Balkan-Handball.com

Završen „peščani“ „Champions Cup“ na Siciliji

Proteklih dana na Sicliji, a i u skoro celoj Italiji, priroda se nepogodama borila protiv uobičajenog života izazivajući tom prilikom i brojne ljudske žrtve. Jasno je da takvo vreme nije išlo na ruku ni „peskašima“ koji su se u Kataniji po prvi put, posle nekoliko godina uživanja na Kanarskim ostrvima, gde je i zaživelo ovo klupsko EHF takmičenje u rukometu na pesku, borili za trofeje „Kupa evropskih šampiona“ u ženskoj i muškoj konkurenciji. Obilne kiše su pretile da unište poslednji ovosezonski „peščani“ vikend u Evropi, ali je u nedelju ipak sunce bloagnaklono gostovalo nad terenima u vreme borbi za medalje. 

Nova lokacija, nova sezona, ali i ove godine su neki znani i višegodišnji šampioni bili u fokusu u vreme odigravanja završnih mečeva. Već dugo vremena dve najbolje ekipe Evrope u muškoj konkurenciji, zagrebački „Detono“ i „Ekaterinodar“ iz Krasnodara, odlučivali su o prvaku. Hrvati su ovaj put uzeli zlato, preoteviši ga upravo ruskom timu koje je trofej branilo. A Rusi su upravo od „Detona“ preuzeli zvanje najbolje ekipe Evrope i to nizom od tri „zlata“ i jednog „srebra“ u četiri godine takmičenja na „Engleskoj plaži“ na Gran Kanariji. Meč je dobijen u dva perioda (19:18; 24:16), rutinskom igrom na koju Rusi ni jednog trenutka nisu imali odgovor, bez obzira na ukupno iznenađujuće spor ritam meča. „Detono“ je još jednom na najvišem stepeniku podijuma, a verujemo da ni sjajni zagrebački „studenti“ iz inkubatora uspeha na Jarunu nisu „iz prve“ sposobni prebrojati sve vredne trofeje. Bronza danas zasluženo „leti“ put Madjarske, odakle je „OFKSE LINMAR“, koji je pobedio još jedan klub duge tradicije – „Sand dewils Minden“ 2:1 (23:16; 18:27; 12:10).

U ženskoj konkurenciji, novost je ulazak jedne portugalske ekipe u borbu za medalje, ali nije novo to što medalju osvaja „Multichem Szentendrei“. U prethodne tri sezone, na Kanarskim ostrvima su kompletirale tri seta raznobojnih medalja, a i novu sicilijansku peskašku teritoriju su obeležile svojim šampionskim ambicijama. Juče u finalu 2:1 (16:21; 22:6; 6:2) za Mađarice protiv GRD LECA (POR). U meču za treće mesto, norveški „Aker ToppHandball“ je savladao devojke iz Alhesirasa koje su branile titulu: 2:0 (23:20; 24:16).

U pojedinančnoj konkurenciji, proglaženi su najbolji timovi takmičenja, a mi ćemo u ženskoj konkurenciji spomenuti da je MVP Rita Alves (ekipa GRD LECA), a najbolji golman Agneš Kokai (Multichem). Kod muškaraca, identični trofeji idu u ruke Ivana Jurića i Ivana Jugovića (Detono). Fer plej igra je u ženskoj konkurenciji najviše krasila tim „Kontesa Nera“, a u muškoj su trofej „podelile“ ekipe finalista. 

X.Q
PHOTO: Jozo Čabraja

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *