija ostaje nepromenjena budući da se Izvršni komitet drži smernica koje je dao MOK pre nekoliko dana.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball